Läxan vi kan lära av sjukförsäkringsdebatten
Johan Ehrenberg skriver apropå sjukförsäkringsdebatten: "Det är sant att borgerliga myter alltid avslöjas. Men det tar några år. Och då är skadan redan skedd." Så sant. Nu såhär i efterhand, då den borgerliga regeringen redan tagit tillfället i akt att sabotera en välfungerande sjukförsäkring som gick med överskott, börjar den mytbild man använt som förevändning krackelera.
Bloggaren ett hjärta rött är en av de få röster som ropat i motvind. Hon ger en välförtjänt känga åt DNs Hanne "Medvetslöshet är sannolikt det enda tillstånd där man kan säga att det föreligger någon form av objektiv och otvetydig bedömning av arbetsoförmåga" Kjöller. Med sin DN-megafon har Kjöller länge ägnat sig åt krypskytte mot sjukförsäkringssystemet genom att frammana en bild av ett system som dignar under bördan av fuskare och latmaskar. Ett problem som sägs vara unikt för Sverige "världens friskaste land".
Forskaren Björn Johnson tittade närmare på debatten om sjukförsäkringarna och fann att påståendena sprack som troll i solsken. För att utmåla Sverige som sämst i klassen hade kritikerna jämfört äpplen och päron. Antalet sjukskrivningar hade bara ökat på marginalen. Istället var det långtidssjukskrivningarna som ökat, vilket berodde på ett hårdare tempo i arbetslivet och ett havererat rehabiliteringssystem.
Vi som var med på 90-talet minns hur alla sparpaket, motiverade av borgerlig nedskärnings- och skattesänkarpolitik, drabbade. De kvinnodominerade arbetsplatserna inom vård och omsorg tvingades skära ner rätt friskt på personal och de som blev kvar fick jobba hårdare. Sjukskrivningarna kom inte som ett brev på posten, men väl 4-5 år senare, då anställda som länge bitit ihop och gjort sitt bästa till slut gick in i väggen. Samhällets svek mot dessa kvinnors är dubbelt: Först ett omänskligt arbetstempo med ökat fysiskt och psykiskt slitage. När detta sedan tar ut sin rätt, blir de som klappar ihop uthängda som lata fuskare, med för låg "tolerans för lidande".
Sjukförsäkringsdebatten illustrerar tydligt vilket problem det är för Sverige att våra borgerliga massmedia är så totalt dominerande som opinionsbildare. Som Ehrenberg skriver:
"Myter om våra sjuka är ett skriande underbetyg åt våra borgerliga medier. Men också åt public service som istället för att kritiskt granska myterna hängt på för att inte vara "politiserande". Om tillräckligt många borgerliga tidningar driver en fördom, följer public service efter."
Bloggadress: http://marcuslikvid.blogspot.com/