Verguenza ajena...

Dagens politiska nyhet om regeringshaveriet, att man nu sådär lagom till valrörelsen bestämt sig för att putsa till arbetslöshetssiffrorna genom att trycka in 65000 praktikanter i statens myndigheter med vilja, våld och vaselin, får mig att tänka på ett spanskt uttryck: Verguenza ajena. Det betyder ungefär "att skämmas å någon annans vägnar".

Efter att i tre år inte lyft ett finger för att motarbeta det där "utanförskapet"
som de pratade käften ur led om innan valet 2006 (men däremot gett arbetslösa och sjuka fingret upprepade gånger), så är det nu dags för en avledande manöver. För det ser ju inte bra ut att gå in i en valrörelse med en arbetlöshet som är på väg mot tvåsiffriga tal. För att inte tala om ungdomsarbetslösheten.

Alltså en brandkårsutryckning i mandatperiodens sista skälvande timmar, med en timing lika subtil som en elefant i en porslinsbutik.

Man kan ju hoppas, för de arbetslösas skull, att praktikplatserna
faktiskt ger några en chans att göra en inbrytning i arbetslivet. Men de lär knappast få fast anställning på myndigheterna efter avslutad praktik. Frågan är om de ens får plats i lokalerna? Och kvalificerade arbetsuppgifter kommer det väl inte att bli frågan om. Kaffekokning och kopieringsmaskinen kanske, om det nu dricks så pass mycket kaffe och kopieras så mycket papper i våra myndigheter...

Ett annat alternativ hade ju varit att lägga pengarna på att skapa riktiga jobb
där de behövs, i den anorektiskt nerbantade offentliga sektorn. Och att sluta föra en ekonomisk politik som använder hög arbetslöshet som ett medel för att hålla nere inflationen. Tills dess får vi väl fortsätta skämmas å vår regerings vägnar. Det börjar likna bananrepublik det här.

 


Mer: Ett hjärta rött, Alliansfritt Sverige

 

 

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om

, ,

,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar