Privat arbetslöshets-förmedling, läppstift på grisen?

Hur man än vänder sig har man rumpan bak, heter det ju. Ett parti som vrider och vänder sig som en amfetaminpåverkad breakdansare är centern, som igår kläckte en till snilleblixt: Privatisera arbets(löshets)förmedlingen, så blir allt mycket bättre och roligare. Den som nån gång nyttjat Arbets(löshets)förmedlingens tjänster kanske tilltalas av tanken. Inte vet jag vad för nytta den gör, förutom att föra register och ge a-kassan en hjälpande hand. Jobb brukar man få leta rätt på på egen hand.

Men i rättvisans namn; sedan borgarna och socialdemokraterna i oskön förening
lade om de grundläggande prioriteringarna för den svenska ekonomiska politiken på nittiotalet - från full sysselsättning till inflationsbekämpning - har det ju inte funnits så värst mycket jobb att förmedla. Arbetslösheten har kommit för att stanna verkar det som. När Anders Borg igår nöjd presenterade sin glädjekalkyl lagom till valåret så lovade han att arbetslösheten skulle stanna på nio procent, inte de tolv prpcent som man tidigare fruktat. Vi får väl se hur det går med det, men dock: En arbetslöshet på nio procent hade varit tillräckligt för att fälla en regering under en stor del av den svenska efterkrigstiden. Nu är det en siffra som ska muntra upp oss!

Borgarna kan trixa hur de vill med Arbets(löshets)förmedlingen. De kommer inte undan själva grundproblemet; det finns inte några jobb att förmedla. Och inte fan kommer vi att bli privata arbetsförmedlare allihopa. Så länge den ekonomiska politiken som bedrivs är borgerlig, byggd på nyliberala grundfundament som inflationspanik, att den offentliga sektorn inte får växa, skatterna måste sänkas, och att pengar ska omfördelas från trygghetssystemen och botten i samhället till toppen, så kommer vi att ha en hög arbetslöshet i Sverige. En arbetslöshet som skapar personliga tragedier, utslagning, klassklyftor, etniska motsättningar och ett arbetsliv där de som har turen att få ett jobb sliter ut sig i förtid på sina arbetsplatser eftersom de får jobba dubbelt. Det du, Annie Johansson, kan inga privata arbetsförmedlingar i världen ändra på!

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar