Vänsterpartiet måltavla, nu kan Ohly briljera!

Det har stått klart rätt länge att högeralliansens strategi i valrörelsen blir att ge sig på vänsterpartiet. Det kan ses som logiskt. Enligt opinionsmätningarna är (v) det rödgröna parti som ligger närmast fyraprocentspärren och man är det parti som skrämmer borgerliga väljare mest, nu när miljöpartiet sugits in i mittencentrifugen. Genom att framställa vänsterpartiet som oansvarigt och populistiskt, och förstås kommunistiskt, hoppas högern att skiten ska smeta ut sig inte bara över (v), utan hela det rödgröna samarbetet.

Två anledningar till att de tänkt fel: Vänsterpartiet kanske skrämmer skiten
ur högerns kärntrupper, men inte vänsterväljare. Tvärtom var det socialdemokratiska gräsrötter som tvingade Mona Sahlin att återigen öppna dörren för Ohly och vänstern, efter det plumpa och pinsamma försöket att segla iväg på tu man hand med de gröna. År av malande osakliga hatkampanjer riktade mot vänstern har inte påverkat partiets ställning annat än på marginalerna. Man har både vunnit och förlorat inflytande och röster på eget grepp.

Det som mest missgynnat vänsterpartiet under de senaste åren har inte varit borgerligt hat, utan mediaskuggan man hamnat i. Inget särskilt buzz, varken bra eller dåligt. När partiet mobbades ut ur det rödgröna samarbetet för att det påstods vara oansvarigt (i översättning: stå för ungefär samma ekonomiska politik som sossarna gjorde när de fortfarande var socialdemokrater) steg opinionssiffrorna raskt. När partiet togs upp till Sahlins barm och tonade ner delar av sin ekonomiska politik så planade opinionsiffrorna åter ut på den för partiet normala nivån, runt fem procent. Vänsterpartiet har alltså inget att förlora på att hamna i hetluften, men mycket att vinna, förutsatt att debatten sköts någorlunda hyfsat. Och Lars Ohly har ju många gånger visat vilken skicklig debattör han är. Det här kan bli hans chans att briljera!


Om Ohly, eller någon i hans närhet läser detta: Glöm för allsin dar inte bort att påpeka att både centerpartiet och folkpartiet genom den liberala internationalen samarbetar med den latinamerikanske fascisten Micheletti, som i juni krossade demokratin i Honduras och belönades med en viceordförandepost i den liberala internationalen som tack. På ett möte där Birgitta Ohlsson och andra självbelåtna svenska "liberaler" närvarade. Smuts kan med smuts besvaras!

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar