Video: Israel sköt redan innan bordning

D

en järnridå av desinformation och propaganda som Israel lagt runt massakern i Medelhavet har redan börjat spricka. Ett videoklipp från en av Al-Jazeeras reportrar ombord ger en helt annan bild av händelseförloppet: fartyget Mavi Marmara utsätts för beskjutning redan innan det bordas av Israels soldater. Al Jazeeras reporter och en reporter från det iranska nätverket Press TV lotsar oss genom det blodiga händelseförloppet, och bilderna backar upp deras ord:

"We are being hit by tear gas, stun grenades,
we have navy ships on either side, helicopters overhead," he said. "We are being attacked from every single side. This is in international waters, not Israeli waters, not in the 68-mile exclusion zone. We are being attacked in international waters completely illegally."

 


"The organizers are telling me now, they are raising a white flag -- they are raising a white flag to the Israeli army," the Al Jazeera reporter said. "This is after one person has been killed; a civilian has been killed by munition. That number could be more ... Despite the white flag being raised, despite the white flag being raised, the Israeli army is still shooting, still firing live munitions."

 


Redan innan skeppet bordades var alltså åtminstone två deltagare allvarligt sårade. Och israeliska soldater fortsattte skjuta med skarp ammunition också efter att vit flagg rests.

 

En aktivist ombord bekräfter bilden.


Israels desinformationsvägg kommer fortsätta krackelera de närmaste dagarna, då fler av offren för massakern, som landet kidnappat och fört in på israelisk mark, får en chans att tala med omvärlden. Israels kalkyl är genomcynisk: genom att kontrollera informationsflödet de första dagarna, då medias uppmärksamhet är som mest intensiv, vill man etsa fast sin spinn i omvärldens medvetande. Men det rimmar illa. Om Israel var offer för en attack, som man påstår, varför skulle man vilja strypa all information förutom den som kommer ut från de egna propagandaagenterna? Ett brottsoffer vill väl att bilderna på brottet ska komma ut till omvärlden? Om man inte har något att dölja, vill säga.

Uppdatering: En växande ström vittnesmål kommer in som sticker hål på Israels lögner. Jag gör en ny post som sammanfattar.

 

Uppdatering: Glenn Greenwald om Israels informationsblackout:


"Isn't it strange how Plucky, Democratic Israel goes to such extreme lengths to prevent any media coverage of what they do, any journalistic interference with their propaganda machine, in light of the fact that -- as always -- They Did Absolutely Nothing Wrong?  Is physically blocking the media from covering what happens the act of a government that is in the right?"


intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 • Hmm säger:

  Trots videolänken så ser vi fortfarande inte om det israeliska skjutandet är ett svar på eventuell agression från de hängivna fredsaktivisterna eller inte. Eller om det är fråga om varningskott för att sakta ner fartyget.  Vidare, att en person hissar vitt flagg betyder inte att alla beväpnade aktivister på skeppet ger upp och kastar sina järnrör, knivar och lägger ner sina brandbomber etc. Våldsamheter kan mycket väl ha fortsatt även från civilt håll även efter att kaptenen uppmanat alla att ge upp det väpnade motståndet och gå till sina hytter. Som jag ser det är det svårt att avgöra vem som startade det regelrätta våldet, även om Israel (korkat nog) beslöt att borda och inspektera skeppet på internationellt vatten efter det att de vägrat ändra kurs och ta in förnödenherna landvägen via en annan hamn(http://www.youtube.com/watch?v=qKOmLP4yHb4). Israel har ju tidigare haft problem med vapensmuggling till Gaza via fartyg så det är inte så konstigt att de vill försäkra sig om att inga vapen smiter med in.

  2010-06-01 | 19:11:28
 • homo politicus säger:

  Nej tänk vad bra det hade varit om Israel INTE hade störningssänt alla kommunikationer när de inledde sin attack. Och tänk om de INTE hade tystat alla journalister, förstört deras kameror, slängt dem och alla vittnen i fängelse och istället sett till att prångla ut sina egna hårdredigerade videos med raderade tidsangivelser. Då hade vi ju lätt kunnat få en överblick över hela skeendet. Men det kanske inte Israel och Israels advokater är så intresserade av. Eller vad tror du?  Och fartygen genomsöktes noggrant innan de lämnade Turkiet, kom inte och snacka om vapen!

  2010-06-01 | 19:33:32
 • homopoliticus säger:

  Raderar desinformationsinlägg.

  2010-06-01 | 22:07:43
 • hmm säger:

  Jag håller med om att om media fått rapportera fritt/direkt vore det lättare att få en objektivare bild av det hela. Jag antar att de slog ut kommunikationerna även för att göra det svårare för skeppen/aktivisterna att samordna sitt motstånd.

  Givetvis har du rätt i att israelerna försöker hindra en alltför negativ/partisk bild av händelseförloppet att nå ut i media. Samtidigt gjorde de beväpnade fredsaktivisterna precis tvärtom - de offrade sig själva för att Israels våldsamma inspektion och övertagande av skeppet (samt deras politik och otäcka blockad mot Gaza) skulle framstå så brutal som möjligt. Något vi bör vara medvetna om.  Angående vapnen på skeppet så visar Israel upp bilder på de vapen man hittat på skeppet (http://idfspokesperson.com/), vidare ser man diverse vapen användas i tv-bilder från bordningen så förekomsten av vapen/tillhyggen hos fredsaktivisterna borde ju vara bevisad. Länken ovan är i sig partisk men jag tror det kan vara bra att även höra/se den andra sidans version av det hela. Uppenbarligen så attackerades soldaterna våldsamt när de firade sig ner till skeppet - inga Gandhi-stilpoäng där inte.  Återigen, jag tycker precis som du att journalisterna borde få tillbaka sitt material så vi som inte direkt är involverade kan bilda oss en bättre uppfattning om vad som hände. Sanningen lär ju inte vara vacker.  Vidare, du skriver att skeppen inspekterats innan avfärd (källa?) men det betyder inte att vapen kunnat smugglats till skeppet i ett senare skede, på vägen så att säga - något som skett i ett annat uppmärksammat fall (http://tinyurl.com/j2yks).  Har du en källa/bevis på att Israel förfalskat/editerat bort tidsangivelser på videor från incidenten för att "det ska se bättre ut än vad det var"?

  2010-06-02 | 01:09:16
 • homo politicus säger:

  Ärligt talat, varför ska jag orka leta "källor/bevis" till dig, som inte verkar vara så nogräknad med källor och bevis annars? Så Israel har haft ett par dygn nu på sig att fabricera bilder och videos, och påstår sig hittat några blanka vapen, på båtar som genomsökts uppifrån och ner innan de lämnade hamn. Militärvideofilmerna är uppenbart sönderredigerade. Jag tar dem inte på allvar, och det borde inte du heller.  Om du inte är bekant med Israels propagandastrategi sedan tidigare så kan jag bara säga, ta dig lite tid att läsa, jag länkade till en sida innan som ger exempel.  Det är faktiskt löjligt enkelt: De såg till att röja alla journalister och vittnen ur vägen, för att sedan kuna sälja sin version till godtrogna idioter världen över oemotsagda. Välj själv om du vill vara en av de godtrogna idioterna som blir manipulerad eller inte.  2010-06-02 | 01:41:32
 • homo politicus säger:

  OK då:  Turkish customs officials corroborate organizers' claims. The customs head for the port city of Antalya maintains that searches were thorough, activists were x-rayed before boarding, and "[a]llegations that there were weapons aboard the Turkish ship are baseless."[8]  http://www.zcommunications.org/the-massacre-and-the-cover-up-by-dan-freeman-maloy

  2010-06-02 | 02:59:29
 • M.L. säger:

  Du vet om att Turkiets vidrigaste rasistparti BPP var tongivande bland IHH-aktivisterna på båten? Är det inte märkligt att Ship to Gaza tillåter dem att medverka och efteråt skicka ut presskommunikeer osv? Jag hatar Israels bombhöger men jag hatar också att Ship to Gaza tillåter de turkiska våldsförhärligande IHH och äckel-BPP att göras till offerlamm på den goda sidan.

  2010-06-02 | 08:53:22
  Bloggadress: http://www.bbp.org.tr/haber_detail.php?haberid=474
 • M.L. säger:

  Och på tal om arabiska tv-sändningar... här sjunger aktivisterna "mörda judarna"-sånger på turkiska båten, och en aktivist säger att antiingen når dom Gaza eller så dör dom som martyrer, "båda är segrar".

  2010-06-02 | 10:05:21
  Bloggadress: http://www.youtube.com/watch?v=b3L7OV414Kk
 • homo politicus säger:

  Just det, skyll på offren, den gamla vanliga strategin när Israels slaktande ska ursäktas. Nu ska det svärtas ner så mycket som möjligt och insunueras hej vilt. Medan offren fortfarande sitter inlåste i israeliska fängelser, i strid mot folkrätten och all rim och reson, och inte kan försvara sig. Så går det alltid till när Israels propagandaagenter försöker tvätta bort blodet i efterhand. Antingen är du en av dem, eller nån lättlurad jävel som köpt propagandan.  I vilket fall som helst så skulle jag hålla käften om jag vore du, åtminstone tills Israel släppt fångarna från Mavi Marma så att vi kan få höra deras version av händelserna.

  2010-06-02 | 11:56:16
 • Hampus Eckerman säger:

  Youtube-videon som M.L. hänvisar till är publicerad av en högerextrem bosättarorganisation och lika intressant ur källsynpunkt som en säck gödsel.  Inga vapen som helst har annars hittats på båtarna. Endast en tömd låda med köksknivar samt en drös verktyg.

  2010-06-03 | 12:53:32
  Bloggadress: http://motbilder.se
 • Undrande säger:

  Nu har Israel officiellt gått ut och sagt att de hittade inga vapen ombord på båtarna...tänka sig.

  2010-06-03 | 15:48:36
 • Wonder Warthog säger:

  Hur fan orkar alla dessa korkade Israelförsvarare se sig själv i spegeln på morgonen? Dom måste ju tänka "ännu en dag, ännu en drös lögner..."

  2010-06-03 | 18:55:01
  Bloggadress: http://anselmbgroda.blogspot.com

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar