Lundin Oil - same procedure as every year

<

D

et borde vara en chock för oss att ett svenskt bolag är delaktigt i en massaker där 12000 sudaneser dödas och i fördrivandet av 160000, allt för oljans skull. Det skulle definitivt skapa krigsrubriken om de dödade hade vart européer eller amerikaner. Men på sitt sätt är det helt logiskt.

Lundin Oil gör bara det alla andra storföretag
med händerna i tredje världens syltburkar (billiga råvaror och billig arbetskraft) också gör. Skalan kan variera. Ibland är det delaktighet i massmord, ibland är det dödande i mindre skala, några fackföreningsmedlemmar här, några människorättskativister där. Men i grunden är det alltid samma logik som återkommer: Vi ska ha era råvaror. Vi ska definitivt ha er olja.  Den inföding som ifrågasätter vår rätt till era råvaror och er billiga arbetskraft kommer inte att leva ett lätt liv, om han kommer att leva alls.

Lundin Oil själva anser enligt talesperson
att de gjort livet bättre i Sudan. Förmodligen inte för de som dödats, om man inte tror på ett bättre liv efter detta. Förmodligen inte heller för de fördrivna.

Antagligen menar man att man "skapat arbetstillfällen" vilket alltså översätts som att betala några ur lokalbefolkningen lite fickpengar för deras hjälp med att pumpa upp Sudans olja ur marken för Lundin Oils räkning. Vet inte om företaget ansett sig behöva betala någon skatt i Sudan, våra storföretag brukar försöka slippa göra den sortens sociala åtaganden. Nån måtta får det vara på hjälpsamheten. Vet inte hur mycket de betalat för oljerättigheterna, men förmodligen en bråkdel av vad oljan sedan kunnat säljas för. Det är så den globala svindeln som vi kallar kapitalism fungerar. Och det komiska är att anhängarna av systemet på allvar menar att sudaneserna och de andra ska tacka oss för något.

Det mest förvånande i det här fallet är i mina ögon att en så rutinerad politiker som Carl Bildt finns med i röran. Som styrelseledamot i Lundin Oil kan han ju definitivt inte undandra sig ett ansvar. Han måste, eller borde, veta vad företaget sysslar med. Och borde rimligtvis innebära slutet på hans karriär som utrikesminster. Vilket på ett sätt är lite synd. Carl Bildt må vara en irriterande pompös man med mycket på sitt samvete, men han är nog den bästa utrikesminster som högergänget kan producera. Om det är ett gott betyg låter jag vara osagt.

 

 

Kommentarer

 • PS säger:

  Du som tycker att Carl Bildt definitivt är ansvarig. Vad är hans och Lundin oils roll? Vad exakt har de gjort?  Spekulerar du baraprecis som alla de journalister som är rädda för fakta? Eller är du bara lat och inte skriver det du vet? Vet du något förresten?  2010-06-09 | 09:50:34
 • homo politicus säger:

  Läs igen. Klicka på länkarna. Läs mer. Coola ner och sluta vara otrevlig.

  2010-06-09 | 10:27:31

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar