Skön sommarmätning från SCB

G

oda nyheter från SCBs stora sommarmätning: de rödgröna har egen majoritet i opinionen, och de borgerliga har fortfarande problem. Det går på tvärs mot flera mindre tunga mätningar på sistone, men SCB har fler deltagare och spänner över längre tid. Tydligen så har det block som lett i SCBs sommarmätning också vunnit valet varenda gång sedan 1973. Jag håller tummarna hårt för att den trenden håller i sig!

På högerkanten så håller de tre mindre partierna helt på att försvinna i moderaternas skugga. Inte så konstigt. Om jag vore borgare skulle jag också föredra moderaterna framför något av de tre mindre partierna som desperat letar profilfrågor för att framställa sig som mer till höger än det stora  högerpartiet. Att sälja sitt partis själ är ett vågspel som kan gå helt galet. Det har nog både Maud, Jan och Göran funderat en del på de senaste 4 åren. Men de driver vidare på sin inslagna högerkurs som isbjörnar på ett smältande isflak. Frågan är hur länge den borgerliga alliansen kommer att överleva? Det enda parti som har någon anledning att vara nöjd med denna konstruktion idag är moderaterna.

Framöver kommer högern säkerligen att trumma in budskapet vi redan hört till leda: att de tagit god hand om Sveriges ekonomi under en svår kris. Men kan de verkligen slå sig nöjt för bröstet?

Hade det varit för högern så hade vi redan varit
medlemmar i katastrofprojektet EMU och haft euron som
valuta, och därmed suttit i samma knipa som de länder som nu krisar i efterdyningarna av finanskrisen. Det faktum att vi behöll vår svenska krona (tacka vänster- och miljöpartiet för det!) har räddat många svenska jobb och många fina skattekronor till staten. Men ändå vill borgarna, speciellt folkpartiet, köra över den förra folkomröstningen och utlysa en ny. Riktigt varför vi ska gå med denna gång kan de inte förklara.

Arbetslösheten är rekordhög och ungdomsarbetslösheten (som Reinfeldt tror är en hallucination) är en praktkatastrof. Regeringen har hållit hårt i plånboken och inte velat satsa pengar på att växa oss ur krisen. Det kanske ser kortsiktigt bra ut i budgeten, men på lång sikt är det ekonomiskt vanstyre. Arbetslöshet är dyrt för samhället med den mänskliga resursförstöring den innebär.

Högerregeringen ärvde ett flott budgetöverskott på 70 miljarder som det tidigare rödgröna samarbetet gnetat ihop under många år. Istället för att satsa dessa pengar mot arbetslöshet och för nyinvesteringar på kommunikationer, bostadsbyggande och annat som skulle kunna sparka igång hjulen i ekonomin har man sänkt skatter massivt, mest för de rika. Direkt oansvarigt.

Vad hände egentligen med det berömda "utanförskapet" som moderaterna pratade så mycket om 2006? Anledningen till att de inte pratar om det längre kanske är att det faktiskt blivit ännu större under deras ledning?

Svenska folket är hårt skuldsatt privat.
Det gör oss väldigt känsliga för kommande räntehöjningar och oro på finansmarknader. Den privata skuldsättningen kan vara en bomb som exploderar i ansiktet på nästa regering, oavsett vilka det blir.

Det finns såklart mer att säga om detta, och det kommer säkerligen att stötas och blötas fram till valet. En sak är säker: Anders Borgs gloria sitter på sned. Och det redan innan han uttalade sig för lönesänkningar som framtidens modell.

 

Uppdatering: Om man tar arbetslösheten som mått på hur väl EUs regeringar hanterat krisen så hamnar Sverige på en föga smickrande 16:e plats av 27.

 

 

Bloggat: Mer vänster i Uppsala, Jonas Sjöstedt, Krassman

Kommentarer

 • David säger:

  "Sommarmätning"? SCBs mätning är ingen sommarmätning. Mer än 70% av SCBs mätning gjordes i slutet av april och de första dagarna i maj innan opinionssvängningen satte igång. De undersökningar som pekat på stor nedgång för de rödgröna är däremot gjorda senare.

  2010-06-10 | 14:06:19
 • Thomas säger:

  Roligt att läsa ditt inlägg. Jag bor i Spanien som har en socialdem. regering. Här har vi 5 miljoner arbetslösa, ekonomin är körd i botten, är detta modellen även för Sverige? Jag hoppas för svenskarna att dom slipper den röd gröna röran.Att bara tänka tanken med en kommunist som minister är ju skrämmande, och hur skulle omvärlden se på oss om detta skräck scenario skulle bli verklighet. Att ett kommunistparti får finnas i ett land är en skandal, glöm inte bort att kommunisterna mördade fler människor än nazisterna, men det talas det inte mycket om.

  Sverige är ett av de fåtal länder som har klarat sig mycket bra under denna finanskris enligt utlänska experter, låt nu inte Sahlin o co förstöra detta.

  2010-06-10 | 14:10:23
 • homopoliticus säger:

  David, du kan ju argumentera med Schlingman om det som säger i DN: " Den här mätningen gjordes ju i första halvan av maj i huvudsak."  Och jag är rätt ointresserad av en massa försök att bortförklara mätningen. Det finns ett skäl till att den väger tungt: den brukar vara rättvisande. Att borgare inte gillar resultatet av just denna mätning ändrar liksom inte på det faktumet.

  2010-06-10 | 14:18:52
 • Xray säger:

  Tjenare kompis! Luta Dig bakåt i fåtöljen nu. Börja tänka själv! Det är inte farligt att tänka själv! Men titta först på statistiken! Den visar vad som hänt i HÖGKONJUNKTUREN resp. LÅGKONJUNKTUREN. Vad säger den då? Jo, Sverige är det land inom EU, som klarat krisen bäst av alla länder! Den svenska regeringen är alltså den regering i Europa som bäst styrt mellan blindskären - titta Dig bara runt omkring i Europa!  Blinka två gånger! Båda ögonen! Även det vänstra! Bara slappna av!  Men nu kommer det som är lite otäckt! Statistiken och siffrorna i OECD´s rapport visar ju sig vara helt korrekta. Kan det verkligen vara så? Jaaa, det är faktiskt så - helt korrekta!  Här skulle jag kunnat skriva "Mvh", vilket betyder MED VÄNSTER HJÄRNHALVA! Men vad Du nu måste göra är att koppla ihop BÅDA hjärnhalvorna! Såja, bara försiktigt - det är inte farligt! Nu känns det kanske bättre när du förstått, att även om PARTIET säger att det faktiskt INTE går att tänka på två saker samtidigt (!!!), så vet du ju att det faktiskt är möjligt, för du har ju själv provat det vid något tillfälle tidigare! Bra - nu har du kopplat ihop båda hjärnhalvorna.  Blinka två gånger! Båda ögonen! Vänsterdyan är nu borta! Nu kan du vara med i valet i september! Men vad är dya, kanske du frågar? Såja, ta det lugnt ...! Luta dig bara bakåt lite försiktigt i solstolen…kisa upp mot ljuset … det kommer att ordna sig …

  2010-06-10 | 14:27:10
 • homo politicus säger:

  Thomas: Jag har också bott i Spanien och vet mycket väl att den spanska regeringen står till höger om den svenska borgerliga regeringen, oavsett vad den kallar sig. Det spanska välfärdssystemet är sorgligt outvecklat, arbetslösheten har alltid varit hög, och landet har fortfarande inte riktigt skakat av sig alla konsekvenser av att ha varit en fascistisk diktatur så länge. Spaniens nuvarande ekonomiska problem är dock framförallt ett resultat av euron och EMU-medlemskapet, som dopade den spanska bostadsmarknaden med anabola under 2000-talet. Nu är den festen slut och baksmällan inträder, precis som på andra håll. Vore de kloka skulle de gå ur EMU och satsa på att växa sig ur krisen istället för en massa idiotiska sparpaket som bara förvärrar läget. Det skulle såklart en socialistisk regering värd namnet inse. Zapateros mittenparti har jag inte mycket hopp om.  Ditt yrande om kommunister är mest patetiskt, inte minst för att komma från en person som bor i Spanien, där kommunistpartiet var en viktig del i den demokratiska motståndsrörelsen mot fascismen. Inse att världen inte är svartvit människa!  För övrigt har kapitalsmen dödat fler människor än såväl nazismen som kommunismen. Men nazismen hann med en hel del på sin korta tid. Lägg ihop judeutrotningarna med andra världskrigets (som Hitler startade) 50 miljoner dödsoffer och man kan lätt inse vilket system som var mest mordiskt.

  2010-06-10 | 14:27:58
 • homo politicus säger:

  Kray:  Den kommentaren ligger rätt nära gränsen för att ryka. Kan du inte argumentera för dig utan att komma med diverse förolämpningar så har du inte mycket till argument.  Arbetslösheten är som sagt smärtsamt hög i Sverige, bara den saken är en klar indikation på att regeringen inte hanterat krisen särskilt bra. Hur vore det om du själv praktiserade lite tänkande instället för att bara rapa upp den ramsa som alliansens propagandaminstrar vill sprida? Beröm från IMF och OECD kanske ska sättas i relation till vad de organisationerna prioriterar? Hur duktiga IMF är på att skriva ut krisrecept har vi sett många gånger innan, läs på lite om Argentina till exempel!

  2010-06-10 | 14:36:44
 • Nick säger:

  Lustigt att du skriver om ungdomsarbetlösheten!!  Kan jag referera till denna länk

  http://svt.se/svttext/web/pages/120.html  Och det är inte regeringen som säger detta!! Vi har inte så hög!!

  2010-06-10 | 15:41:35
 • Linus säger:

  Håller med, det är jäkligt gött vi leder i SCB:s undersökning. SCB:s stora undersökningen har aldrig haft fel nämligen. Den gjordes första gången 1973, och har prickat in valsegraren sedan 1973... Vi får hoppas trenden håller i sig.

  2010-06-10 | 16:38:02
 • homopoliticus säger:

  Nick: Så när borgarna i valrörelsen 2006 kritiserade den förra sosseregeringen för att ha misslyckats med ungdomsarbetslösheten (fast den var lägre då än nu) så hade de fel alltså? Eftersom de nuvarande högre siffrorna inte är nåt att oroa sig över?  Sen kan man ju diskutera hur pass oberoende från regeringen arbetsförmedlingen är. Man kan ju misstänka ett visst egenintresse av att tona ner kritiken även från dem.

  2010-06-10 | 17:17:56
 • homopoliticus säger:

  Rasistspam raderas.

  2010-06-10 | 18:57:56
 • Johan Örjes säger:

  Den svenska ungdomsarbetslösheten har ökat mindre än genomsnittet i EU. Det är också fler ungdomar som har jobb nu än under högkonjunkturen 2006. (för redovisning se: http://johanorjes.blogspot.com/2010/06/sahlin-har-ratt-fakta-sparkar.html )  Skillnaden mellan 2006 och 2010 är just det internationella konjunkturläget. Det går inte att bortse från i ett försök till seriös debatt.

  2010-06-10 | 21:02:17
  Bloggadress: http://johanorjes.blogspot.com/
 • Thomas säger:

  Kul att du bott i Spanien även om dina kunskaper om landet verkar vara bristfälliga. Jo Zapatero är ledare för socialdemokraterna i Spanien och regeringschef, men det är ju klart att om dom misslyckas så blir dom helt plötsligt ett mitten parti. Om det nu blir Sahlin som kommer att styra landet framöver också misslyckas så kommer väl dom också att kallas för ett mitten parti. Jag håller däremot med dig då det gäller euron, jag längtar tillbaks till pesetan.

  Hur du överhuvudtaget kan försvara kommunismen är direkt skamligt. Våren 1940 avrättade Stalins bödlar mer än 20000 polacker som ansågs vara motståndare till en socialistisk nyordning i Polen.

  Och hur många stackars bönder fick inte sätta livet till när Stalin härjade som bäst. Det finns inga statyer av Hitler kvar i Tyskland, men Stalin står ju fortfarande staty i Ryssland på många ställen.

  Nazist partier är ju förbjudna med all rätt, men inte kommunist partier, var är logiken.

  2010-06-10 | 23:16:26
 • homo politicus säger:

  Thomas: Nä, Zapatero blev inte mittenpolitiker när han misslyckades. Varken han eller hans föregångare Gonzales är särskilt radikala om man jämför med till exempel våra svenska socialdemokrater. Till och med vår svenska borgerlighet får nog sägas stå till vänster om dem.  För övrigt kan man diskutera om Zapatero misslyckats eller inte. Paul Krugman, nobelpristagaren i ekonomi, menar att spanjorerna gjorde ett rätt bra jobb med statsbudgeten som var i balans fram tills finanskrisen. De grekiska högerpolitikerna betedde sig mycket mer oansvarigt om man jämför. Men om du inte gillar euron så kanske du kan hålla med om att det framförallt var den som satte spanjorerna på pottan? Man hade räntor anpassade efter det tyska konjunkturläget i Spanien vilket ledde till överhettning. Och när krisen väl slår till så kan man inte devalvera och sänka sina kostnader den vägen, utan försöker istället med sparpaket som bara krymper ekonomin ytterligare. Läs vad Krugman skrivit om Spanien för ett intressant perspektiv.  Försvarar jag kommunism? Jag har åtminstone reda på fakta. Det var skillnad på eurokommunismen och den stalinistiska varianten. Något du som sagt borde veta, eftersom det spanska kommunistpartiet var drivande i brytningen med Moskva. Kommunism var inte en och samma rörelse överallt, lika lite som socialism, liberalism eller konservatism är samma sak överallt. Svenska kommunister var pådrivande för snart sagt varenda stor demokratisk reform sen rösträtten och framåt. Vad man än tycker om delar i deras ideologi och internationella kontakter så är det rätt löjligt att utmåla dem som ett hot mot demokratin eller nåt liknande. Nazismen å sin sida är antidemokratisk till sin natur.  Sen kan vi ju räkna upp massakrer i diverse länder utförda av alla ideologier. Det är väl bara de gröna som inte kan kopplas genom guilt by association till nån osympatisk snubbe i nåt land (än så länge). Men är det så relevant för svenska förhållanden vad Stalin gjorde eller vad fascistiske Franco gjorde i Spanien?  Men det är en akademisk diskussion i vilket fall som helst eftersom inget riksdagsparti i Sverige idag bekänner sig till kommunismen som ideologi. Nåt för dig att vara glad över?

  2010-06-11 | 00:02:23
 • homo politicus säger:

  Johan Örje:  Maud Olofssons storljugande om arbetslösheten och sysselsättningen har ju redan avslöjats:  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/logndetektorn/article7259063.ab  http://blogg.svd.se/faktakollen?id=19603  Tyvärr är det ju så att med siffror kan man säga lite vad man vill, om man har en publik som inte är uppmärksam. Och arbetslösheten och sysselsättningsgraden har det jonglerats friskt med från borgerligt håll för att försöka måla verkligheten lite mer rosafärgad än den verkligen är.  Visst, Sverige har också påverkats av den internationella lågkonjunkturen. Men min poäng var att den svenska regeringen inte gjort ett särskilt bra jobb med att rädda svenska jobb, och hade det inte varit för att vi åtminstone slipper EMU, vilket vi inte hade gjort om de borgerliga hade fått som de ville, så hade vi varit ännu värre däran.  2010-06-11 | 00:24:31
 • Thomas säger:

  Avslutningsvis så vill jag bara säga, trots våra skilda politiska uppfattningar så verkar du vara en trevlig och sansad kille,synd bara att du är på fel kant, vänster, men under har ju hänt tidigare.  Hälsningar från ett mycket varmt Spanien.

  2010-06-11 | 01:53:12
 • homo politicus säger:

  Tack Thomas, och tack för debatten! Nästa vecka är det min tur att känna på den spanska värmen ;)

  2010-06-11 | 10:43:11

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar