Drevet mot Reepalu är ett självmål!

Antisemitkortets värde har devalverats hårt på sistone, det förstår nog till och med de mest fanatiska Israeladvokaterna. Det är en rätt förutsägbar effekt av det ständigt används för att tysta berättigad kritik mot landet genom att påskina att kritikerna hatar judar. Med samma logik engagerade sig inte miljoner människor världen runt mot apartheidstaten Sydafrika på 80-talet för att de trodde på rättvisa och antirasism, utan för att de hatade vita.

Anklagelserna om antisemitism är ständigt förekommande, men brukar nå nya nivåer av intensitet i samband med att Israels armé inleder någon ny mordorgie i de ockuperade områdena eller i något grannland. På ett sätt representerar de det enda bevis man behöver på Israel och dess försvarsadvokaters moraliska kollaps: När de inte kan vinna en debatt i sakfrågan, försöker de istället skifta diskussionen till att handla om meningsmotståndarens påstådda fel och brister.

Nackdelen med den strategin är att den inte fungerar i det oändliga.
Den kan till och med bli kontraproduktiv. När vi hört tillräckligt många gånger att det är antisemitism att kritisera Israels massakrer på civila i de ockuperade områdena så kanske vi slutar bry oss om vad de som slungar såna anklagelser omkring sig säger. Jag vet att jag har gjort det för länge sedan. Det är den klassiska sagan om pojken som ropade varg. Och det är tråkigt, eftersom det faktiskt finns ett verkligt judehat som ligger och bubblar under ytan hos olika extremhögergrupperingar, men också hos kristna och muslimska extremister. Även om den dominerande rasistiska diskursen i vår tid utsett muslimer till den nya undermänniskan så finns antisemitismen kvar som en underström som man inte bör bortse från.

Om man alltså tycker att det är ett problem att ordet antisemitism devalverats
så kraftigt genom att Israels försvarsadvokater shanghajat det, så vore ju ett logiskt steg att börja vara mer nogrann med hur det används i fortsättningen. Ingen tror väl till exempel på allvar att Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu har något emot judar. Ändå har han fått löpa gatlopp i veckor i borgarpressen på grund av några ogenomtänkta och i efterhand återtagna formuleringar i en intervju som i sedvanlig ordning ryckts loss ur sitt sammanhang och blivit ett helt hönshus av en fjäder.
Vem är den här offentliga kölhalningen tänkt att övertyga? Israels närmast sörjande försvarsadvokater? De flesta andra skakar nog bara på huvudet åt den galopperande dumheten som paraderas runt som om den vore något att skryta med.

Ett annat alternativ är ju att skruva upp volymen ytterligare
på beskyllningarna och hoppas att det skrämmer in de tvivlande i ledet. Man kan till och med göra en massmedial karriär på att låtsas som att vänstern skulle ha problem med antisemitism, trots att man vet att antisemitism, liksom rasistiska attityder i allmänhet, förekommer i allt mindre grad ju längre ut till vänster på den politiska skalan  man befinner sig.

 

 

 


intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 • MAx säger:

  För det första handlar inte detta om hurivida Reepalu är antisemit eller inte. Det handlar om att han vädjar till antisemitiska strömningar, genom att berättiga (eller synes berättiga) attacker mot judar pga vad han anser vara fel på en av Mellanösterns parters politik. Han har dock aldrig satt attacker mot muslimer i relation till muslimska terroristers handlande både utanför och i Sverige.  För det andra undrar jag vad du bygger din förvissning om att Reepalu inte är antisemit på. Jag är inte alls helt säker på att han inte är det. Eller åtminstone känner illvilja och ogillande mot judar.  Men att som du gör hävda att det är att ropa efter vargen att varna för att han berättigar antijudiskt våld och hat i Sverige, samt demoniserar en hel grupp och kräver att de ska ta politiska ställningstaganden mot Israel, är motbjudande och obegripligt.

  2010-03-05 | 17:45:43
 • Tommy säger:

  Ursäkta men MAx svamlar. Jag har inte hört Reepalu berättiga något hat, hot eller våld mot judar. Han försöker hiiat en förklaring till att dessa angrepp mot judar i Malmö har ökat och han tar stöd i sina förklaringsteorier i bl a rapporter från judiska säkerhetsgrupper. Att berättiga något innebär att man tycker att något är rätt och riktigt och Reepalu har inte sagt att det är rätt att förfölja judar pga av staten Israels alla övergrepp. Således: förklara och berättiga har olika betydelse i svenska språket och är inte synonymer.

  2010-03-06 | 04:21:25
 • Christopher Aqurette säger:

  Judar har misshandlats i Malmö och Reepalu förklarar detta med att judiska församlingen inte tagit avstånd från Israel. När kritiken kommer börjar han prata om att det är israellobbyn som är elak mot honom.  Jag antar att bloggaren tycker det är OK att man spöar också andra människor i Sverige med samma argument. Själv hatar jag hur Iran avrättar homosexuella, så då måste det ju vara okej att jag spöar en iranier på stan. Inte rasistiskt alls, eller hur?

  2010-03-06 | 08:11:39
  Bloggadress: http://www.aqurette.com/
 • homopoliticus säger:

  Två kommentarer som väl bättre än mitt inlägg egentligen bevisar min poäng: Här ska det göras ett helt hönshus av en fjäder. Reepalu påstås tycka det ena värre än det andra, aldrig med någon återkoppling till det han faktiskt sagt i intervjuer.  Hur kan jag veta att Reepalu inte är antisemit? Hur kan jag veta att Max inte är det? Iochförsig låter ju inte Max som en antisemit, men det gör ju inte Reepalu heller. Ändå ska han misstänkliggöras för tankebrott som varken kan bevisas eller motbevisas till den dag vi lär oss telepati.  Sen undrar jag över detta:  "Han har dock aldrig satt attacker mot muslimer i relation till muslimska terroristers handlande både utanför och i Sverige."  Jag har ingen aning om om Reepalu satt islamofobi i samband med exempelvis 9/11, men varför skulle man inte kunna göra det? Det är en sak att leta förklaringar, och en annan sak att urskuldra. Jag förstår att ni har det svårt med nyanserna på er kant. Men försök! Uppenbarligen har USAs krigföring i muslimska länder och det militanta svar det provocerar fram lett till hätskare stämningar i väst gentemot muslimer. Jag beklagar det, och kommer alltid att argumentera mot att den stora majoriteten ska göras lidande för den lilla minoritetens agerande. Precis som jag beklagar att världens judar får lida för Israels krigsförbrytelser och ockupationspolitik. Att man spekulerar i den sortens samband, som man kan diskutera, innebär inte att man letar ursäkter, vare sig för antisemitism eller islamofobi.

  2010-03-06 | 10:48:08
 • bloggare på icedaniel.se säger:

  Gör det de. De flesta som röstar på "främlingsfientliga" partier är lågutbildade och lågavlönade. De skulle väl egentligen röstat på en svekfulla vänstern. Det är sossarna som tappar mest till SD.

  2010-03-06 | 12:48:00
  Bloggadress: http://www.icedaniel.se
 • homopoliticus säger:

  Det vet jag inte, senast jag såg en undersökning som tittade på väljarströmmar så var det flest moderater som gått till rasistpartiet. Vad var din poäng förresten?

  2010-03-06 | 13:59:46
 • Kerstin säger:

  Det är väl värre ändå, nämligen så att Repalu har fått löpa gatlopp även i media utomlands för sin påstådda antisemitism?  Jag själv har nu, dessutom, nått den gräns där jag säger att OK, om varje kritik av staten Israels politik är antisemitism, då är jag väl antisemit då!  Om "antisemitism" däremot fortfarande innebär "hat mot alla judar", och uppfattningen att "judar utgör en mindervärdig ras", då är jag definitivt inte antisemit, för det har jag aldrig i hela mitt liv ansett.  Jag anser dessutom inte att Sverige ska ha soldater i Afghanistan och assistera dem som mördar oskyldiga därstädes, men jag betraktar mig inte som svenskhatare av det skälet, inte ens som självhatande svensk.

  2010-03-06 | 20:47:00
  Bloggadress: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
 • Christopher Aqurette säger:

  Kerstin:  Om någon av dina vänner blev nerslagen så skulle du nog inte tycka att det var OK att någon försvarade våldet med att Sverige har soldater i Afghanistan. När det gäller hatbrotten som svenska judar drabbas av så är kopplingen ännu svagare eftersom de flesta av dem inte är medborgare i staten Israel och därmed inte på något sätt kan göras ansvariga för den israeliska regeringens politik.  Jag är övertygad om att du inte skulle acceptera motsatsen. Om svenska palestinier blev misshandlade i Sverige så vore det fel att legitimera det med att Hamas mördar människor i Israel och Gaza.

  2010-03-07 | 09:40:54
  Bloggadress: http://www.aqurette.com/
 • homopoliticus säger:

  Christopher:  Det är klart att det är helt galet att FÖRSVARA hetbrott mot judar, eller mot någon annan grupp, med det argumentet, eller med något argument överhuvudtaget! Vem har gjort det? Kan du ge mig några citat som kan tolkas som ett försvar för hatbrott? Det Reepalu gjorde var väl att peka på ett möjligt samband mellan Israels senaste massakrer på civila i Gaza och de ökade antisemitiska hatbrotten i Malmö. Såna samband kanske finns, eller så skulle hatbrotten ökat iallafall. Men det kan ju inte vara förbjudet att diskutera dem.  Däremot är det fel att säga att svenska judar skulle vara mer moraliskt förpliktigade än några andra att ta avstånd från Israels beteende. Precis som det är galet att påstå att svenska muslimer skulle vara tvingade att ta avstånd från den ena eller andra muslimska terrorgruppen eller auktoritära regimen. Såna krav poppar emellertid upp med jämna mellanrum, och det leder knappast till att liberaler koordinerat kissar på sig av upprördhet. Tvärtom är det ofta liberaler som tycker att det är rimligt at behandla alla muslimer som misstänkta terrorister tills motsatsen bevisats.  Reepalu har varit snabb att rätta de delar av sitt resonemang som var problematiskt. Frågan är varför det inte räcker med det? Varför den här fortsatta lögnkampanjen om vad han påstås ha sagt, och ännu bättre, vad han påstås tänka i hemlighet?

  2010-03-07 | 10:35:28
 • Kerstin säger:

  Aqurette:

  Så trist att stöta på dig igen.  Nu ska man nog skilja på försvar och förklaring. Beroende på vem som slog ner min vän, så kunde jag kanske i vissa fall föreställa mig att orsaken var de svenska soldaterna i Afghanistan.

  Detta innebär inte däremot, att jag försvarar attacken, och detta har inte heller Repalu gjort.

  2010-03-09 | 23:58:45
  Bloggadress: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
 • Christopher Aqurette säger:

  Kerstin:

  Det går oftast att hitta förklaringar till allt. Men problemet med Reepalu är att han på en fråga om det antisemitiska våldet i Malmö väljer att rationalisera istället för att tydligt fördöma det. Journalisten frågar om antisemitismen i Malmö medan Reepalu mall på om israelisk politik. Först när drevet går nyktrar han till och tar avstånd från våldet som drabbar judiska skolbarn och andra judiska malmöiter.  Detta är inte första gången som Reepalu gjort den här typen av uttalanden. I Judisk Krönika (2:2009, s. 25) får han frågan: "Har du vid tidigare tillfällen när judar hotats eller attackerats kontaktat judiska församlingen i Malmö?" På detta svarar han nej och tillägger att den judiska församlingen inte tagit kontakt med honom när hans hus blev vandaliserat.  Att trivialisera antisemitismen och skuldbelägga svenska judar för våldet de drabbas av är något Reepalu gjort flera gånger. Detta följer samma mönster som rasism och homofobi i andra sammanhang. Enskilda människor görs till representanter för folkgrupper de tillhör; våldet rationaliseras och förklaras med att andra judar/muslimer/bögar/svenskar gjort något orättfärdigt.  I domstolarna hör man inte sällan åtalade rasister säga att invandrare begår många våldsbrott mot svenskar. Det är en förklaring som låter som ett rättfärdigande. En populärt retorik som numera vunnit gillande långt utanför extremhögern.  PS! Jag är inte så förtjust i dig heller.

  2010-03-11 | 00:00:14
  Bloggadress: http://www.aqurette.com/
 • homo politicus säger:

  Christopher:  Men Reepalu tar ju klart avstånd både från våld och rasism av alla de slag. Det är väl inte att trivialisera problematiken?  Och apropå att "Enskilda människor görs till representanter för folkgrupper de tillhör": Har du protesterat lika högljutt mot de krav som ställts de senaste dagarna på att muslimer måste ta avstånd från de sju dårarna på Irland? Följdfråga: Tror du att de som kräver detta kommer att bli föremål för samma sorts drev som Reepalu? Om inte, varför?

  2010-03-11 | 14:22:56
 • Christopher Aqurette säger:

  homo politicus:  Jag har aldrig stuckit under stol med att frågor som rör judar och homosexuella berör mig personligen, men jag är lika stark motståndare till ofrivillig kollektivisering oavsett vilka det gäller.  Jag tror inte att det kommer att bli ett drev av den enkla anledningen att ingen politiker har legitimerat våld mot svenska muslimer med hänvisning till "Jihad Jane" och terroristerna på Irland. Men jag misstänker att du med din fråga vill visa på en obalans i sympatierna för olika folkgrupper. Det är ett populärt argument, men det är dumt eftersom effektiviteten med vilken exempelvis judar och homosexuella bekämpar förtryck inte på något sätt ger att andra former av förtryck är mindre viktiga att bekämpa.  Det trista med svensk debatt är att antisemitism och islamofobi har blivit en vänster/höger-fråga. Stora delar av vänstern är helt blind för judehatet och drar sig inte ens för att delta i demonstrationer med krav på folkmord. Högern har på sina håll svårt att hantera islamofobin på ungefär samma sätt.

  2010-03-11 | 16:41:48
  Bloggadress: http://www.aqurette.com/
 • homo politicus säger:

  Det hedrar dig att du är starkt engagerad mot antisemitism. Tyvärr är borgerligheten ofta väldigt selektivt engagerade mot antisemitism, eller mot sina egna hjärnspökens antisemitism, men bryr sig inte ett skvatt om exempelvis det förtryck som Israel utsätter palestinierna för, nu senast genom att bomba Gaza sönder och samman till en kostnad av 1300 människoliv. Det gör det rätt hopplöst att föra en konstruktiv debatt om de här frågorna.  Min upplevelelse av vänsterns engagameng är att det är mycket mer symmetriskt än högerns. Antisemitism äcklar mig personligen lika mycket som hat mot muslimer. Och jag skulle såklart aldrig sätta min fot i en demonstration där någon av dessa yttringar finns med. Och att detsamma gäller för den breda vänstern i det här landet känner jag mig faktiskt trygg i.  Bland annat för att jag tycker att antisemitism är så stötande så anser jag, som jag skriver i bloggposten, att det är ett problem när ni på högerkanten hela tiden devalverar innebörden av det begreppet och försöker smeta ut det på en så bred kontingent av era politiska motståndare som möjligt. I slutändan gynnar det inte judarna, inte antirasismen, och inte heller vare sig Israel eller Palestina, som måste lösa sin konflikt med fredliga och konstruktiva medel. Försök att flytta bort fokus från de verkliga förhållandena i mellanösternkonflikten förlänger bara pinan för alla inblandade.

  2010-03-11 | 17:28:03
 • Kerstin säger:

  homo politicus skriver:

  <i>I slutändan gynnar det inte judarna, inte antirasismen, och inte heller vare sig Israel eller Palestina...</i>  Problemet är att Israeliska staten inte har samma intressen som alla judar i andra länder.  För Israels styrande är det nog inte negativt att antisemitismen ökar i andra länder. Det gör, hoppas och antar man, att fler judar i andra länder försvarar Israel för att de vill ha en slags sista tillflyktsort om det skulle krävas. Det leder också, hoppas man nog, till att fler judar verkligen flyttar till Israel, vilket ger fler personer att befolka större delar av palestinska områden, och dessutom ger det en större armé, ett starkare Israel.  Ökad judisk immigration till Israel är däremot ingenting som palestinierna tjänar på, bara Israel.  Å andra sidan befinner sig Israels styrande i ett dilemmma här eftersom de inte vill bli kritiserade för sin politik visavi palestinierna men gärna ser att fler judar jorden runt finner skäl att flytta till Israel. Alltså: gärna lite lagom antisemitism i andra länder, men ingen kritik av Israels politik. En knivig nöt att knäcka.  Många icke israeliska judar å andra sidan, har ett annat intresse än den israeliska regimen. De vill inte flytta till Israel, som kanske är den otryggaste platsen idag för judar, och de vill inte bli illa sedda, eller värre, riskera riktig förföljelse i sina hemländer. Även för många av dessa judar handlar det om pest eller kolera: Å ena sidan vill de ha Israel som en judiskt stat som de kan ha som en sista tillflyktsord om det skulle knipa, å andra sidan vill de inte ta konsekvenserna av Israels politik, vill inte bli illa sedda i sina hemländer på grund av dennas, så vad ska de göra? Försvara Israel eller fördöma Israels återkommande brott mot mänskligheten?  2010-03-12 | 01:55:51
  Bloggadress: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
 • homo politicus säger:

  Sant Kerstin, jag kanske uttryckte mig lite vagt. Men jag tänkte mig mer på ett moraliskt och principiellt plan: att om man ser saker utifrån så har både israeler och palestinier ett intresse av att ockupationen avslutas och en rättvis fred upprättas. De israeliska hökarna som vill expandera sitt territorium maximalt delar såklart inte den synpunkten.

  2010-03-12 | 14:39:52
 • Kate säger:

  Fin blogg!

  2010-03-12 | 15:08:30
  Bloggadress: http://blondafanskapet.blogg.se/
 • Christopher Aqurette säger:

  Anledningen till att sionismen fick sådant stöd i judiska kretsar är att judarna aldrig kunde känna sig trygga i de länder de formellt var medborgare i. Förintelsen blev det slutliga beviset som övertygade de flesta om nödvändigheten av en judisk stat.  Det vi ser i Malmö idag är alltså ingenting nytt utan bara en fortsättning på den antisemitism som funnits i Europa sedan romarriket blev kristet. Ursprungligen var antisemitismen framförallt av religiös karaktär, men precis som de tidiga sionisterna förutspådde så skulle upplysningstiden och efterföljande assimilering bara ändra antisemitismen så att den fick en rasistisk karaktär. Detta är också precis vad som hänt. Numera tycks det vara självklart för många att diskutera judar och judendom som om det vore en ras.  Att spekulera om att israeliska regeringen vill att judar i diasporan ska utsättas för förtryck påminner inte så lite om den högerextrema konspirationsteorin om att förintelsen är ett sionistiskt påfund. Det förvånar mig inte ett att Kerstin gillar sådana tankegångar. Det är därför vi inte gillar varandra.

  2010-03-12 | 18:36:52
  Bloggadress: http://www.aqurette.com/
 • Kerstin säger:

  Aqurette:

  Så tycks vi i alla fall vara överens om en sak - att judar vill ha Israel kvar som en trygghet, vilket jag har full förståelse för. Alltid något.  Vad gäller den israeliska regeringen och dess agerande blir vi nog inte överens. Där befinner du dig i det blå. Men om du någon gång landar i verkligheten kanske du börjar förstå vad som pågår i Israel.

  2010-03-13 | 01:44:31
  Bloggadress: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar