EU sätter sista spiken i självstyrets kista

S

om om det inte räckte med de sparpaket som Grekland och andra länder påtvingas, som ytterligare kommer att förvärra det svåra ekonomiska läget, tar nu EU ett jättekliv i riktning mot den byråkratstyrda superstat som Nej-sidan varnade för innan folkomröstningen. Enligt förslaget ska  medlemsländerna tvingas skicka in sina budgetar till EU-kommissionen för OK-stämpel - redan innan de folkvalda politikerna i medlemsländerna har haft en chans att ta ställning.

Det är rätt häpnadsväckande. Och om det här förslaget förverkligas så krävs inget mindre än en ny folkomröstning om medlemskapet för Sveriges del. Nog för att vi visste att en hel del av vårt självbestämmande skulle överlåtas till Bryssel med EU-medlemskapet, men ingen har fått en chans att ta ställning till om EU ska ha möjlighet att detaljstyra vår ekonomi. Ingen svensk och inte heller någon annan EU-medborgare.

På ett sätt är det en logisk följd av Eurosamarbetet. EMU och Euron (som den svenska borgerligheten vill ansluta oss till fortfarande...) skapar kriser som den i Grekland. Det är själva poängen med valutaunionen. När en ekonomisk kris drabbar ska den inte kunna hanteras genom att valutan blir billigare, som vår flytande krona fortfarande kan. Istället är det lönesänkningar och nedskärningar som ska göra landet "konkurrenskraftigt". Men följden blir en dödsspiral där man svälter sig till ekonomisk anorexi. Om man dessutom flyttar den beslutande makten över budgeten till Bryssels byråkrater så kan inga folkliga protester i världen ändra en ekonomisk politik som offrar löntagarnas och de fattiga på krisens altare.

 


De som aldrig får sitta med vid bankettbordet ska fortsätta betala notan för kalaset, och de ska förvägras ens den teoretiska möjligheten att välja en annan väg.

En läsvärd artikel av Allison Killkenny om den grekiska krisen
Ekonomi24 om euron 1, 2, 3

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar