SD:s spruckna ballong, regeringens nya taktik

E

nligt den senaste SKOP-mätningen rasar Sverigedemokraterna långt ner under riksdagsspärren. Regeringen Reinfeldt gör inte heller särskilt bra ifrån sig. Jag är lite förvånad.

Att Sverigedemokraternas ballong har spruckit
har vi väl redan kunnat ana, de har i flera opinionsmätningar krupit tillbaka ner mot de nivåer där de hör hemma. Men i SKOPs mätningar har de hållit ut rätt länge. Man kan ju fundera på varför luften gått ur nu. De snurrar fortfarande runt i massmedias politiska bevakning på ett sätt som inget annat litet parti utanför riksdagen kan drömma om. De får antagligen mer medieutrymme än flera av våra riksdagspartier också, för den delen. Normalt borde en sån favorisering ge säkra väljarvinster och ett självförstärkande buzz.

Men i Sverigedemokraternas fall
har svenska folket visat sig vara rätt svårövertalat. Trots att massmedia sedan valet 2006 meddelat oss väljare att det är längst ut på extremhögerkanten som det intressanta händer - titta noga! förfäras! förtjusas! - så förblir främlingsfientlighet en perifer subkultur. Mest tilltalande för flashbackmän med muslimskräck och dragning åt revirpinkande.

Mer förvånande är att oppositionen håller ställningarna. Regeringen Reinfeldt har varit på hugget på sistone, och inte missat en enda chans att försöka plocka poäng på eurokrisen. Anders Borg har drillat övriga ministrar hårt: skyll arbetslösheten på finanskrisen! Påstå att Sverige klarat sig bättre än alla andra EU-länder! Koppla ihop oppositionen med den ekonomiska politik som förts i Grekland och Storbritannien! Rätt smart, om än ohederligt.

När nu Reinfeldt och Borg putsar på sin gloria som statsfinansiella genier så kan det ju vara läge att påpeka att de kom till ett dukat bord efter valet 2006, med rekordöverskott som de snabbt slarvade bort genom massiva skattesänkningar, mest för de rika. Hade vi haft en regering med andra prioriteringar än att berika överklassen under den här perioden så hade vi kanske sluppit segla om Finland i arbetslöshetsligan. Och, eftersom skattesänkningar till de rika är ett dåligt sätt att spendera budgetpengar om man vill få ut en ekonomisk stimulanseffekt, så hade säkerligen en vänsterregering hanterat den ekonomiska krisen betydligt bättre. Men det är klart, med tanke på borgerlighetens historia av självförvållade ekonomiska härdsmältor så kanske massarbetslöshet ska ses som ett framsteg?

Såna poänger skulle ju den rödgröna oppositionen kunna göra.
Men å andra sidan verkar det ju inte hjälpa hur mycket Reinfeldt, Borg och Odell spinner. Svenska folket kanske har bestämt sig redan? 

Kommentarer

 • Sven-Eric Forsén säger:

  Det känns mycket stimulerande att läsa ditt insiktsfulla inlägg. Jag noterar med stor tillfredsställelse SD:s tillbakagång och det rödgröna alternativets starkares position. De Rödgröna blir allt fastare förankrade i en optimistisk syn på framtiden och valdagen. Mona Sahlin har framgångsrikt skapat ett slagkraftigt lag som trivs tillsammans. Hennes demokratiska ledarstil är värd all uppskattning.

  2010-05-24 | 13:37:49
 • adis säger:

  nja med tanke på att SD aldrig haft dom röste talen dom "rasar" ifrån .. så e väl 2.9% fortfarande mer än vad dom fick i valet ,, eller?  så va du lugn dom kommer in antingen via 12% i en å samma valkrets eller 4% till riksdags valet,,  :O)

  2010-05-24 | 13:47:50
 • homopoliticus säger:

  Var inte 2,9 exakt det resultat de fick i valet 2006? Och i EU-valet 3,1 eller nåt sånt?

  2010-05-24 | 13:55:17
 • sillen säger:

  Ja det är ju utmärkt att svenska folket inte röstar på Sd. Vi behöver verkligen få in fler rabiata muslimer i Sverige. De tillför så mycket till vår kultur. Och yttrandefrihet är ju egentligen mest ansträngande för svensken i gemen. Vem orkar egentligen med att höra alla dessa sanningar. Allahu akbar på dig Svenne Kålrot!

  2010-05-24 | 13:56:46
 • homopoliticus säger:

  Tvingar du mig välja mellan en rabiat muslim och en rabiat rasist så ligger nog rasisten pyrt till. Till att börja med har rasisterna utfört 14 politiska mord i Sverige i nutid. Mer än man kan säga om muslimer, pingstvänner, jehovas vittnen eller andra gudsknarkare.

  2010-05-24 | 14:33:11
 • adis säger:

  räknas inte heders mord som mord, eller hyllar du såna? å för å vara rasist behöver man inte vara svensk ,, lyssna på vad judar å muslimer säger om varandra så får du höra på rasism..  men lugn SD kommer in,,

  2010-05-24 | 19:09:03
 • homo politicus säger:

  Vad hade hedersmord med nåt att göra?  Vi får väl se. Oavsett om rasisterna kommer in eller inte så kommer vi att fortsätta ta emot invandrare. Vi kommer att behöva dem mer än någonsin framöver. Och svenska folket blir ju dessutom alltmer positivt inställda till invandring och invandrare. Så ni grottmänniskor förlorar oavsett hur det går i valet.

  2010-05-24 | 21:17:49
 • adis säger:

  ja du sa ju att rasister mördar men inte muslimer,, pingst vänner osv.. men heders mord före kommer väl bland muskimska grupper i sverige eller?  positivt inställda till invandrare? nja de beror väl på hur man frågar , min tjej e adopterad alltså invandrare ,, -- många invandrare som kom på 50 talet e tokiga över dagen invandrar politik å röstar därför på SD..  kristna irakier röstar på SD.. osv. men som sagt de beror på hur man frågar å vad man frågar

  2010-05-25 | 00:48:30
 • homopoliticus säger:

  Hedersmord är inte en religiös sedvänja överhuvudtaget och förekommer såväl hos kristna som hos muslimska folkgrupper. De flesta mord som begåtts i Sverige som definierats som hedersmord har utförts av kurder såvitt jag vet. Men hederstänkandet finns hos svenskar också; bara att kolla på hela röran kring Bjässta och våldtäkten där hela bygden la skulden på tjejen.  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hedersmord  Men poängen var att rasister och högerextremister är en farlig grupp för SAMHÄLLET. Trots att rasister för tillfället, med hjälp av Lars Vilks, låtsas att de bryr sig om yttrandefriheten.  Tittar man till vilka som med våld ger sig på människor för deras politiska åsikter, och faktiskt ofta mördar, så spelar högerextremisterna i en egen liga, inget snack om den saken.  Det kom en ny attitydmätning igår som berättade just att svenskarnas attityd till invandrare blivit betydligt mer positiv. Kolla in den!

  2010-05-25 | 10:47:37

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar