Små små steg i rätt riktning

Den rödgröna skuggbudgeten är väl inte pjåkig. Skatter på koldioxidutsläpp, alkohol och tobak, förmögenheter och inkomster över 40000 i månaden. Skaplig satsning på utbildning och praktik. Dubbelt så många hyresrätter som den här mandatperioden. Rejäla investeringar i höghastighetståg och kollektivtrafik. Förbättringar av a-kassan och sjukförsäkringen. Några rätt försiktiga reformer med en rättvis fördelningsprofil. Men det räcker inte!

Det är oroväckande att de borgerliga skattesänkningarna
inte rullas tillbaka. Den nuvarande  regeringen har med sin politik medvetet vidgat klassklyftorna. De har nu nått sin högsta nivå sedan SCB inledde sina mätningar. En helt logisk följd av fyra års manisk skattesänkarpolitik från de borgerligas håll, som gett mest till de som har mest, och låtit de lågavlönade och de som är beroende av de offentliga trygghetsssystemen ta smällen.

Om den här utvecklingen ska kunna vändas måste de rödgröna
ha större ambitioner än så här. Anser man det politiskt olämpligt att rulla tillbaka borgarnas så kallade jobbskatteavdrag så får man höja andra skatter. De rikaste och den övre medelklassen, har gödslats med pengar det senaste årtiondet. De kan vara med och bidra mer till vår gemensamma välfärd!

Det har från vänsterpartiets sida sagts
att man inte vill ställa några ultimatativa krav i det rödgröna samarbetet. Men några principer bör partiet hålla heliga inför en regeringssamverkan:

  • Att inte medverka i en regering som låter klassklyftorna växa mer, eller för den delen nöjer sig med att de står stilla på dagens nivå. Det krävs en offensiv fördelningspolitik för att rulla tillbaks de orättvisor som 20 års högerpolitik skapat och förstorat.

  • Det ger också att man inte kan acceptera en politik som passivt förvaltar massarbetslöshet. Borgarna må ha misslyckats kapitalt med sin "arbetslinje". Men tidigare socialdemokratiska regeringar har vägletts av samma nyliberala doktriner som Reinfeldt och Borg, som ser en "jämviktsarbetslöshet" på runt fyra procent som en nödvändighet. Målet måste vara full sysselsättning, varken regeringens massarbetslöshet eller Tomas Östros 6,7 procent.




PS: Regeringen och dess nyttiga idioter
försöker redan spinna det här till en kamp mellan "bidragslinjen" och "arbetslinjen". Det är ju rätt fläskigt, från en regering som gett oss en massarbetslöshet på snart tio procent...

Bloggat: Ett hjärta rött, Politik och Poesi

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

  • Anders säger:

    Arbete skall löna sig och den som har jobbat hårt skall få något för det. Om alla skall få samma peng i kuveret vid dagens slut - vem vill då sattsa alla sina besparingar och jobba hårt? Utbildning skall löna sig - inte betalas med bidrag!



    Tacka alla som tjänar bra för majoriteten av de har jobbat hårt och drar in mycket pengar till våran gemensamma kassa. Sossarnas lotterier har naturligtvis gjort en och annan lat till miljonär - men de är väl de enda som gratuleras i era kretsar... Sorgligt med all denna avundsjuka.

    2010-05-04 | 00:03:48
  • homopoliticus säger:

    Ärligt talat förstår jag inte vad du snackar om. Arbete lönar sig alltid, tror du inte det kan du ju testa att vara arbetslös och leva på den a-kassa som din regering saboterat. Inget lyxliv direkt. Utbildning lönar sig också alltid, både rent ekonomiskt och genom att man får ett roligare jobb.



    Däremot finns det inget som säger att vi måste acceptera ständigt växande klyftor, att de rika ska bli rikare och de fattiga fattigare. Varför skulle vi?

    2010-05-04 | 00:09:03
  • Leif B säger:

    Man tar sig för pannan "why work? " som en äldre amerikansk vän sa till mig när jag förklarar de svenska rödgröna politiska inriktningarna.

    Men som sagt de berömda "någon & annan" får väl betala!

    2010-05-04 | 01:32:26
  • Odin säger:

    Någon annan betalar, det är alltid det som de Rödgröna vill. Uppenbarligen vill Sahlin & co inte betala själv, utan skicka notan till de "rika" småbarnsfamiljerna i storstäderna som tyvärr råkar ha köpt sina hus - med lånade pengar. Vi är en fyrabarnsfamilj med hög utbildning som jobbar dygnet runt för att få tiden och pengarna att gå ihop. Trots det tar staten mer än 65 % av mina pengar att dela ut till de som inte jobbar.

    Nu vill Sahlin ta ännu mer!



    Fy faan vad less jag är på detta!

    2010-05-04 | 07:29:07
  • Per säger:

    Om det lönar sig att arbeta eller inte beror i väldigt stor usträckning på hur man värderar sin egen tid och vad man kan göra med den om man nu slipper löneslava >40 timmar i veckan. Tiden för resor till och från arbetet måste givetvis beaktas den också.



    Bor man billigt, lite utanför en tätort i eget hus med en tomt med kanske en liten köksträdgård, kanske rent av några höns. Hur mångar kronor mer i handen varje månad måste man då ha för att vilja använda >40 timmar vecka till att löneslava?



    De rödgröna, framförallt de röda, står för solidaritet säger de, men det är en solidaritet som handlar om att göra det enklare och mindre kostsamt att inte arbeta. Givet att man är inne i trygghetsystemen.



    De som försöker få sitt första jobb eller blivit utförsäkrade har inte mycket att hoppas på.

    2010-05-04 | 08:01:58
  • Gunnar säger:

    Well...den intressanta frågan är om utbildning ska löna sig. I det Sverige har vi problemet att man får lägre livsinkomst om man skaffar sig en avancerad utbildning som exempelvis en socinom. Den högre lönen man får när man börjar jobba blir helt enkelt sönderskattad till den nivå att man de facto inte hinner komma ikapp den som jag jobbat fler år.



    Det finns en mikroskåpisk del av Sveriges befolkning som blivit stormrika på skatter och företagande. Fast dessa har redan varit skattebefriade av sossarna...de som fått släpa oket av pompripossa skatter har varit vanligt folk som har en högre utbildning.



    Alliansregeringen har haft två linjer i sina skattesänkningar...en kategori av sänkningar har riktats sig mot låginkomstagare som fått större procentsänkningar. Fast det säger sig själv att även obetydlig sänkning för höginkomsttagaren ger en hel del kronor. Den andra kategorin av sänkningar är borttagandet av skatter som med kirurgisk precision gör att utbildningar inte lönar sig men som inte drabbat rika personer som H&M ägarna eftersom dessa haft undantag. Vänstern baserar sin nidbild helt på tricket att bunta ihop dessa kategorier. Man förnekar att vanligt folk har fått det bättre genom att fokusera på att högutbildade fått mer i kr. Det vore klädsamt om man någon gång förklarade varför förmögenhetsskatterna inte riktats mot de som har miljoner på banken utan mot de råkar ha hög månadslön för att slitit häcken av sig med en svår utbildning.

    2010-05-04 | 08:38:41
  • homo politicus säger:

    Vad lever ni på för planet killar? "Nån annan ska betala"? Den svenska modellen bygger på att alla är med och betalar. När den fungerade som bäst vägleddes den av devisen "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov".



    20 års högerpolitik har tyvärr raserat många av de bästa och mest omfördelande inslagen i den svenska modellens välfärdspolitik. Det här är ett första litet steg mot att återupprätta den och förmå de allra rikaste att betala lite mer till vår gemensamma välfärd (inkomster över 400000 är det inte många som kan skryta med) och ni får det att låta som att världens undergång står för dörrn.



    Drama queens!

    2010-05-04 | 11:35:56

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar