Så vinner vänstern valet!

J

onas Wikström har ett bra förslag på hur vi ska kunna blåsa nytt liv i valrörelsen 2010, som gått ner sig i dumheter, personfixeringen Sahlin-Reinfeldt och nu dagens fluga: Spelteori och taktiska rävspel.

Det handlar om jobb, jobb jobb!

Det är faktiskt för mig obegripligt, hur kan den här regeringen undgå att ställas mot väggen för att
arbetslösheten nästan fördubblats under deras regeringstid? Den har här gjort ett sämre jobb än de flesta andra regeringen i EU, speciellt när det gäller att skapa jobb åt unga. Bara två länder i EU har en värre ungdomsarbetsöshet än Sverige. Inte ens i sina (över)optimistiska prognoser räknar finansminster Borg med någon ljusning på mycket mycket länge.

När regeringen själva får bre ut sig så påstås det såklart att de skapat en massa nya jobb. Reinfeldt vrängde ut och in på sanningen rejält i sin utfrågning, allt för att undvika att medge att arbetslösheten faktiskt exploderat under regeringens tid vid makten. Läs gärna Jonas genomgång av hans luriga retorik.

RUT-jobben, regeringens paradnummer, har kostat samhället 800000 skattekronor styck. Detta för att välbärgade familjer ska slippa städa sina hem själva. Det hade räckt till två anställda i hemtjänsten som hjälper någon som har mer ömmande behov.

Som bloggen Storstad påpekar så har regeringens så kallade jobbskapande åtgärder varit svindyra och ineffektiva. Den enda slutsatsen man kan dra av Borgs och Reinfeldts egna beräkningar är att en rödgrön regering hade kunnat skapa minst dubbelt så många nya jobb genom att direktanställa i den offentliga sektorn, som istället med högern vid makten skurits ner med 30000 tjänster och börjar likna en ihålig schweizerost.

Inte presenterar högern något nytt för framtiden heller. Till skillnad från de rödgröna, som konkret berättar vilka nya jobb som de ska satsa pengar på att skapa. Det är inte kattskit: 100000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser! 10000 nya byggjobb, det finns ett skriande behov av nya bostäder, inte minst för unga. 5000 nya jobb skapas med investernigarna i nya, bättre järnvägar. Det finns många arbeten som behöver utföras idag. Sverige behöver ställas om, moderniseras och byggas till. Men det görs inte, för att regeringen hellre sänkte skatterna, mest för de rikaste!

Massarbetslösheten borda få en skammens rodnad att sprida sig på regeringens kinder. Men de har ingen skam i kroppen, istället pratar de mer om nya jobb än de rödgröna. Det ligger ganska väl i linje med moderaternas propagandastrategi; det viktiga är inte verkligheten och resultaten, utan orden. Kan (m)iljonärernas parti kalla sig Sveriges enda arbetarparti så kan de såklart också vända ut och in på verkligheten genom att agitera livligt mot den arbetslöshet de själva bär ansvaret för.

De tio dagar som är kvar till valet borde alla rödgröna politiker och kampanjarbetare bita sig fast i jobbmisslyckandet som ilskna terriers. Som Jonas skiver:

"Ett grundkrav på de rödgröna i valrörelsens slutspurt är att de (vi) lyckas pressa fram debatten till just detta "ja ja, men KRISEN". Alliansen kommer att försöka stoppa jobbdiskussionen redan utanför planen genom att dribbla med de olika statistiska måtten, precis som Reinfeldt i SVT. De kommer till varje pris försöka undvika en debatt som grundar sig på fakta: 8% öppen arbetslöshet och en sysselsättningsgrad som minskat från 74,7% till 67,6% (här utan hänsyn till ändringen i sättet att räkna). Desperationen med vilken de försöker dölja fakta motsvaras förstås av hur de gått all-in på jobbfrågan. Det är deras starka kort, där har de hög trovärdighet - förnyat förtroende hänger uteslutande på om väljarna kan förledas tro att de har levererat."

AB 1, 2, 3, 4, Exp 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar