Ska vi prata om centerns nazistiska förflutna?

När Maud Olofsson hoppade Lars Ohly och vänsterpartiet idag var det onekligen lite att kasta sten i glashus. Inte bara för att centerpartiet, som programledarna till deras cred snabbt påpekade, i regeringsställning gladeligen handlar med och umgås med otäcka diktaturer som den kinesiska. Det blev snabbt rätt pinsamt när Maud skulle förklara varför det var OK att handla med Kina, men inte med Nordkorea. Pinsammare ändå blir det om man kan sin politiska historia och minns att centerpartiet flörtade hej vilt med nazismen när Hitler var i full färd med att gasa ihjäl judar. Antisemitismen och rasbiologin var djupt rotad i centerpartiet på den tiden, och det är ett historiskt arv som partiet inte på något sätt försökt göra upp med, snarare sopa under mattan. I partiprogrammet skrev man:


"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."

Har man den historien i bagaget så kanske man ska hålla en aningen lägre profil än Maud Olofsson. Men ödmjukhet är inte hennes bästa gren.

Jag instämmer med Aron Etzler; Det är något skrämmande med Maud Olofsson. Att hon så snabbt kunde tömma centerpartiet på centerideologi och omforma det till ett extremt nyliberalt, marknadsfundamentalistiskt parti som dumpar sitt tidigare miljöengagemang som gårdagens sopor är dystert ur en ren demokratisk synvinkel. Betydde partimedlemmarna inte mer för politikens innehåll än att en partiledare kunde vrida politiken radikalt åt höger på några få år? Att hon försvarar sin politik med tomma klyschor och slingrar sig ur varje trångmål med en lögn eller ett "goddag yxskaft" sänker nivån på hela den politiska debatten. Idag fick vi till exempel veta att Maud inte tycker att det är ett problem att göra det lättare för cheferna att sparka obekväma anställda. Den som retar upp chefen ska bara se till att bli lite extra kompetent så ordnar det sig nog. På sitt sätt ändå ett klart besked; tillbaks till det stenhårda klassamhället där arbetarna ska stå med mössan i hand och bocka och buga.

Mer: AB 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1, Badlands Hyena, Lukas Romsson, Kalmardamen, Lasses blogg, Human Labrat,

Kommentarer

 • Lasse Strömberg säger:

  För att inte tala om när den Centerpartistiske (Bondeförbundaren) riksdagsledamoten Otto Wallén stod i riksdagen och sa att han var stolt över att vara antisemit. Och det samtidigt som judarna utrotades.  Jag bara väntade på att utfrågarna skulle fortsätta den inslagna tråden och ställa den naturliga följdfrågan om hon därmed var villig att regera ihop med nazister. Vilket ju kan bli alternativet.

  2010-09-08 | 08:57:12
  Bloggadress: http://fotolasse.se
 • Staffan säger:

  Sälja ut den svenska bilindustrin till den kapitalist-kommunistiska diktaturer Kina går alldeles utmärkt. Regera med stöd av den svenska nazismens arvtagare Sverigedemokraterna går prima. Samarbeta med ett demokratiskt vänsterparti däremot... Centern har urartat helt.  Däremot är det galet av Mona att gå ut med ett sånt utspel alls, det ger bara Maudan en öppning, för att inte tala om rasistpartiet.  2010-09-08 | 10:41:40
 • Kalmardamen säger:

  Tack för ett utmärkt inlägg och bra kommenterat av Lasse och Staffan.

  Visst är det något skrämmande med Maud Olofsson, klickade in mig på länken och kan bara instämma.

  2010-09-08 | 16:07:48
  Bloggadress: http://kalmardamen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar