Låt inte högerns megafoner välja åt dig!

A

ftonbladet kultur tar till sin heder in en artikel idag som skriver om det jag hojtade om igår; högermedias attentat mot valrörelsen 2010. För det är inget mindre; ett terrordåd mot demokratin. Massmedias uppgift i en valrörelse är att förse väljarna med de fakta vi behöver för att kunna fatta ett informerat beslut på valdagen. Än så länge har vi mest fått trams och personfixering. Epic fail alltså! Och det är knappast en slump. Ur debattartikeln:


"P1 Morgon och medieforskaren Ester Pollack granskade nyligen sommarens förstasidor på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Mona Sahlin framställs negativt 18 gånger på förstasidorna, motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt är fem. Reinfeldt framställs positivt på tolv förstasidor, Sahlin på tre. I Ekots granskning av ett års artiklar och inslag är de med negativ publicitet 33 procent för Sahlin mot 16 procent för Reinfeldt."


Valrörelser brukar granskas i efterhand på journalistskolorna. De senaste valen har man kommit fram till att högersidan gynnats av media på vänsterns bekostnad. Vi vet redan att granskningen av 2010 års valrörelse kommer att visa detsamma, fast värre än sist. Mycket värre. Med tillägget den här gången att massmedia dessutom gett ett litet rasistparti som aldrig lyckats ta sig in i riksdagen av egen kraft en exempellös grad av uppmärksamhet som såklart spelat dem rakt i händerna. Dags att bli förbannad nu! Dags att göra något! Om en vecka är det redan försent.

 


Jag plitade ner några idéer igår om hur de rödgröna partierna kan hantera situationen: Bli förbannade! Låt mediaeliten svara på varför de mosat Mona och låtit Fredrik, Anders och Carl komma lindrigt undan. Låt väljarna få se hur skev och rent ut sagt överdjävlig tidningarnas kampanj för alliansseger varit. Kanske det är läge att gå på offensiven och genomföra en total bojkott? Sluta prata med de tidningar, exempelvis Expressen, som har bettet sig vidrigast. Skär av deras kontaktvägar in till partihögkvarteren, deras direktlinjer till partiledarna, deras rätt att närvara på presskonferenser. Låt dem i fortsättningen inte ens kunna låtsas att de ger sina läsare en rättvis och balanserad bild av valrörelsen!


De rödgröna har säkert redan insett att deras värsta fiender detta val inte är de borgerliga partierna, utan Expressen, DN och Aftonbladet. Frågan är bara hur man slår tillbaka? I bästa fall kan en totalbojkott få dem att skärpa sig. Tidningarna är trots allt beroende av att sälja, och utan tillgång till vänstersidan i svensk politik kommer de att göra en sämre tidning som färre vill köpa. I värsta fall förändrar det ingenting och de negativa kampanjerna fortsätter som innan. Men frågan är då: vad har man förlorat?


SvD om manipulativa opinionsmätningar 1, 2,
Blogg: Den allierade journalisten, Jinge, Ett hjärta rött, Begrundat och plitat, Åsa Linderborg, Tänkvärt,

Share |


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar