En partiledare i högform

Lasse gjorde ett snyggt jobb i SVTs utfrågning tycker jag. Det var inte oväntat, han är vass i såna sammanhang. Frågorna han fick var väl lite småtrista och kanske inte lät honom utveckla de delar av vänsterpartiets politik som man själv tycker är viktigast som medlem. Men om man ska vara ärlig så kan nog alla partiledare klaga på samma sak: Utfrågarna fokuserar på de områden där de tror att de kan hitta en motsättning eller avslöja en logisk kullerbytta. Inte de som partierna själva vill prata om. En duktig partiledare kan både svara på jobbiga frågor och ta chansen att vrida frågeställningen i rätt riktning.


Massarbetslösheten är elefanten i vardagsrummet i den här valrörelsen; den alla ser men inte pratar om. I utfrågningen passade Ohly på att lyfta frågan, även om programledarna inte verkade alltför sugna på att gå i den riktningen. Förhoppningsvis kommer valdebatten de sista två veckorna att fokusera mer på det faktum att den här regeringen inte gjort ett skvatt för alla arbetslösa förutom att sänka deras a-kassa. Att de, som påstår sig värna om "arbetslinjen" och oroa sig för "utanförskapet", bara suttit och tittat på när alltfler svenskar slagits ut från arbetsmarknaden och utanförskapet (som man inte pratar om längre) vuxit.

(Om man ska klämma in någon kritisk synpunkt så undrar jag vem som gett Lasse rådet att bära grå kavajer jämt? Det ser lite färglöst ut. Det svider att erkänna, men högerns partiledare är ofta bättre klädda, åtminstone männen.)

F.d. folkpartiledaren Maria Leissner verkade både missnöjd och oroad när hon fick chansen att kommentera utfrågningen i Agenda. Det är ett gott betyg!


Bloggat: Jens Holm, Alltid rött alltid rätt, Alf Norberg, Johannes,

Kommentarer

  • Philip säger:

    Så om man höjer arbetsgivaravgiften för ungdomarna och gör dem svårare att anställa, då löser man arbetslöshetsproblematiken?

    2010-09-05 | 23:25:23
  • Staffan säger:

    Nej, men om man tar bort arbetsgivaravgiften för de företag som anställer unga arbetslösa, istället för att vräka iväg en massa pengar i en generell, mindre sänkning till företag som McDonalds, som ändå anställer unga och definitivt inte behöver pengarna, så kan man komma en bit på vägen. Regeringens politik som jag antar att du försvarar har ju uppenbarligen helt misslyckats, eller vad säger du?



    Men grundproblemet är såklart inte arbetsgivaravgifter, utan att hela den ekonomiska politiken är fokuserad på andra saker än full sysselsättning. Genom att anställa fler i den offentliga sektorn, och stimulera efterfrågan genom riktade satsningar för att ge lågavlönade mer pengar att konsumera för kan vi få igång motorn i ekonomin igen. Och det överordnade målet för den ekonomiska politkiken ska förstås vara full sysselsättning, inte inflationsbekämpning! Sverige har haft full sysselsättning under långa perioder, tills regeringen Bildt gav oss massarbetslöshet på 90-talet!

    2010-09-05 | 23:38:02
  • hej säger:

    En livsfarlig politik som jag hoppas aldrig ser dagens ljus i någon regering i framtiden. Finns inga utsikter utan en total kontroll från mamma staten. Varje invånare ska beskattas hårt för att andra medborgare ska ha det lika bra. Egna drömmar inom kapitalvärlden är förbjudna eftersom det enda människor ska tänka på är att försörja andra. Förstår ni inte att människor i Sverige kommer att FLY landet om galningar som ni kommer till makten? Vem ska försörja er ofantliga sektor om höginkomsttagarna försvinner? Detta är en jävla fantasi

    2010-09-06 | 01:25:52
  • Danne säger:

    Offentlig sektor är en utgift.

    Bättre är att låta folk starta företag.

    Det har alltid gett bättre resultat skattemässigt.

    Då måste det vara lönsamt. Annars sitter vi här som något fattigt vänsterland (välj själv). Och det finns bara fattiga vänsterländer.

    2010-09-06 | 08:21:05
  • Staffan säger:

    Hej: Nu är du osaklig. De allra flesta kommer att tjäna på vänsterns ekonomiska politik, enligt uträkningar från riksdagens utredningstjänst, alltså en neutral part. Skatterna höjs för de som har råd att betala, och pengarna förs över till de som har det sämst idag. Vi skapar en massa nya jobb och stimulerar ekonomin. Höjer vi den privata efterfrågan och köpkraften så gynnar det även privata företag som säljer mer produkter/tjänster och kan nyanställa.



    Du borde ta dig en till funderare över det där med frihet tycker jag. Med högerns politik får de som redan hade ett stort mått av frihet tack vare sin goda ekonomi mer möjligheter, men de som inte hade särskilt mycket frihet får ännu mindre av den varan. Och att tvingas gå arbetslös år ut och år in är väl den minst fria tillvaro man kan tänka sig, när ekonoin aldrig tillåter dig att förverkliga en enda av dina drömmar.



    Sverige har haft mycket högre skatter än vad vi föreslår nu. På den tiden hade vi full sysselsättning och en mycket bättre utbyggd offentlig sektor. Den svenska överklassen mådde bra även då, men den svenska arbetarklassen mådde bättre än den gör idag.

    Till och med USA har haft högre marginalskatter än vad vi föreslår idag. Och hör och häpna: det sammanföll med en ekonomisk guldålder i USA, där alla fick det bättre, men framförallt arbetarklassen och den lägre medelklassen!

    2010-09-06 | 10:42:08

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar