Skicka FN-trupp till Libyen!


M

uammar Khadaffi har väl aldrig haft alla hästar hemma, och man trodde kanske inte att det kunde bli så mycket värre. Men det kunde det. Karln har helt kukat ur, som man kan se i de TV-framträdanden han gjort igår och idag. Bisarrare spektakel har jag väl aldrig sett. Men det är tyvärr en farlig galning som sitter och viftar med sitt stora paraply, kallar sina förtrycka undersåtar för kackerlackor, och manar sina trogna anhängare till blodbad. Dåren har flygvapen och inhyrda legosoldater att sätta in, när de egna soldaterna vägrar att delta i slaktandet.


Omvärlden måste nu inse att tiden för halvbakade diplomatiska försiktigheter är över. Khadaffi kommer inte att lyssna på hövligt prat. Han känner sig trygg i förvissningen att EU även i fortsättningen kommer att slicka hans händer för den libyska oljan. Än så länge har vi inte sett någon signal från EU-ledarna som motsäger det. Och även om EU kan köra över Italien och andra som vill stryka diktatorn medhårs så är det tveksamt om ens ett ekonomiskt embargo eller något liknande skulle ha effekt. För att stoppa det pågående blodbadet i Libyen måste världen agera snabbt, genom FN, skicka dit fredsbevarande trupper och inrätta ett flygförbud över Libyen. Khadaffi klamrar sig fast vid ett sista halmstrå, förmågan att utöva ett sanslöst våld mot sina försvarslösa landsmän. Om omvärlden neutraliserar hans våldsapparat så kommer det libyska folket själva att driva sin revolution mot dess logiska slutpunkt. Men det kanske är ett scenario som skrämmer EU-ledarna och USA ännu mer? Vill de hellre behålla Khadaffis "stabila diktatur" än se ett folkstyrt, självständigt Libyen? Är de kanske rädda för att demokrati och "instabilitet" skulle hota oljeleveranserna?

AB 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, SvD 1, 2, 3, 4, 5,


Kommentarer

 • Nota Bene säger:

  Det är inte Khaddafis personlighet som är intressant trots att den stöts och blöts i media. Problemet är att Europa kommer att översvämmas av flyktingar. Hur ska man hantera detta? Välfärden är redan på väg att raseras, och med den nya vågen av bidragstagare blir det kaos - det är redan akut brist på jobb.  Man måste omvärdera hela konceptet med mänskliga rättigheter. Vad är det egentligen? Är det så vettigt med stora folkvandringar i modern tid? Löser det några problem eller skapar det bara problem på flera ställen? Visst är alla människor lika mycket värda men det betyder inte automatiskt att de ska vara berättigade till ekonomiskt stöd i valfritt land.  Flyktingbegreppet missbrukas och överutnyttjas, det erkänner till och med Migrationsverket. De gamla reglerna dög när de flesta var hederliga, stannade och kämpade för sin framtid, byggde upp sina länder. Nu vill alla flytta dit det är bekvämast. Det håller inte i längden.

  2011-02-22 | 20:43:30
 • Staffan säger:

  Eh, näe det är inte flyktingarna som är problemet, utan att det förmodligen pågår ett folkmord i Libyen. Välfärden i Europa hotas knappast av flyktingarna, tvärtom har de hjälpt oss att bygga upp våra ekonomier och kommer att behövas också framöver, speciellt med tanke på våra åldrande befolkningar. Sverige är inte som land sett fattigare idag än för 20 år sedan, tvärtom är vi ganska mycket rikare. Däremot har vi, tack vare en politisk kursomläggning högerut, skapat enorma klasskyftor. De rika har fått det allt bättre, medan de fattiga stått kvar och stampat på samma fläck, eller fått tugga i sig försämringar. Detta har skett helt medvetet från politikernas håll, och kunnat genomföras tack vare rökridåer av främlingsfientlighet, som fått oss att diskutera etniska problem och andra distraktioner istället för vad som verkligen pågår i våra länder, när det gäller nedrustning av välfärdssamhällen och växande klassklyftor.  När det gäller flyktingbegreppet och hur det tillämpas i Sverige idag så är det tvärtom mot vad du skriver. Våra myndigheter är för pigga på att skicka tillbaks människor till länder där de riskerar liv och lem. Det är en mänsklig tragedi för varje flykting som borde fått stanna, och också en förlust för Sverige.

  2011-02-22 | 20:58:21

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar