Vågar Bildt den här gången?


K

ommer USA, EU och Sverige att våga höja rösten mot Libyens diktator Khadaffi? I Tunisien och Egypten hamnade västvärlden från början på fel sida av staketet och backade upp diktatorerna till det allra sista ögonblicket, för att sedan göra helomvändningar när allt redan var avgjort (som vår kära utrikesminister som väntade med att kräva Mubaraks avgång tills han hade avgått).


I Libyen kunde man ju vid en första anblick tycka att det borde vara lättare att låta de tunga diplomatiska kanonerna dundra. Få ledare har väl så dåligt internationellt rykte som Khadaffi, och det med all rätt. Men om inte men vore. Libyen är Afrikas största oljeproducent och har stora ekonomiska intressen bland annat i Italien. Om Khadaffi skulle dra åt oljekranarna (som han enligt vissa uppgifter från Libyen redan tappat kontrollen över) så skulle det förmodligen få kännbara effekter i Europa. Ytterligare en illustration av varför vårt oljeberoende är helt oförsvarbart - inte bara sabbar vi planeten med koldioxidutsläpp, vi gör oss också beroende av några av jordens värsta skurkar. Khadaffi har också, med hjälp av bl.a. Tony Blair, försökt rehabilitera sitt dåliga anseende på senare år, och närmat sig västvärlden och USA. Italiens Silvio Berlusconi har redan varit ute och dragit en lans till Khadaffis försvar, det ska bli intressant att se hur övriga EU-ledare, och USA, agerar.


Inte många kommentatorer verkar ge mycket för Khadaffis chanser att sitta kvar på längre sikt. Frågan är bara hur mycket blod som måste flyta innan pajasen inser att det är dags att maka på sig? (Minst) 300 egyptier var tvungna att offra livet för att faraon Mubarak skulle smita in i sin sarkofag och dra igen locket. Förmodligen är dödssiffrorna redan högre i Libyen. Vi vet inte mycket med säkerhet eftersom Libyen är ett slutet land. Men vi vet att demokrativågen rullar vidare i arabvärlden och inte verkar kunna stoppas. 2011 ser ut att bli ett fantastiskt år!


"Förutom till Egypten exporteras vapen till Förenade arabemiraten, Jordanien, Oman, Saudiarabien, Algeriet och Tunisien. Nästan alla de länder där vi nu ser protester har blivit beväpnade av Sverige bara de senaste åren, sa Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde , som beskrev den svenska vapenexporten som skamlig"


Uppdatering två: Svaret på frågan är alltså nej. Bildt vill inte "stödja den ena eller andra sidan". Samtidigt som Khadaffi flygbombar demokratikämparna. Svensk utrikespolitik firar nya triumfer. AB 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, 5, 7, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,

Kommentarer

 • d.iljas säger:

  bildt vad har den råttan där att göra,springa usa ärenden förstås så det blir som under mubaraks tid de är detta han ska försöka sig på smilfinken

  2011-02-21 | 22:40:12
 • Danne säger:

  Jaha...

  När är det ok att FN eller USA hjälper folket i Libyen? Eller ska dom själva bekämpa sin diktator utan vapen?  Detta är så typiskt vänstern. När något händer och väst inte gör något så är det fel. Om väst gör något så är det också fel.

  Samtidigt sitter vänsterländer och inte gör något alls, men det är rätt!?!?

  2011-02-22 | 00:13:37
 • Staffan säger:

  Jag skulle välkomna en FN-insats å det snaraste Danne, problemet är nog snarare att EU och USA inte VILL göra något, eftersom de hellre ser en stabil diktatur med Khadaffi än en demokrati som man inte vet hur den artar sig.

  2011-02-22 | 00:19:55
 • ivar säger:

  Kom ihåg att FN är inget annat än ett redskap för usa/israel ingenting därutöver.

  2011-02-22 | 09:17:44
 • Staffan säger:

  Mjaa, riktigt så enkelt är det väl inte, även om FN ofta är värdelöst i såna här sammanhang. Men ibland kan de ju faktiskt göra en insats.

  2011-02-22 | 09:25:28
 • Michelle säger:

  Bra blogg du har! Jag har kollat igenom några av dina andra blogginlägg och jag gillar vad jag ser :).

  2011-07-11 | 15:20:45
  Bloggadress: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar