Vår Vise Statsminister


V

år statsminster är  inte bara en Väldigt Allvarlig Man, han är också Väldigt Vis. Igår valde han att dela med sig av några insiktsfulla pärlor om varför Stockholms innerstad förvandlats till ett vitt moderatghetto för rika:


"En förklaring till den ökade segregeringen har varit omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter, menar vissa. Det gör att bara de som har råd att köpa kan flytta till innerstan. Nu är andelen hyresrätter innanför Stockholms tullar nere på 36 procent.

 

Fredrik Reinfeldt försvarar ombildningarna – och är skeptisk till hyresrätten som idé i city.

 

– Det har funnits en efterfrågan från fler att äga sin bostad och den har varit rätt att bejaka, säger han.

 

– Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte funkar där. Hyresrätten ska man lämna över till nästa hyresgäst, men i realiteten har det blivit en svart marknad."

 

Så sant. Vi vet ju alla att Stockholms hyresmarknad haltat sig fram på kryckor de senaste åren. Det blir lätt så om man (moderaterna) medvetet knäcker hyresrättens knäskålar genom att sälja ut majoriteten av hyreslägenheterna på bostadsrättsmarknaden till vrakpris, tar bort statsstödet till nybyggande och låter bli att bekämpa oligopolen i byggbranschen. Finns det inga hyresrätter att hyra så fungerar så klart hyresmarknaden dåligt. Så kan man (moderaterna) komma tillbaks några år senare och gråta krokodiltårar för att det system man medvetet saboterat inte fungerar så bra längre och som lösning föreslå ytterligare försämringar av de återstående resterna av hyresrättsystemet. Marknadshyror nästa!

 

Det fina i den här kråksången är att den fungerar lika bra när det gäller sjukvården, barnomsorgen, äldrevården, skolorna, ja vilken välfärdsservice som helst som moderaterna helst av allt skulle vilja slakta direkt men inte vågar kan privatiseras sönder, knoppas av, eller upphandlas till ruinens brant. Sedan kan vår Vise Statsminster med bekymrad blick meddela att den tyvärr visat sig inte fungera tillfredsställande och föreslå ännu mer marknadslösningar.

 

AB 1, DN 1, 2, 3,
Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar