Den stora elsvindeln


S

edan elförsörjningen till hushållen övergick från att vara ett statligt åtagande till att skötas av privata företag har priserna tredubblats, enligt SVTs Aktuellt 2011-01-10. Var detta oväntat?


Möjligen tog det Maud Olofsson, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och andra som hjärntvättats av den nyliberala tidsandan på 90-talet på sängen. Enligt högerns ekonomiska doktriner ska ju privat ägande med automatik vara bättre och billigare än statlig och kommunal drift. Men verkligheten passar ungefär lika väl in i de nyliberala ekonomiska doktrinerna som Göran Persson passar i stringbadbyxor. Den som lever i verkligheten borde kunna räkna ut med arslet att privata företag, som ju per definition måste vara vinstgivande, till skillnad från statliga och kommunala, därför har en drivkraft att höja priserna - och fördubbla priserna, och tredubbla priserna - som statliga och kommunala saknar. Statlig och kommunal verksamhet kan nöja sig med att leverera exempelvis el till självkostnadspris. Det här gäller såklart oavsett om produkten som levereras är en vara, som el, eller en tjänst, som sjukvård. Det amerikanska privata sjukvårdsystemet kostar nästan dubbelt så mycket som det svenska (16 procent av den amerikanska bruttonationalprodukten), och levererar mycket sämre hälsoresultat än både det svenska och andra offentligt ägda och drivna sjukvårdsystem. Ändå finns det fortfarande människor på högerkanten som inbillar sig att den amerikanska modellen skulle göra nytta om den importerades till Sverige. Ideologin och doktrinerna övertrumfar verkligheten.


Den konstiga är inte att gemensamt ägda verksamheter blir dyrare och att kvalitén försämras när man säljer ut dem till privata företag. Det konstiga är att det fortfarande finns människor som tycker att det är konstigt. Maud Olofsson, näringsminstern, är väl den i regeringskören som högst och gällast sjungit de  heliga marknadskrafternas lov de senaste åren. Skriv gärna på Aftonbladets upprop mot de höga elpriserna, men håll inte andan medan du väntar på att hon ska göra något åt det. Den mest effektiva åtgärden för ett lägre elpris vore ju att återförstatliga hela skiten. Och en marknadsfundamentalist som Olofsson skulle hellre sälja sitt förstfödda barn.


Uppdatering: Maud vet råd. "Byt glödlampor" är hennes förslag till elsvindlarnas kunder. Sveriges svar på Marie Antoinette?

AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, DN 1, 2, 3, SvD 1, Exp 1, 2, 3, 4,


Kommentarer

 • Kerstin säger:

  OCH DET ÄR REN STÖLD att sälja ut våra gemensamt ägda företag och våra skolor. Svenska folket har, med sina skatter, betalat uppbyggnaden av dessa nyttigheter och just för att vi ska få det så billigt som möjligt.

  VEM har frågat svenska folket om det anser att det är OK att sälja ut detta till rikskapitalbolag som suger vinster ur verksamheterna och trixar ut dem skattefritt ur Sverige? Ingen, och jag är nästan helt säker på att om man hade låtit oss rösta om saken hade man fått en rungande NEJ till dessa utförsäljningar.  Kan man inte åtala politikerna för häleri?

  2011-02-03 | 02:24:10
  Bloggadress: http://www.kebi.se/convoco

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar