Libyen - en massaker som fortfarande kan stoppas!


M

edan världens strålkastarljus nu riktas mot Japan och de havererande reaktorerna pågår en annan katastrof, som vi till skillnad från okontrollerade atomklyvningsprocesser skulle kunna stoppa med relativ lätthet. Khadaffis legosoldater står snart utanför staden Benghazi, frihetskämparnas starkaste fäste i Libyen. Om omvärlden inte gör något så kommer det att bli en total massaker. Och tiden är kort. Som folkrättsprofessor Ove Bring påpekar i dagens DN:


"Har man inte förberett det här väldigt noga redan i dag så är det ju väldigt svårt att intervenera i morgon. Och i morgon är kanske sista dagen som det finns en chans."


Han kommenterar också insatsens legalitet:


"Om Khaddafi eller den inhemska regeringen inte skyddar sin egen befolkning så går ansvaret över till det internationella samfundet att göra någonting. (...) Som situationen ser ut i Libyen finns även möjlighet att agera utan säkerhetsrådets godkännande, ävenom man då "tänjer" på FN-stadgans regler.


Man hamnar i en besvärlig situation för att man blir beroende av att den intervention man sätter igång får godkännande av det internationella samfundet i efterhand, säger Bring och jämför med insatserna i Kosovo 1999 och för att skydda kurderna i norra Irak 1991."


Som vanligt så har kravet på flygförbud kört fast i FNs säkerhetsråd. De tunga G8-länderna vägrade också att ställa sig bakom ett sådant häromdagen, för vilket Khadaffi snart tackade Angela Merkels Tyskland och de andra länderna som agerat bromskloss. Han lovade gynnsamma oljekontrakt framöver som tack för frikortet för fortsatt massaker på civila med tunga vapen. USAs Barry Obama har visst fortfarande inte riktigt bestämt sig för om han tycker att det är mödan värt att hjälpa de libyska frihetskämparna med ett flygförbud, något som vore en baggis med tanke på den gigantiska militära kapacitet han som amerikansk överbefalhavare förfogar över. Så ser vi återigen vad västvärldens ledares fina tal om demokrati och mänskliga rättigheter mynnar ut i. När det väl kommer till kritan är de helt ointresserade av att göra ens den minsta lilla  ansträngning för att hjälpa till att avsätta en av de vidrigaste diktatorerna, vars vanstyrda land dessutom ligger i EUs omedelbara grannskap och alltså i högsta grad är vår angelägenhet. Precis som EU och USA hoppades att Tunisiens och Egyptens diktatorer skulle stå emot kraven på demokrati och frihet så verkar man nu välja att sitta stilla och vänta medan diktatorn Khadaffi utrotar varenda jävel som står honom emot. Sen kan oljebusinessen rulla på som vanligt.


Om jag får skämmas över att vara svensk och EU-medborgare en dag som denna, så kan jag iallafall vara stolt över mitt parti. Vänsterpartiet har klart uttalat sitt stöd till upprättandet av en flygfri zon över Libyen. För en vänster som fortfarande har de katastrofala amerikanska militära interventionerna i Irak och Afghanistan i färskt minne var det säkert inte ett lätt och självklart ställningstatagande. Men man klarar av att skilja äpplen från päron och låter inte de heliga principerna skymma sikten för verkligheten. Mycket bra!


AB 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5,


Bloggat: Kilden och Åsman, (S)ebastians tankar, Martin Moberg, Johannes, Peter Swedenmark,
Läs gärna Immanuel Wallensteins klarsynta analys!

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar