Kärnkraftens allmänna och specifika idioti

D

et finns allmänna idiotier, och speficika idiotier. En allmänn idioti är att vi, i en värld som flödar över av förnyelsebar energi (det skulle inte krävas orimligt många solkraftverk i Saharas öknar för att täcka hela EUs energibehov, t.ex.) fortsätter bygga ut en energiproduktion baserad på en icke förnyelsebar resurs (uran) som dessutom som restprodukt lämnar radioaktivt avfall som är megatoxiskt för allt liv i hundratusentals år.


En specifik idioti är att man dessutom bygger dessa kärnkraftverk, som vid reaktorhaveri garanterat ger miljökatastrofer av gigantiska mått, på sprickorna där fyra kontinentalplattor möts, i ett land som drabbas av tjugo procent av världens sammanlagda jordbävningar. Japanerna kommer nog att få anledning att fundera både över kärnkraftens allmänna och specifika idiotier framöver.

DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, AB 1, 2, 3, 4, 5, 6,


Kommentarer

 • Notavalla säger:

  Japan har råkat ut för den värsta jordbävningen som registrerats de senaste århundradena. Trots detta värsta scenario har kärnkraftverken inte vållat någon massdöd. Det är tvärtemot alla domedagsprofeters uttalande ett tecken på att kärnkraftverken varit ovanligt säkra.  Jordbävningen har skördat tiotusentals offer. För att kärnkraften ska skörda lika många offer skulle i princip en eller flera atombomber behöva detoneras över området - det lär inte inträffa. Inte ens en härdsmälta skulle komma i närheten av att skörda så många dödsoffer som tsunamivågorna har gjort. Det japanerna i första hand behöver vara rädda för är således naturkatastrofer d v s nya jordbävningar inte kärnkraft i sig.  Underligt att alla förståsigpåare cyniskt struntar i de tusentals människor som ligger döda i ruinerna och istället högljutt gapar över teoretiska hot.

  2011-03-13 | 11:51:09
 • Staffan säger:

  Nu vet vi ju faktiskt inte riktigt hur många som kan ha dött pga den troliga härdsmältan än. Fyra döda rapporterades efter explosionen igår. Det kan såklart bli mycket mycket värre innan det här är över. Och som du säkert vet så riskerar en härdsmälta med efterföljande radioaktiv nedsmutsning av stora områden att förstöra människors liv och hälsa i många år framöver.  Jordbävningar är tragiska såklart, men tyvärr kan vi inte göra så mycket åt dem mer än att bygga säkra hus. Havererande kärnkraftverk är en mänsklig orsakad katastrof, och alltså mer intressant att skriva om för min del. Människor är nog mer mottagliga för blogginlägg än jordskorpan, liksom.

  2011-03-13 | 12:19:54
 • erik andersson säger:

  Notavalla:  Japan är typ världens mest teknologiskt utvecklad land, och också ett av de mest jordbävningsdrabbade.

  Ändå har man inte lyckats bygga kärnkraftsverk som är säkra för de naturkatastrofer man redan innan VET kommer inträffa.

  Just nu kyler man reaktorerna och förhindrar vidare härdsmälta med hjälp av BRANDBILAR! Fattar du vad som skulle kunna hända om vi får ett efterskalv som orsakar en ny tsunami och brandbilarna sveps bort?  Den rimligaste slutsatsen utifrån det här är väl således att vi är helt inkapabla att bygga säkra kärnkraftsverk.  Också konstigt att prata om hur osannolikt det är att människor ska dö av atombomber - när det gäller det enda land i världshistorien som faktiskt blivit atombombat i krig (något som fö. orsakade betydligt fler dödsoffer än den aktuella jordbävningen).

  2011-03-13 | 15:24:49
 • Celsius säger:

  Japanerna kan knappast bygga sina kärnkraftverk annat än i Japan. Man väljer de bästa platser man kan hitta och bygger starkt. Det fungerade.  Kraftproduktion med solceller är på gång. Utvecklingen sker med rasande fart. Men utan kärnkraft nu blir det inga solceller i morgon!

  2011-03-13 | 20:46:03
 • Staffan säger:

  Johan, lägg in dina argument för kärnkraften istället för bara en länk.

  2011-03-14 | 19:18:16
 • Leif säger:

  Att dra slutsatsen att nu att kärnkraft är livsfarligt och det ska vi inte ha i Sverige äf fel. Om de hade haft stora dammar för vattenkraft som brustit och dödat 10 000 människor så skulle man med samma logik kunna dra slutsatsen att vattenkraft är livsfarlig och det ska vi inte ha i Sverige.  Det handlar om placering och design.

  2011-03-16 | 08:10:36
 • Staffan säger:

  Ändå är det den slutsatsen allt fler verkar dra Leif. Jag har tyckt det ändå sedan jag för första gången bildade mig en åsikt i frågan. Kärnkraften är en ren idioti, dels på grund av möjligheterna till reaktorhaverier, dels på grund av att kärnbränslet måste slutförvaras hermetiskt tillslutet i 100000-tals år. Tror någon verkligen på allvar på att det inte kommer att läcka och spridas i vår miljö och grundvattnet? Den som tror det tilldelas härmed 2011 års stora optimistpris. Uranbrytningen är en annan aspekt i det hela som man inte brukar prata så mycket om, men som är otroligt miljöskadlig.

  2011-03-16 | 10:13:01
 • Hannele säger:

  Precis exakt vad jag också tänker om det hela.  Googlade (kärnkraft + idioti) för skojs skull om någon annan tänkte likadant och hamnade här.

  2011-03-18 | 11:15:04
  Bloggadress: http://www.hanni.nu
 • Mike säger:

  Olyckan i Japan är allvarlig, men den kommer troligen inte att få några långsiktiga miljöeffekter. Ännu så länge har personalen så vitt vi vet fått stråldoser som ligger inom tillåtna gränsvärden och de utsläpp av radioaktivitet som skett är huvudsakligen gasformiga isotoper som har kort halveringstid (timmar till dagar) och därför klingar av snabbt.  Den stora katastrofen i Japan, dvs. konsekvenserna av tsunamin, är för befolkningen långt allvarligare än kärnkraftolyckan, även om många kärnkraftmotståndare vill få oss att tro att förhållandet är det motsatta.  Jag hyser stor beundran för det japanska folket som trots att omvärlden sprider kärnkraftskräck behåller sitt lugn och systematiskt jobbar vidare på att bemästra problemen utan att drabbas av panik.

  2011-03-18 | 19:55:49
 • Staffan säger:

  Mike, du verkar vara väldigt väl insatt i förhållandena på marken i Fukushima, speciellt med tanke på att japanska myndigheter inte direkt varit översvallande frikostiga med information. Vilka isotoper som frisläppts hittills - och i vilka mängder - vet de väl inte ens själva, med tanke på att vätgasexplosionerna slog ut mätinstrumenten i runt reaktorerna. Men de helikoptrar och brandbilar som försökt täcka reaktorerna med vatten har alla tvingats avbryta insatserna på grund av extremt höga strålningsdoser, och flera räddningsarbetare har redan konstaterade strålskador, så så mycket för ditt snack om "strålningsdoser inom tillåtna gränsvärden".  Tjernobylolyckan beräknas ha lett till en överdödlighet på ett par hundtratusen, enligt en studie upp till en miljon. Fukushimaolyckan jämförs redan med Tjernobyl, och vill det sig illa så kanske vi till och med får räkna med högre dödssiffror här, med tanke på reaktorernas geografiska läge.  Men om du nu tycker att kärnkraften är så harmlös och att olyckan i Fukushima är så trivial, sitt inte och slösa tid på att skriva bloggkommentarer, åk dit och hjälp till att röja upp!

  2011-03-18 | 20:49:56

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar