Libysk olja på Bildts kavaj!


C

arl Bildt kan nog snart andas ut. Den "stabilitet" som han efterlyste i Libyen, samtidigt som han klargjorde att han inte ville "stödja den ena eller andra sidan" (den galne diktatorn eller frihetskämparna) verkar vara på väg tillbaka. Libyen kommer nog snart att återgå till att vara "stabilt" under diktatorns järnhälar, precis som det varit de gångna 40 åren. En sista massaker på det återstående motståndsfästet bara, så är Khadaffi i hamn. Den svenska regeringen verkar vara helt nöjd med att sitta på åskådarbänken och betrakta skeendet som vore det en fotbollsmatch. Och skulle diktatorn krossa frihetskämparna i Libyen och därmed dämpa demokratirörelsens momentum i hela arabvärlden, tror någon på allvar att svensk borgerlighet skulle fälla några tårar över det?


En annan anledning till att vår utrikesminister har haft så förbaskat svårt att stödja demokratikämparna i Libyen kanske är att han varit insyltad i oljeaffärer med Muammar Khadaffi?:


"Vi är många som har frågat oss varför Carl Bildt haft så förtvivlat svårt att ge det libyska folket sitt stöd. Det går inte att bortse från att Sveriges utrikesminister har direkta kopplingar till Gadaffis förtryckarregim. Inget tvättmedel i världen kan avlägsna de libyska oljefläckarna som klibbar fast vid Bildts kavajslag. När Bildt idag kommer tala om demokrati och frihet i Libyen gör han det utan trovärdighet, säger Hans Linde.


Idag avslöjades att Carl Bildt under sin tid som styrelseledamot i Lundin Oil varit med om att godkänna ett projektlåneavtal med två libyska banker för att finansiera investeringar i libyska oljefält.


Gadaffi försöker nu med våld, mord och övergrepp tysta det libyska folkets krav på frihet, demokrati och social rättvisa. Vi måste nu med alla de verktyg som folkrätten ger oss agera för att stoppa mördandet, innan det är för sent, säger Hans Linde." 


Expressen:


"FN uppmärksammade 2001 att det fanns misstankar att Khadaffi genomförde hemliga avrättningar av politiska motståndare och torterade oppositionella med glödande cigaretter och elchocker. Men det hindrade inte Bildt från att sitta i en styrelse som fem månader efter hans inträde knöt banden ännu hårdare till skräckregimen - genom att låna cirka en halv miljard kronor av banker med Khadaffis regim som storägare."


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, AB 1, Exp 1,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar