Ska sossarna välja en sosse den här gången?


J

ag har inte lagt mig i och kommenterat sossarnas jakt på ny partiordförande, eftersom jag inte är sosse. Det blir lätt lite vridet och hycklande när andra partiers inre göranden ska kommenteras av motståndare och konkurrenter. Ungefär som när SVTs marinblå politiske kommissarie Mats Knutssson ska leverera en förment objektiv "analys" av socialdemokraternas eller vänsterpartiets inre angelägenheter. Handen som ska svinga yxan blir lätt så svettig av iver att den slinter.


Men låt mig ändå gratulera Berit Andnors valberedning, som idag nog tog alla - inte minst det politiska kommentariatet - på sängen genom att föreslå Håkan Juholt och Carin Jämtin till partiordförande respektive partisekreterare för de sociala demokraterna. Vem hade kunnat ana att sossarna skulle lansera vad som förefaller vara två äkta socialdemokrater till de tyngsta ledarposterna, när folkpartister i fårakläder som Mikael Damberg och Thomas Östros lurade i vassen? Törs vi verkligen tro på att detta kan innebära slutet på två årtionden av högervridning av det socialdemokratiska partiet, som väl tydligast illustreras i just dess val av partiledare under perioden: först kamrer, sedemera godsherre Persson, sedan Sahlinskan, vars enda försonande drag väl var att hon väntade med att avslöja hur långt åt höger hon faktiskt stod tills efter att hon kastat in handsken och meddelat sin avgång.


Valförlusten verkar uppenbarligen ha sparkat igång socialdemokratins grå celler. För den här ständiga ökenvandringen högerut som resulterat i en rekordsvag socialdemokrati har inte varit följden av någon direkt tankemöda, bara ett tankeslappt flytande med strömmen. Men precis som dess syskonpartier på andra håll i Europa verkar den svenska socialdemokratin nu insett att de inte vinner val genom att omvandla sig själva till ett moderaterna light. Det syntes i Kriskommissionens rapport, och det syns i att den socialdemokratiska valberedningen navigerat skickligt mellan blindskären Damberg och Östros, för att slutligen angöra en tryggare brygga. Mats Knutsson och resten av de politiska kommissarierna lär inte bli glada.


AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,


Kommentarer

 • Alexander säger:

  Det är rätt patetiskt vad man får läsa i tidningarna, i mitt fall dagens VLT, med rubriken "Kan Juholt föra (S) mot mitten?". Hela artikeln, en halvsida ungefär, består av en massa illa dold propaganda för "den enda vägens politik", där en återgång till socialdemokratisk politik avfärdas som totalt omöjlig och inte önskvärd för partiet över huvud taget.  Om det nu var så att det skulle gynna (S), och därmed vara till nackdel för övriga borgerliga partier, om (S) gick ännu mer åt höger, så skulle väl borgerliga tyckare snarare propagera för att partiet måste gå åt vänster. Jag har svårt att tro att borgarna är så bekymrade för sossarnas svaga väljarstöd att de måste jobba så hårt för att "vända" den trenden med "goda" råd. Om en vänstervridning av sossarna skulle leda till katastrof för partiet borde det väl snarare vara just det man propagerar för.  Det riktiga skälet som aldrig nämns är ju givetvis, som Chomsky säger, att mediernas uppgift är att ta "risken" ur demokratin genom att, som i USA, enbart erbjuda väljarna partier med samma ekonomiska politik att välja mellan.  Fan vad trött jag blir!

  2011-03-12 | 13:21:49
 • Staffan säger:

  Kunde inte sagt det bättre själv Alexander! Tänk bara på hur sossarnas Krisrapport avfärdades direkt av det politiska kommentariatet. Den bekräftade inte deras ideologiska ståndpunkt, nån slags pissljummen folkpartihögerism, och var således helt ointressant.

  2011-03-12 | 15:43:45

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar