Ta tillbaks hela skiten!


D

et var en gång ett land nära polcirkeln som hade Europas lägsta elpriser. Invånarna i landet hade med skattepengar byggt upp en effektiv och billig elproduktion, med miljövänlig vattenkraft och inte riktigt lika miljövänlig kärnkraft som bas. Det var ett kallt ställe, med långa mörka vintrar. Men ingen behövde frysa eller sitta i mörker, för det fanns ju billig el att driva både värmeelement och glödlampor med.
Sen kom någon på en idé: Ska vi inte ta och släppa in de privata bolagen på elmarknaden? Det borde ju bli både billigare och bättre för kunderna! Exakt varför det skulle bli billigare och bättre för kunderna om man släppte in aktörer med vinstmotiv framgick inte riktigt, men sådan var nu tidsandan - allt privat troddes vara billigt och bra, och allt statligt eller kommunalt gammalmodigt och föråldrat.


Åren gick, turbinerna rullade, vintrarna blev kallare och, för att göra en lång historia kort, så började svenskarna frysa igen. Landet som en gång hade Europas lägsta elpriser hade nu helt plötsligt Europas högsta elpriser. Och de privata bolagen som kastat sig över landet Sveriges elmarknad med mord i blick var de enda som levde lyckliga i alla sina dagar. Snipp snapp snut, så var sagan slut.


***Ni missar väl inte E24s fantastiska journalistiska avrättning av den svenska eljuntan? På deras webplats kan man bland annat läsa om:
 • hur de marknadsliberala fantasierna som man tillämpar på elmarknaden resulterar i att den dyraste kraftproduktionen, kolkondens, får sätta priset även för den billigaste, vattenkraften,


Nu får det fan vara slutlekt! På område efter område havererar högerns fantasier om den fria marknadens förträffligheter. Det enda vi kan vara hundra procent säkra på när vi säljer ut tidigare välfungerande samhällsfunktioner till privata företag är att de kommer att tillföra ett vinstintresse till ekvationen, som i slutändan medför både prisökningar och nedskärningar i verksamheterna. Det gäller för såväl elmarknaden som sjukvården, äldreomsorgen och vilken annan samhällstjänst du vill.


I arabvärlden fick privatiseringar, prisökningar och nedskärningar ut folk i massprotester på gatorna. Vad krävs det för att få svenskarna tillräckligt förbannade för att börja protestera? Var håller industrilobbyn hus, som brukar varna för domedag och jordkulor när kärnkraftens vara eller icke vara diskuteras? Övertrumfar marknadsliberalismen de egna medlemsföretagens behov av billig el? Och vad krävs det för att få den politiska vänsteroppositionen att komma upp på banan och börja föra lite oväsen när dess hjärtefrågor stöts och blöts i media dagligen, vilket de knappast är bortskämda med? Vad krävs det för att Lars Ohly (och Mona Sahlin om hon har en röd dag) ska ställa sig upp och ropa "ta tillbaks hela skiten!"?


DN 1, 2, SvD 1, 2, 3, 4, 5,


Kommentarer

 • Alexander säger:

  Instämmer till fullo om att Vänsterpartiet missar ett gyllene tillfälle när man inte bedriver opinionsbildning om elmarknadsmisslyckandet. Nu när plånboksfrågorna tycks vara de enda som tillåts engagera folk borde Vänstern tydligt redovisa hur mycket pengar ett medianhushåll skulle sparat inom en elmarknad enligt självkostnadsprincipen kontra den nuvarande. Ställ gärna sådana uträkningar i relation till vad samma medianhushåll kan tänkas ha fått ut av moderaternas skattesänkningar. Folk ser inte att det man får igen i ett nyliberalt samhälle, via lägre skatter, alltid kommer att ätas upp genom högre avgifter för alla utom de högsta decilgrupperna. Det är ett i grunden regressivt system.  Sedan att jag inte upplevt att Vänsterpartiet har tagit chansen kan bero på att sådana utspel inte tolereras i riksmedia må vara hänt, men det finns ingenting som hindrar partiet från att bedriva samma arbete på nätet. Jag tror det finns ett stort stöd för lite hederlig vänsterpopulism som går i opposition mot nedmonteringen av välfärden och infrastrukturen, övervinster på bekostnad av samhällsnyttan och skattefifflare i miljard- och mångmiljonklassen som Kamprad.

  2011-03-03 | 14:41:41
 • Staffan säger:

  Jag håller med till fullo Alexander, också om att media inte är särskilt intresserade av att ge vänsterpartiet en skjuts genom att publicera vår kritik. Så gick det ju till exempel till när Boultbeeskandalen rullades upp. Vänsterpartisterna i Stockholms stad hade gjort grundresearchen åt journalisterna som bara tackade och tog emot, och såklart inte gav partiets kritik mot utförsäljningarna något utrymme. Men att media gör så hindrar ju som du säger inte att partiet kampanjar på egen hand, så jävla mediaberoende är vi väl ändå inte?

  2011-03-03 | 14:47:38
 • sl säger:

  Elpolitiken är ju en nationell katastrof, men vem genomförde den, och varför? Halva kundpriset är skatt, redan den hälft som går till elbolaget utgörs till stor del av vinst. De politiker som ville detta ville ha upp elpriset så att vindkraftsverken kunde räknas hem. Kontentan är nog att (mp), (v) och (s) är nöjda! De tycker att detta är bra, man kan skylla på marknaden, men slutresultatet är att staten lyckats ta ut femdubbla priset på el. Alltså ingen opposiion från (v), detta var de överens med de andra om. Även de borgerliga tycker allt är toppen, skattesänkningarna är ren fiktion, de tar igen på gungorna vad de förlorat på karusellerna.

  2011-03-03 | 21:37:13
 • Staffan säger:

  Privatiseringarna genomfördes ju med argumentet att det skulle bli billigare och bättre. Om de som genomförde dem verkligen trodde på det är ju en annan fråga. Och är det bara utbyggd vindkraft man är ute efter så vore det ju lättare att subventionera den direkt i än högre grad än vad man gjort. Jag tror nog att oppositionen, åtminstone v och förmodligen s, har viljan att göra något åt saken. Men de verkar behöva en spark i arslet för att komma igång.

  2011-03-03 | 23:09:11

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar