Frenetisk fredag!


I

Libyen, Yemen och Bahrain går det blodigt till. Japans Tjernobyl havererar vidare. Haitis fördrivne expresident återvänder i triumf. Och här hemma i Sverige så - håll i er nu - tog Micke Persbrandt en lina!


Igår satt jag uppe och väntade på att FNs säkerhetsråd skulle bestämma sig för om de ville ge Libyens folk en chans eller inte. Det hade sett mörkt ut några dagar; Ryssland, Kina och Tyskland spjärnade emot och Khadaffis styrkor började nosa på Benghazi, frihetskämparnas sista fäste. Men så i elfte timmen kom beskedet från säkerhetsrådet; JA till ett flygförbud och JA till ytterligare långtgående militära åtgärder för att trygga civilbefolkningen! Många frågetecken återstår: vilka ska genomföra FN-resolutionen och hur långt ska de sträcka sig? Ska man nöja sig med att driva tillbaks Khadaffis trupper från Benghazi eller ska man försöka avsätta diktatorn? Det är lite svårt att se hur FNs säkerhetsråd skulle kunna nöja sig med en halvmesyr i detta läge, med tanke på diktatorns blodiga framfart de senaste veckorna, och efter hans hot igår kväll om att slå till mot såväl civila som militära mål runt hela medelhavet. Har man sagt a får man säga b, liksom. Men av allt att döma inser säkerhetsrådets medlemmar det okloka i en regelrätt västerländsk militär invasion som påminner om Irakkriget eller invasionen av Afghanistan. För närvarande är opinionen på gatan inte på Khadaffis sida, låt det förbli så!


Till slut hoppade också Carl Bildt på tåget, vår försiktige general som alltid känner efter vartåt vinden blåser.


Om man kan ana små ljusglimtar kring Libyen så fortsätter vidrigheterna i Yemen och Bahrain. Khadaffis blodiga framfart verkar ha lossat spärrarna hos de övriga diktatorerna i regionen. Nu lägger de inte fingrarna emellan längre utan tar till det tunga artilleriet mot sina egna befolkningar. Ytterligare ett skäl till att hoppas på att Khadaffi stålls inför Haagdomstolen för brott mot mänskligheten, å det snaraste, som ett avskräckande exempel för andra.


På andra sidan jordklotet händer det också stora ting: Haitis fd president Aristide, som USA tvingat i exil inte mindre än två gånger (eftersom han var populär och genomförde reformer som gynnade Haitis befolkning) återvänder i triumf, trots Obamaadmministrationens frenetiska försök att hålla honom borta från sitt hemland.


Och i Japan havererar reaktorerna vidare. Frågan är väl inte om utan när det smäller på riktigt? Kan inte alla "borgerliga miljövänner" som brukar vara så pigga på att tala om för oss hur "idiotsäker" och "helt ofarlig" kärnkraften är göra världen en tjänst och åka över till Fukushima för att hjälpa till med att röja upp radioaktivt avfall? Bry er inte om skyddsutrustningen killar, det är idiotsäkert


DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, AB 1, 2, Exp 1, 2, 3, 4,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar