ad har FN-interventionen i Libyen åstadkommit såhär in på sitt sjätte dygn? Flygförbudszonen är upprättad. Khadaffis luftvärn är utslaget. Invånarna i landets östra delar undslapp en massaker i elfte timmen, tack vare en snabb fransk insats från luften. Det här är inte småsaker. Fortfarande pågår dock strider och det humanitära läget i hårt ansatta städer som Misurata och Zintan är allvarligt. Igår lyckades FN-koalitionens flygräder driva tillbaks de stridsvagnar och det tunga artilleri som beskjutit Misurata, Libyens tredje största stad oavbrutet i fem dagar och igår fokuserade eldgivningen på stadens sjukhus. Idag verkar de ha ryckt in i staden igen. Juan Cole går igenom läget.
Värt att notera är att flygräderna än så länge hyfsat framgångsrikt verkar lyckats undvika civila dödsoffer. Khadaffis stats-TV hävdar förstås motsatsen, men så länge inga oberoende journalister tillåts undersöka saken bör alla påståenden från det hållet tas med stora nypor salt. Kostnaden för koalitionens styrkor verkar också vara minimal - undantaget ett kraschlandat amerikanskt plan nära Benghazi. På det stora hela har alltså FN-resolutionen 1973 uppnått sitt mål, att skydda civila mot Khadaffis truppers övervåld, i Libyens östra delar. Men situationen i väst är fortfarande allvarlig. Stridsviljan hos Khadaffis trupper är inte bruten, och det enda som balanserar deras militära övertag är de pågående flygräderna.
Här hemma verkar diskussionen om att skicka JAS-plan till slagfältet tappat fart. Igår avvisade Reinfeldt i princip idén och menade att Sverige är bättre skickade att bidra med humanitär än militär hjälp. Samma argument som hans regering kategoriskt avvisar när det gäller Afghanistan. Där sägs det tvärtom vara väldigt viktigt att vi bidrar med trupper. Men Regeringen Reinfeldt är egentligen bara konsekvent i sin inkonsekvens här, eftersom de länge (så länge det var USAs linje) motsatte sig flygförbudet över Libyen och hånade de som förespråkade ett sådant. Ytterligare ett bevis på hur svensk utrikespolitik numera dansar efter Pentagons pipa.
Min åsikt är att vi visst kan bidra med JAS-plan om det anses nödvändigt. Med tanke på alla miljarder som håvats in i JAS-projektet så vore det väl toppen om planen någon gång kom till en vettig användning. Men å andra sidan så verkar inte stridsflyg vara en bristvara just nu. Frågan är om inte koalitionen redan har den militära kapacitet den behöver. Isåfall ger det ju Sverige fria händer att satsa på det humanitära bistånd som Reinfeldt korrekt påpekar är vår specialitet, och som skulle rädda många liv i Libyen.
Debattens vågor har gått rätt höga på Facebook och andra ställen, men mitt intryck är att de flesta ändå inser att en intervention var nödvändig för att undvika en humanitär katastrof. Problemet var inte att man ingrep, utan att man ingrep försent. Nu riskerar vi ett utdraget ställningskrig på marken.
Tidningarna Flamman och Internationalen utgör undantagen som bekräftar regeln i det här fallet. Aron Etzler skriver idag på ledarplats att FN tagit till vapen för snabbt, innan möjligheterna till en fredlig förhandlingslösning uttömts. Jag menar att det är en felaktig avläsning av läget på marken och en brist på förståelse för det militära våldets logik. När Khadaffis ultravåldsstrategi visade sig vara en framgångsrik väg att återerövra det territorium han förlorat, och USA i kulisserna höll emot alla krav på en internationell intervention, så fanns det inte längre några skäl för diktatorn att förhandla. Och inom kort hade det inte funnits något kvar att förhandla om. Khadaffi satsade allt på ett kort: han kunde inte tänka sig att hans forna vänner skulle vända sig emot honom och att FNs säkerhetsråd skulle gå med på en intervention. För honom var det bara en tidsfråga innan "kackerlackorna" och "råttorna" krossats. Och en förhandling i det tidigare skedet, då Khadaffi var tillbakaträngd till en bunker i Tripoli, kanske man efterklokt kan tycka hade varit det rätta. Men med tanke på regimens brutala framfart mot civila, och Khadaffis systematiskt bedrägliga beteende, så är det lätt att förstå varför oppositionsrådet i det läget menade att den enda vägen framåt var att diktatorn avgick och erbjöd honom fri lejd ur landet. Förhoppningsvis kommer det ändå att gå att förhandla fram en fredlig lösning framöver, men det krävs nog att regimen får känna på några tunga militära bakslag innan dess.
Du inbillar dig väl inte på allvar att man kan bomba mitt i Tripoli utan att några civila dör eller drabbas? Det kan man nämligen inte. Det må vara att vi inte får exakta siffror över hur många som dör och att vi inte kan lita på Gadhafis uppgifter, men vi kan lita till erfarenheterna, som säger att bomber drabbar även oskyldiga.
Vi kan dessutom lita på att bombarstaterna har intresse av att mörka hur många civila som drabbas. De har ju en tradition att inte räkna lik, i varje fall inte civila sådana, i de länder de bombar eller invaderar.
Nej det är klart att bombräder i en storstad alltid är högriskprojekt, även om de inriktas på militära mål. Men notera att regimen inte låter oberoende journalister undersöka deras påståenden om civila dödsoffer. Den mest effektiva propagandaåtgärd de kunde göra vore ju att släppa fram alla utrikeskorrespondenter direkt på plats där de påstår att bombräderna orsakat civila döda, om det stämmer.
Förmodligen får vi inte veta förrän efter krigets slut exakt hur många civila som dödats på båda sidor. Krigets första offer är sanningen.
2011-03-29 | 11:11:18
Kerstin säger:
Du inleder med följande:
<i>Invånarna i landets östra delar undslapp en massaker i elfte timmen, tack vare en snabb fransk insats från luften.</i>
Så här undrar jag, vilka gåvor är du utrustad med som vet att detta hade hänt om inte....? Vilka belägg har du för påståendet? Det krävs övernaturliga gåvor för att förutsäga sådant som inte hänt.
Var har du beläggen för det där Ghadafiska bombandet som man hävdade ägde rum och som var skälet till att Frankrike och Nato började bomba och skicka in missiler i Libyen. Jag är verkligen intresserad för jag har inte sett några sådana, och jag har verkligen letat efter dem.
Om du inte såg alla rapporter om demonstranter som tagits in på sjukhus med skador efter tungt artilleri så vet inte jag vad du tittade på för nyheter. Här är en googlelänk:
Har du också missat att Khadaffi beskjuter stadskärnor och sjukhus med granater och annan tung artilleribeskjutning dagligen? Isåfall känns det som ett rätt selektivt seende från din sida.
Och hur kunde man veta att Khadaffi skulle genomföra en massaker när han intog motståndsrörelsens starkaste fäste? Kanske för att han sa det själv? "Gå från hur till hus, slita ut er ur garderoberna, ingen nåd...". Han hade redan visat hur långt han är beredd att gå i städer som Zawiya.
2011-04-05 | 09:40:04
Kerstin säger:
Som sagt, krigets första offer är sanningen Jag inbillar mig inte att Ghadafi är någon ängel, men jag tror inte heller att han är en lika stor bov som han framställts som. Jag inbillar mig dessutom att de s.k. rebellerna inte heller är några duvungar trots att få tycks veta något om dem, men ett vet jag med säkerhet: Vad som verkligen händer, vad som är sant och vad som är propganda det får vi inte veta förrän om några år. I fallet Libyen är det så mycket som verkar skumt och som talar för att bilden vi serveras är ordentligt lögnaktig.
Det tog ett tag efter Kuweitkriget innan vi fick veta att påstående om hur irakiska soldater slet spädbarn ur sin kuvöser vid invasionen, var en ren propagandahistoria uppfunnen av en amerikansk PR-firma och att den lilla flickan som berättade skräckhistorier från Kuweit i själva verket inte hade varit där, utan också var ett redskap i propagandan, liksom det tog ett tag innan vi fick klart för oss att serberna inte var de enda fulingarna i kriget i f.d. Jugoslavien. Det tog lång tid innan det blev helt klart och officiellt accepterat att Tonkinbukten var ett påhitt för att få stöd för massiva bombningar i Nordvietnamn. Exemplen kan mångfaldigas.
Så jag är inte beredd att tro någonting av det jag läser om konflikten i Libyen. Somligt är säkert sant, men vad bland allt det som med säkerhet är propaganda, är sanningen? Jag vet inte, du vet inte, ingen vet idag.
En annan ska vet jag också, det finns bara två argument att använda för att få folk att ställa upp på krigande, att det tror att det egna landet är allvarligt hotat (ex. talet om kriget mot terrorismen ex) eller att insatsen krävs av humanitära skäl. Därför ställer jag mig också skeptisk till allt jag läser och hör idag. I synnerhet har man anledning att göra det som det idag är otroligt lätt att förfalska information, även bilder. Att visa upp ett antal blodiga personer på bild är inget problem. De kan i och för sig vara autentiska, men vem som dödat eller skadat går inte att utläsa av bilderna, det måste man använda förnuftet för att klura ut. Så vad kommer vi att få veta om några år? Troligen att det var på ett helt annat sätt än de verkar och framställs som idag.
Det är bra att vara skeptisk, det skulle jag nog vilja påstå att jag också är. Tillräckligt skeptisk för att inte tro på att insatsen i Libyen motiveras av humanitära skäl primärt, visst. Möjligen indirekt. Till skillnad från dig så tror jag inte att Khadaffi på något sätt är svartmålad. Jag tror inte att de angrepp på civila som föregick anfallet mot Benghazi överdrivits, snarare att vi inte vet om slaktandets fulla omfattning eftersom Khadaffi tagit kontrollen över informationsflödet i de områden han återerövrade genom att sätta in tung militär mot sin egen befolkning. Både från Tripoli och al-Zawiya kom vittnesrapporter om mängder av lik som forslades bort från demonstrationer som anfallits av hans legosoldater. Jag har inte alls svårt att tro på dessa rapporter, eller att liknande saker förekommit på andra håll.
I upprorets tidiga skede så rapporterade läkare i Benghazi om 200 döda och 900 sårade (http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12517327). Från många sjukhus kom rapporter om att de sårade som kom in hade skador från tungt artilleri, vapen som man i vanliga fall sätter in mot stridsvagnar och flygplan. Det är den typen av agerande som man kan vänta sig från en man som låter sin militär skjuta ihjäl 1200 obeväpnade fångar (http://blogs.channel4.com/world-news-blog/meeting-the-families-left-behind-by-gaddafis-prison-massacre/15306). Kort och gott, jag tror det värsta om Khadaffi och jag tycker att det är tragiskt om en del av vänstern lockas in i fällan att börja relativisera hans många vidriga brott och hans uppenbara galenskap för att han för tillfället hamnat i konflikt med de som vi vanligen ser som våra motståndare.
Jag förmodar också att Obama, Sarkozy och Cameron vet vad Khadaffi går för, och förutsåg att han i Bengazi skulle genomföra precis den massaker han utlovat, yenga yenga! Och - här kommer vi till kärnan i det hela - insåg att det skulle bli politiskt omöjligt att fortsätta göra (olje)affärer med regimen efter detta. Ekonomiska sanktioner skulle ha blivit nödvändiga, och ett långvarigt bortfall av libysk olja från Europamarknaden har inte världsekonomin råd med i som den ser ut nu. Alltså var man tvingade att ingripa, av rent egenintresse. Helt uppenbart är ju att Obama inte ville, utan fick släpas dit av sina allierade och av Clinton. Tyvärr, eftersom ett tidigare ingripande, medan motståndsrörelsen fortfarande kontrollerade större delen av landet förmodligen hade betytt ett snabbare slut på den militära konflikten.
Det är såklart intressant och relevant att de ingriper av andra, mindre smickrande skäl än de påstår. Men det medför väl inte med automatik att insatsen är fel? Effekten på marken i Libyen är hittills att en massaker undvikits, att rebellerna och civilbefolkningen i de befriade områdena fått ett andrum. Fortfarande pågår attackerna mot civila i städerna Misrata och Zintan, där tycker jag att vi ska vara kritiska och fråga varför man inte gör mer för att bryta belägringarna. Det ligger vad jag förstår mycket mer i linje med FN-resolutionen än att ge rebellerna eldunderstöd när de avancerar på östfronten. Men jag tycker inte att det råder någon tvekan om att FN-insatsen gjort gott och att den var att föredra framför att inte agera alls, som var det enda rella alternativet när Khadaffis stridsvagnar var på väg in i Benghazis förorter.
Vilka rebellerna är spekuleras det hej vilt om och ofta i mina ögon med en skenande dubbelmoral. Jag gillade inte alls försöken att göra gällande att det muslimska brödraskapet var den egyptiska oppositionens verkliga ansikte, och jag tycker att delar av vänstern i fallet Libyen ramlar i samma fälla, hänger upp kritiken på enstaka personer och ger sken av att de är mer representativa än de faktiskt är. Men visst, i krig flyter de sämre elementen upp till ytan i alla läger, och det gäller säkert också motståndsrörelsen mot Khadaffi. Vi får hoppas att de menar allvar när de säger att deras mål är att införa demokrati i Libyen, så får det libyska folket själva bestämma vilka som sak representera dem. Att vi bör stödja deras kamp mot regimen - trots att vi inte kan vara 100 procent säkra på vad som kommer efter - tycker jag ändå är självklart.
Om jag får ställa en fråga: Tyckte du att FN-iinterventionen i Elfenbenskusten med ungefär samma motivering som den i Libyen var tveksam också? Jag tyckte att den var motiverad, utifrån samma logik. Vilket inte innebär att situationen där var enkelt och svart-vit, eller att Ouattara och hans gäng är några änglar (speciellt inte efter den massaker som det står om i tidningarna idag).
2011-04-09 | 23:05:03
Kerstin säger:
Men det är precis detta som är skumt. Varför accelererade demonstrationerna i Libyen så katastrofalt snabbt till ett rent inbördeskrig. Och det verkar faktiskt inte som om det var Ghadafi som tog till storsläggan först. Jag har skrivit en hel del om det här och verkligen rotat i vad som hände. Inte lätt att få en klar bild av det, men somliga tyder på att det inte alls varit som vi fått höra. Jag skriver om detta senast idag.
(PS: Ser att jag haft fel länk vid mitt namn ovan. Hoppas det är tillrättat nu)
Bloggadress: http://www.kebi.se/convoco