Kd-Maria och vårdmånglarna


E

n av de mest kända bibliska berättelserna handlar om hur en rasande Jesus driver ut "månglarna" - köpmännen och försäljarna - ur Jerusalems tempel. Jesus hade inte mycket till övers för krämare. Bibeln rymmer faktiskt ett och annat skapligt antikapitalistiskt budskap. "Ni kan inte tjäna både Gud och Mammon" (=girigheten). Eller vad sägs om "Det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike"? Kristdemokraterna - Jesus röst i svensk politik - har däremot inga problem med månglare och bjuder  gladeligen in köpmännen i den offentliga sektor som tidigare drevs utan vinstmotiv. Kristna kan uppenbarligen dyrka både Mammon och Gud år 2011 efter Kristus. Får vi höra ett rungande Hallelujah för skattesmitande riskkapitalister och Wallenbergare i äldreomsorgen?!


Nu är jag visserligen ateist och tror inte på ett Guds rike
efter döden. Men vad jag kan förstå så gör kristdemokratiske äldreministern Maria Larsson det. Hur ser hon på Caremas chefers chanser att passera pärleporten? De som låter gamla människor ligga i sitt eget kiss och bajs i timtal för att spara pengar och sätter gamla med dödsångest att dö ensamma framför TVn? Hur ser hon på sina egna chanser? Större eller mindre än en kamels?


För trots att äldreministern i söndagens Agenda
försökte skylla allt på sossarna, som regeringen brukar göra om de mot förmodan behagar dyka upp för debatt, så är det faktiskt kristdemokraterna som haft ansvaret för äldrevården nu de senaste fem åren. Det blir lite konstigt när ministern försöker gå i opposition mot sin egen politik. Ännu konstigare - lätt bisarrt faktiskt - blir det när hon i en annan TV-soffa  uppmanar anställda i äldrevården att "visa civilkurage" och berätta om missförhållanden, men inte vill ge dessa anställda samma meddelarskydd - samma rätt att berätta utan att riskera jobbet - som offentligt anställda har. Inte heller råder någon offentlighetsprincip i den privata företagsvärlden, ens när den finansieras av våra skattepengar. Så vårdmånglarna kan fortsätta vanvårda i det fördolda.


En annan biblisk berättelse
handlar om hycklarna - de som säger en sak och gör en annan. Minns Maria Larsson den? Kanske dags för lite bibelstudier i (kd)?


Som Johannes Forsberg, en av få anledningar att fortsätta läsa Expressen, skriver i dagens ledare:


"Maria Larsson är kanske det värsta exemplet av alla. När hon gav kommunerna 150 miljoner för att införa valfrihet inom äldreomsorgen ställde hon inte några som helst krav på insyn i företagen, till Riksrevisionens förtret. Ministern ansåg kanske att hon redan fått tillräcklig insyn genom att, som den goda vän hon är, personligen inviga fyra nya Attendo-boenden de senaste åren. Äldreministern ska reglera företagen, inte göra PR för dem."


Klicka på miniatyren om du vill se ett affischförslag för (kd)s valkampanj 2014 (lånat från Emil Broberg):Läs Jens Holm om borgarnas nya lag som tvingar kommunerna att privatisera mot sin vilja!


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, AB 1, 2, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVT 1, 2, 3, Exp 1, Ekot 1,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar