Miljöpartiet är också privatiseringsfundamentalister


A

tt Allianzens vissna fyrklöver är torsk på privat sjukvård, äldreomsorg, dagis och friskolor har väl alla fattat. Men vad tycker egentligen de rödgröna partierna? Var sossarna står verkar de inte ens veta själva. Men  hur många av de som röstar på miljöpartiet vet att de är privatiseringsfundamentalister? Att försöka diskutera makt och ägande med miljöpartiets politiker är som att dunka huvudet i en vägg. De sprätter bara borgerliga klyschor omkring sig. Som i den här fåniga debattartikeln från 2008, undertecknad av två ordförande i miljöpartiets ungdomsförbund:


"Mångfald av utförare av välfärdstjänster exempelvis inom barnomsorgen är positivt för människorna och samhället. Vi gröna har alltid vänt oss mot vänsterns misstro mot människors förmåga att själva styra och driva välfärdsverksamhet."Att tala om
"mångfald av utförare" låter ju fint. Men i realiteten kontrollerar fyra stora vårdkapitalister - Capio, Praktikertjänst, Carema och Aleris - 57 procent av den privata vårdmarknaden och ägarkoncentrationen växer. Små personalkooperativ, den modell som brukar användas som murbräcka när (mp) och andra  marknadstalibaner talar för privatisering, förlorar gång på gång upphandlingar mot de privata vårdjättarna. Den svenska modellen är dessutom rent extrem i sin marknadsfundamentalism. I våra nordiska grannländer måste eventuella vinster  återinvesteras i verksamheterna. I banarepubliken Sverige går det bra att skicka vinsterna - våra skattepengar - till skattesmitarparadis som Luxemburg eller Jerseyöarna. Ja, två av vårdbolagen har nolltaxerat i fyra år, samtidigt som de levt loppan på våra skattepengar. Hur mycket lägre kan man sjunka?


Vad sägs om den här naiva kommentaren från (mp)s ledamot i socialutskottet, Agneta Luttrop:


"Ingen tycker väl att privatiseringen ska gå ut över kvaliteten? Privatisering är okej så länge den inte går ut över kvaliteten. Men det har den gjort här, det är så uppenbart."


Miljöpartister är blinda för att kapitalismens grundläggande funktion är att vinstmaximera, till varje pris. När man släpper in kapitalister i välfärdssektorn blir det till slut som vi kunnat läsa om i tidningarna de senaste dagarna. Är de gröna också blinda för vad vinstmaximeringsprincipen haft för effekt på vår miljö och vårt klimat?


Vägrar man se denna avigsida med kapitalismen
så ser man  förmodligen inte heller en annan: pengamaktens inflytande över politiken. Som den amerikanska professorn Charlene Harrington sade i Dokument Inifråns granskning av de privata vårdbolagen i söndags: "Det går nästan inte att stoppa dem. De har så mycket resurser och pengar. De påverkar regeringen och har alla möjligheter attt kringgå regelverken."


På samma sätt har de amerikanska privata vårdförsäkringsbolagen köpt den amerikanska kongressen och presidenten. Obamas "vårdreform" 2010, som gav vårdkapitalisterna ännu mer pengar - trots att den amerikanska privata sjukvården redan var ungefär dubbelt så dyr som vår statliga, och ger sämre hälsoresultat - var ett tydligt exempel. Kapital har en egen tyngdkraft som förvränger det omkringliggande samhället. Behöver vi verkligen dessa privata vårdkapitalister i Sverige, miljöpartiet?


Jag är störd över tanken på att ingå i ett nytt rödgrönt samarbete med ett parti som har en blind fläck i en så pass viktig fråga. Vänsterpartiet är idag det enda parti som vågar säga ett rakt nej till privata vinstintressen i välfärden. Går det ens att få med (mp) och veliga (s) på grundläggande anständighetskrav som att slänga ut riskkapitalisterna och parasiterna ur välfärdssektorn och ge de privatanställda meddelarfrihet så de törs rapportera missförhållanden?


Som motgift till privatiseringar borde vänstern driva
demokratisering av den offentliga sektorns arbetsplatser. För visst är det så att det finns mycket kreativitet och engagemang hos de anställda som inte tas tillvara i de offentliga hierarkierna idag. Vi borde gå i bräshen för att göra den offentliga sektorn till ett mönsterexempel på arbetsplatsdemokrati. Då skulle privatiseringstalibanerna stå där med skägget i brevlådan.


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, AB 1, 2, 3, 4, Exp 1, SvD 1, 2, 3, 4, 5, SVT 1, 2,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar