Obama till EU: Låt Grekland brinna!


Grekerna fick inte folkrösta om sin framtid. Som sagt, de ekonomiska och politiska eliterna hatar demokrati. Inte ens i demokratins vagga (som ju Grekland sägs vara) går folkmakt för sig. Men vad var det egentligen som hände? Vem drog åt tumskruvarna och varför?


Att EU-topparna använde utpressning - hotade att ta tillbaks stödpaketet och slänga ut Grekland ur eurosamarbetet vet vi redan. Men enligt den amerikanske ekonomen Michael Hudson var det USAs ärenden de sprang. Eller rättare sagt USAs banker och finanskapitalisters, som är de som har försäkrat större delen av den grekiska statsskulden med finansiella riskinstrument som de europeiska bankerna inte vågat använda sig av. Om den grekiska staten ställer in sina betalningar så sätts det amerikanska finanskapitalet på pottan. De har slagit vad om att den grekiska statsskulden ska betalas tillbaks till bankerna och förlorar. Det skulle skapa kaos på Wall Street och skada den amerikanska ekonomin. Därför vrider Obama och hans finansminister Tim Geitner om armen på EU och Grekland. Budskapet: Låt Grekland brinna! Hellre de än oss. En folkomröstning hade hotat de ekonomiska intressen som Obama och Geitner företräder, det vill säga Wall Street. Såklart det inte kunde få komma på fråga. Kolla hela intervjun med Hudson:Och den som tycker att jag överdriver när jag skriver blogginlägg med titeln "Finansmarknaden och EUs eliter hatar demokrati" kan ju ta sig en titt på den här artikeln ur Frankfurter Zeitung: "Democracy has junk status". Där citeras bland annat finanstidningen Forbes funderingar på om inte militärkupp vore det bästa för Grekland. 30-talet all over again?

 

AB 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, Exp 1, Ekot 1, 2, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6,


Kommentarer

 • Sara S säger:

  Jag känner med det grekiska folket som nu inte blott har sin inhemska elit utan hela den samlade, institutionaliserade fascismen i Europa att tampas med; "påven, Metternich och Guizot".  Om grekernas motstånd knäcks och det chockdoktrinära påförandet av rejäla sparpaket lyckas, då står fler folk på tur att underkuvas, småningom också vi i Sverige.  Europas kapitalister vill ha en svagare inhemsk arbetarklass för att kunna pressa ut större mervärde och tillägna sig ett mäktigare finanskapital så att de kan på allvar kan ta upp kampen om världsmarknaden med USA, Kina och Japan. Att breda vägen för detta är den korporativa EU-statens viktigaste uppgift.  Det grekiska folkets kamp är det fria Europas hopp. Den hegemoniska diskursen förnekar förstås klassmotsättningarna och ställer istället "de som sköter sig" mot "de som inte sköter sig", det gäller såväl synen på det grekiska folket som synen på arbetslösa och andra förtryckta här i Sverige. Dessa ideologiska dimridåer måste skingras för att den nödvändiga solidariteten ska bli möjlig.  Greklands sak är vår!

  2011-11-05 | 15:11:58
 • Staffan säger:

  Helt rätt Sara! Det är chockdoktrinen på EU-nivå vi ser: utnyttja tillfället för att rasera så mycket som möjligt av välfärdsstaten och låt de rika eliterna sko sig på sönderfallet. Jag hoppas att grekerna gör revolt!

  2011-11-05 | 15:28:10

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar