Arbeitslinjen sågas vid fotknölarna


N

ån som minns "utanförskapet"? Det där som Reinfeldt och Borg vann valet 2006 på att prata om? Det begreppet föll rätt snabbt i glömska, förmodligen eftersom regeringens politik minst av allt minskade något utanförskap. Liksom "arbeitslinjen" inte minskat arbetslösheten. SvD gör idag en saklig genomgång av arbetslösheten i Sverige och hur den (inte) påverkats av regeringens arbeitslinje:

"En jämförelse mellan augusti 2006 och augusti 2011 visar att antalet sysselsatta nu är 195 000 fler än då, ett jobblyft som Anders Borg ofta lyfter fram. Men andelen av befolkningen som jobbar har inte ökat. Sysselsättningsgraden har sjunkit några tiondelar jämfört med augusti 2006. Befolkningen har ökat mer än jobben. – Det är begripligt att politiker lyfter fram antalet sysselsatta, det ger ju en mer fördelaktig bild. Men det är sysselsättningsgraden som är det viktiga, säger professor Lars Calmfors.

Arbetslösheten ligger i stort sett på samma nivå som i augusti 2006. De långtidsarbetslösa är fler. Finanskrisen stökar till jämförelsen, men kritikerna får en chans."

 

Artikeln avslöjar också varför regeringens politik blivit ett fiasko:

 

"Tesen bakom den nya politiken är att om fler söker jobb, kommer sysselsättningen på sikt att öka."

 

Själv har jag en egen tes, som är ungefär lika välgrundad: Om en miljard kineser hoppar samtidigt så kommer jorden att ändra omloppsbana. Om man inte är helt indränkt i högerpropaganda borde det vara rätt lätt att begripa att det enda man uppnår genom att pressa arbetslösa hårdare - och att skicka cancersjuka till arbetsförmedlingen - är att företagens och den offentliga sektorns personalavdelningar drunknar i CVn. Vill man pressa ner arbetslösheten får man börja i den andra ändan.

 

Istället för att piska arbetslösa att tävla hårdare om de få jobb som finns, skapa fler jobb! Det krävs ingen Nobelpristagare för att räkna ut hur det går till. Anställ fler i den offentliga sektorn. Det behövs. Omfördela pengar i samhället från topp till botten, Robin Hood style. Det ger människor med svag ekonomi möjlighet att efterfråga mer varor och tjänster, vilket gör att företagen kan expandera. Satsa på en grön energiomställning, där borde många nya jobb kunna växa fram.

 

Arbetslösheten avskaffar inte sig själv bara för att man sänker skatter. Isåfall skulle de länder med lägst skattenivåer inte ha någon arbetslöshet, och det förhåller sig tvärtom. Det krävs politik och politiker som vill något mer än bara ett jobbskatteavdrag till. Låt mig gissa att "arbeitslinjen" snart kommer att gå samma öde till mötes som "utanförskapet", slängt på den retoriska skräphögen när det blivit alltför skämmigt.

 

 

Kommentarer

 • Arijan säger:

  Bra skrivet!  Jag läser din blogg ofta! Vad skulle du säga om att lägga till varandra i en sådandär "länklista"/"bloggar jag läser"?  Hör av dig!  //Arijan

  2011-10-05 | 10:51:36
  Bloggadress: http://arijankan.wordpress.com/
 • Staffan säger:

  Inga problem, jag har börjat läsa din med!  2011-10-05 | 23:36:57

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar