Moderaternas motstånd mot demokratin


M

oderaternas försök till förfalskning av sin egen historia har det snackats en hel del om i veckan. Och tur är väl det. Förmodligen har partiledningen blivit så höga på sina egna spinns att de tror sig komma undan med precis vad som helst. Massmedia är ju oftast Reinfeldts lydiga knähundar. Men den här gången tog de i så de sprack. Jag har inte så mycket att tillföra till det som Åsa Linderborg skrev igår i Aftonbladet. Men när nu moderaterna idag drar lögnkvarnen ett varv till så kan vi ju titta på några citat från just rösträttsstriden. (Innan namnbytet hette moderaterna högerpartiet):


"Jag tror inte på demokratins förmåga att lyckliggöra ett folk, allra minst den sortens demokrati som det här blir fråga om och som sannolikt ganska fort kommer att leda till massvälde."
Högerns tidigare statsminister Hjalmar Hammarskjöld (eller Hungerskiöld som han kallades i folkmun) i riksdagens rösträttsdebatt 1918.


"Det beslut som riksdagen nu står i begrepp att fatta, innebär att makten lägges i deras hand som är minst kompetenta att hantera den."
Hjalmar Hammarskjöld i riksdagens rösträttsdebatt 1918


"Många skola med grämelse se, hur hörnstenarna i vårt samhälle brytes sönder, och jag förstår dem, ty jag har aldrig under de 24 riksdagar jag bevistat, känt en grämelse så stor som den jag hyser, då jag nu måste biträda detta förslag."
Högerns Ernst Trygger i samma debatt


"Snart får vi höra suset från den antågande barbarskogen"
Riksdagsledamoten Ericsson i Aaby, högerpartiet, om rösträttsreformen


"Det är skam när Sverige ska styras av de som är minst lämpade för det."
Högerns partiledare vid genomförandet av rösträtt för kvinnor


"När den av högern behärskade första kammaren gav sitt medgivande till 1918-21 års författningsreform, skedde det däremot knappast frivilligt annat än i formell mening. Högern accepterade en på laglig väg genomförd demokrati hellre än att riskera en revolution ...
Det var ej partiets eget val, icke det statsskick man ansåg vara det riktiga, i varje fall icke vid denna tidpunkt."

Gunnar Heckscher, f d partiledare för Högerpartiet, om rösträttsreformen


"Demokratin undergräver helhetens intressen, leder till demagogi och bossvälde och hotar det allmännas bästa"
Gösta Bagge 1914, senare högerledare efter Arvid Lindman.


"Konservatismen måste tjänstgöra som pådrivare och undan för undan mala sönder den demokratiska ideologin och ersätta den med sina egna positiva begrepp."
Jarl Hjalmarson 1928, som blev partiledare efter kriget och var det ända tram till 1961. Vid tiden var han medlem i högerns ungdomsförbund.


Det finns många fler på sajten socialist.nu.


Visst har många partier saker i sin historia
som de nog skulle vilja gå tillbaks och ändra i efterhand. Både moderaterna och (framför allt) centerpartiet flörtade rätt hårt med nazismen. Socialdemokraterna åsiktsregistrerade och förföljde kommunister och andra oliktänkande i fackföreningarna och tvångssteriliserade. Folkpartiets Jan Björklund ville att Sverige skulle skicka trupper till USAs korståg i Irak och partiet har stött både USA och Israel i vått och torrt när länderna begått övergrepp mot mänskliga rättigheter och folkrätt. Sverigedemokraterna stöddemonstrerade för mördaren Lasermannen på 90-talet och har kopplingar till nazistiska grupper i nutid. Vänsterpartiet hade kontakter med kommunistpartier från stater som var enpartidiktaturer och var sena med att helt bryta med det kommunistiska arvet. Klart det är frestande att gå tillbaks och skriva om. Men så mycket mer hedervärt att erkänna begågna misstag - som man kanske till och med lärt sig något av - och sen gå vidare.


Politisk historia är intressant.
Ibland visar sig saker vara rätt annorlunda än man trott. Hur många ungmoderater som lärt sig rabla hemläxan om de hemska kommunisterna skulle till exempel gissa att det parti de skäller för  odemokratiskt var en av pådrivarna för allmänn och lika rösträtt? Politisk historia borde alla läsa. Men politiserad historieskrivning tjänar ingen på. Och det moderata försöket till historieförfalskning är snäppet värre, ren lögn.


Glöm tanken på politiska arvssynder. De fel som begåtts i historien kan vi faktiskt inte lasta de nya generationerna för. Det är dessutom onödigt. Dagens politiker kommer att begå nya misstag som vi kan skälla ut dem för. Men när moderaterna försöker ljuga om sin historia så måste såklart de som vet hur det verkligen gick till ryta ifrån.


SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, AB 1, Exp 1, DN 1,


Kommentarer

  • Jonas säger:

    Rätt ska vara rätt. Hjalmar Hammarskjöld var visserligen konservativ men han var partipolitiskt obunden

    2011-10-29 | 21:43:19

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar