Grekland lämnar äntligen euron?


I

dag ryktas det att Grekland ska hålla en folkomröstning om euron. Jag håller tummarna för att det stämmer. Det har varit rätt uppenbart hela tiden att den enda vägen ut ur den djupa ekonomiska krisen för Greklands del - som inte går via total social härdsmälta - ligger i att kapa trossarna till euron som drar ner landet mot botten, och flyta fritt med en egen valuta. Ungefär som Argentina gjorde, när de fastnade i en liknande fälla runt millenieskiftet, med en ekonomisk kris orsakad av nyliberala ekonomiska dogmer och den egna valutan låst vid dollarn.


Men den argentinske presidenten Nestor Kirchner hade också ett par cojones som syntes från omloppsbana. Än så länge har den grekiske presidenten inte uppvisat några tecken på att besitta några alls. När EU-topparna och IMF svingar piskan så hukar han och påtvingar sina landsmän det ena kontraproduktiva sparpaketet efter det andra, fast han säkerligen vet att länder, lika lite som människor, kan svälta sig ur en depression.


Att diskutera fördelarna med att lämna euron för Greklands del har varit att svära i kyrkan. Prestigen som EUs politiska elit investerat i europrojektet är oerhörd. Skulle Grekland lämna så skulle kanske fler följa efter. Det kommer bara inte på fråga! Trots att en och annan Nobelpristagare i ekonomi försökte väcka liv i tanken redan för drygt ett år sedan. Men det som inte gick för sig då, som var rakt omöjligt och helt otänkbart och hädiskt, det kanske rentav blir nästa veckas konsensus? Notera hur alla (utom folkpartiet) nu verkar rörande överens om att Sverige bör sky euron som pesten. Vad blir nästa heliga ko som leds upp till slakt? Inflationsmålet på två procent? Det allsmäktiga överskottsmålet i statsbudgeten?


Jonas Sjöstedt skriver vasst i SvD om den tragiska EU-kommissionen:


"EU-kommissionen är helt låst vid att försvara en valutaunion som inte fungerar. Euroländernas ekonomiska utveckling är för olika för en gemensam penningpolitik. Men EU-kommissionen dömer hellre hela länder till recession och social härdsmälta än att ge dem en möjlighet att träda ut ur euron. Det är så viktigt att försvara bankernas kortsiktiga intressen att oundvikliga beslut om att skriva ned den grekiska statskulden inte tas. Risken är uppenbar att Euron faller sönder i statsbankrutter och finansiellt kaos på grund av EU-kommissionens prestigefyllda låsning till europrojektet. EU-kommissionen är vår tids marxist-leninister som hellre följer en teori som inte fungerar än tar intryck av verkligheten."


E24:
Sex olika scenarior för euron


DN
1,


Och Yelah:
Kapitalismen krisar som aldrig förr!


Kommentarer

  • JH säger:

    Jag antar att en drachme version 2 med ett värde motsvarande en zimbabwisk dolalr är bättre...

    2011-09-24 | 18:37:38
  • Staffan säger:

    Bättre för Grekland utan tvekan. Vilket värde den nya grekiska valutan får är väl lite tidigt att uttala sig om. Den argentiska valutan återhämtade sig rätt snabbt om jag minns rätt, men grekerna kanske får ställa in sig på ett par år med mindre utlandsresor och köp av importprodukter.

    2011-09-25 | 12:14:53

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar