Med Annie Lööf mot botten?


I

en tid när nyliberalismens ekonomiska fundament, tron på självreglerande marknader, rasat ihop med ett brak så väljer centerpartiet en övertygad nyliberal - Annie Lööf till kronprinsessa. Annie gillar Ayn Rands elitistiska ideologi, där "entreprenörer" utmålas som övermänniskor och arbetarna som en korkad pöbel.


Personlig integritet och frihet sägs vara viktigast för nyliberaler. Och det kanske gick att hävda fram till 2008, då den övertygelsen ställdes på prov i FRA-omröstningen i riksdagen. Vi vet hur det gick: Annie Lööf och Fredrik Federley, riksdagens malligaste frihetskämpar, böjde sig för partpiskan och tryckte på JA-knappen, efter en liten mediapiruett som var tänkt att rädda ansiktet på dem. Och tack vare Ayn Rands lärljungar i centerpartiet så lever vi idag med statlig massövervakning av vår elektroniska kommunikation. Frihetliga väljare får leta efter ett annat parti än centern.


Frågan är hur mycket av den rent ekonomiska nyliberalismen som Annie Lööf vill skriva in i partiprogrammen? Plattskatt, alltså att skatterna ska sänkas radikalt för de rikaste, har hon ju tidigare tyckt verkat väldigt bra. Är bondepartiet redo för en sån omsvängning? Eller frågan är kanske felställd: Kan man tänka sig något annat parti än centern med så lite fingertoppskänsla att de bordar nyliberalismens Titanic i den stund som till och med råttorna övergett skutan?


(Enligt AB så har Lööf inte sett några problem med att förse sig med extra skattepengar genom att trixa med mantalsskrivningen, trots att "skatt är stöld", enligt nyliberaler. Men å andra sidan hade inte heller förebilden Ayn Rand några problem med att bidragsparasitera på det allmänna som hon samtidigt hatade.)DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, AB 1, Arena

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar