Hur har ni det med spriten egentligen, SD?


N

är sverigedemokrater pratar politik (speciellt om de får vara anonyma på nätet) får man ofta känslan av Grabbarna Grus på fylleturne. Inget ont om fyllesnack, men låt oss inte döpa om vår tillfälliga neuronkoma till "att vara politiskt inkorrekt". Låt oss inte glorifiera dumheterna. Risken för politiska partier som gör det är ju att de drar till sig människor med verkliga missbruksproblem, och dessutom förvärrar deras situation. William Petzäll blir nu politisk vilde efter att ha stötts ut i kylan av sitt eget parti på grund av sina missbruksproblem.


Låt mig gissa att de bruna nätstormtrupper som drog ut till Petzälls försvar när hans fylleslag för första gången blev offentliga den här gången kommer att rikta bajonetterna åt ett helt annat håll. Säkerligen hade Jimmie Åkesson föredragit att Petzäll gjorde en diskret sorti och lämnade över platsen till någon ur det sverigedemokratiska järngänget. William Petzäll kommer nog inte att ha så värst många kompisar i riksdagen framöver. Möjligen får han sällskap av Erik Almqvist, om han efter det ökända fylleslagsmålet på Stureplan häromveckan också kommer att pressas till att avstå från sin riksdagplats. Eller ingår han - till skillnad från Petzäll - i det inre sverigedemokratiska grabbgänget och är därmed okränkbar?


Inte för att jag gråter många tårar över att en sverigedemokrats politiska bana slutar i en sladdvurpa. Men det luktar onekligen lite skunk om hur partiet ifråga har hanterat Petzälls missbruk. Istället för att sparka ut enstaka syndabockar och svaga länkar på gatan så kanske man borde ta sig en rejäl funderare på vilka signaler man som parti sänder ut kring alkohol och vilket slags beteende man förväntar sig av sina politiker. Men låt mig gissa att det inte blir särskilt mycket av självrannsakan. Däremot fler tröttsamma utfall mot såväl Petzäll som "PK-media som förföljer SD". Som om inte sverigedemokraterna kommer undan med saker som vilket annat parti som helst hade jagats runt månen och tillbaks för.


Den som faller måste få hjälp att resa sig igen. Gudrun Schyman blev på det stora hela taget inte en sämre partiledare av sin alkoholism. Kanske den till och med fick henne att framstå som en mer mänsklig politiker än de flesta? Men så ledde hon ju också ett parti som gav henne både en och två chanser att komma tillbaka, och som begriper sig på det där med medkänsla och solidaritet. Kanske Petzäll borde vända sig till de forna fienderna i (v) för stöd och råd, när han nu fått ett litet prov på hur SDs empatilöshet svider i den egna huden?


Uppdatering:
Verkar kunna bli fullt inbördeskrig av det här. Petzäll som bland annat blir kallad "ett kräk" av en person på SDs riksdagskansli hotar med att avslöja pinsamma partihemligheter. Jag har för min del svårt att tänka mig ett liknande spektakel i något annat svenskt riksdagsparti. Men jag hoppas att han låter tungan löpa. Patrioten William Petzäll har här sitt livs chans att tjäna sitt land: Det svenska folket förtjänar att  få veta hur snacket egentligen går i SDs inre kretsar. Partiet kastade Petzäll i soptunnan, hoppas att hans partilojalitet åker samma väg.


Bloggat:
Jinge, Tankar åt alla håll och kanter, Krassman,


DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, Exp: 1, 2, 3, 4, 5,


Kommentarer

 • Nyfiken säger:

  Det är väl inget fel att vara "politiskt inkorrekt" nätkommentator om man tycker något är värt att uppmärksamma och ifrågasätta? Med tanke på att det trots att förekommer våld mot politiska meningsmotståndare i dagens samhälle så är borde möjlighet till anonyma nätkommentarer vara en självklarhet när det gäller kontroversiella frågor.

  Det gäller alla kontroversiella frågor – alltifrån vargdebatten till invandringsdebatten och allt däremellan.

  I båda dessa exempelfall har det i media framkommit att personer som varit aktiva i debatten hotats eller rentav råkat ut för att få sin egendom vandaliserad av meningsmotståndare. Ett beteende som givetvis bör fördömas. Dessa olagliga utomparlamentariska metoder hör givetvis inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Om någon nu har vettig,intressant faktabaserad information/fakta att framföra så borde väl inte det vara mindre tänkvärt än om det framförts av en person som man träffar på tu man hand?  Åter till Petzäll: Det förefaller för en utomstående en smula förvånande att Petzäll och SD inte pratat och kommit överrens med varandra direkt och att kommunikationen nu förs via medierna och kvällspressen (som ju givetvis glatt tackar för möjlighen att uppmärksamma/underblåsa ev. meningskiljaktigher).

  Det borde således ligga i både Petzälls och SDs intresse att först pratas vid och komma överrens internt och först sedan gå ut i media.  Om det i media tidigare framställts att Petzäll haft en alkoholproblematik och det uppmärksammats så mycket att han uppträtt lite för berusad hemmavid samt det dessutom (i samband med detta) framkommit att han haft ett behov av t.ex. lugnande tabletter [http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4427389], [http://m.expressen.se/nyheter/1.2572011] så borde det väl i hans eget intresse att sköta det med minimalt pressmedverkande?  Hursomhelst, för att återanknyta till det där med politiskt våld så har ju Petzäll personligen upplevt nackdelen med att vara politiskt engagerad [http://mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?showResults2424738=true&a=2425559&d=22620]. Frågan man kan ställa sig är hur lätt det vore för en själv att sova och fungera normalt om man själv kände sig förföljd eller hotad rent fysiskt då och då?

  Sprit och lugnande tabletter är dock inte en långsiktig och bra lösning för att hantera stress och oro. Hoppas Petzäll klarar av att hantera den press som han trots allt utsätts för på ett konstruktivt sätt så han inte går in i väggen och bryter ihop. Min personliga huskur vore att rekommendera träning för dämpa stressen och samtidigt ärligt diskutera ev. problem på ett konstruktivt sätt med insatta personer man litar på.

  2011-09-26 | 17:17:40
 • Staffan säger:

  Nyfiken: Det var flera saker där. Ska försöka svara.  Politiskt inkorrekt till att börja med. Problemet med det begreppet är bara att det kan betyda lite av varje. Vad är mest politiskt inkorrekt idag: Att vara fixerad vid muslimer som (sd) eller att vilja demokratisera ekonomin som (v)? Att hetsa mot enskilda folkgrupper ifrågasätter inga maktstrukturer i samhället, tvärtom. Att ifrågasätta de ekonomiska ramarna för kapitalismen däremot... Och med tanke på finanskriser och eurokriser, vilken fråga är den mest brännande?  Om man med politiskt korrekt menar folk som vågar gå mot strömmen och tänka verkligt kontroversiella tankar så är ingen sverigedemokrat politisk inkorrekt, som jag ser det.  När det gäller anonymitet på nätet så vet jag inte riktigt vad du syftar på. Att AB ändrat sina kommentarssystem? Det tror jag alla vinner på, folk hyfsar tonen rätt markant när de inte längre skriver anonymt. Det betyder inte att alla andra sajter behöver följa efter. Klart att anonymitet också har sin funktion, exempelvis för folk som måste tipsa om missförhållanden på sina arbetsplatser. Men jag ser inte någon självklar vinst för samhället i att folk kan sitta och spy upp en massa dumheter i kommentarsfälten på de stora dagstidningarna som de aldrig skulle stå för om man tog det face-to-face så att säga.  När det gäller Petzäll så är det såklart tragiskt om han utsatts för politiskt motiverade trakasserier och det bidragit till hans missbruksproblematik. Men såna trakasserier är vare sig han eller SD ensamma om att ha drabbats av. Jag själv och många fler med mig har liknande historier att berätta. Det är tyvärr en av politikens trista förutsättningar; inte alla människor kan acceptera folk som inte håller med dem. Och alla partier borde erbjuda sina aktiva nån slags stöd ifall de känner att de behöver det för att klara av sina uppdrag. Stöd verkar inte herr Petzäll ha fått tillräckligt av. Snarare foten när han inte pallade trycket. Och nu börjar säkerligen en rätt smutsig kampanj för att få honom att lämna riksdagen. Den lär nog inte göra hans problematik mindre.  2011-09-26 | 19:03:09

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar