Expressen: "Det är dags att börja prata om klass!"

A

nna Dahlberg på Expressens ledarsida vill att vi ska börja prata om klass. Att snacka är ju som bekant gratis. Efter att helt korrekt ha konstaterat att ojämlikheten ökar i Sverige (något som internationella ekonomiska bedömare som OECD varnat för) och att socialdemokraterna med Stefan Löfven i toppen spolat ner all klassanalys i toaletten, så påstår Dahlberg att Fredrik Reinfeldt "är den som pratar mest om att hålla ihop Sverige". Att han samtidigt genom det politiska projekt han drivit som statsminister sett till att göra Sverige till ett extremt orättvist land med inkomstklyftor i USA-nivå spelar kanske mindre roll?
 
Sanningen är ju att klassamhället gjort en dundrande comeback i Sverige, under Fredrik Reinfeldts regim. Hans regering är ett gäng inbitna klasskrigare, förtrupper för de rika männen från Danderyd, Täby, Lindingö och alla andra överklassghetton i vårt land. 
 
Egentligen var klassamhället aldrig borta, men välfärdsstaten skymde sikten av det ett tag. Sex års högerregim har malt sönder den stötdämparen. Och Expressen är inte en del av motståndet mot högerpolitiken. Inte ens när Anna Dahlberg vill "prata om klass". För när hon slutar prata och börjar föreslå åtgärder så är det samma gamla Timbropolitik som högern alltid faller tillbaks på: regeringens "arbetslinje" gillar Anna Dahlberg. Att överhuvudtaget ta det ordet i sin mun idag 2012, när arbetslösheten efter sex års "arbetslinje" är rekordhög och stigande, kräver ballar av stål. Eller ett sjukt sinne för humor.
 
Men det är inte det värsta, det kommer i slutklämmen: klassamhället ska avskaffas genom lönesänkningar. Och inte då direktörernas löner, de som 2011 ökade sina inkomster med i snitt två arbetarlöner. Nej det är lägstalönerna på arbetsmarknaden som ska sänkas. Ja, du läste rätt. Järnladyn på Expressen vill sänka de redan fattigastes löner, med argumentet att det skulle vara ett slag mot klassamhället. Den svenska överklassen gapskrattar oss återigen i ansiktet.
 
Istället för att propagera för en ekonomisk politik som aktivt skapar nya jobb med löner som går att leva på - den sortens ekonomiska politik som gav Sverige full sysselsättning och rättvisa under hela efterkrigstiden fram till 90-talet - så vill Expressens ledarskribent sänka löner för städare, vårdbiträden och McDonaldspersonal. Det är så dumt - och fräckt - att man häpnar.
 
 SvD 1,
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar