Löfven försvårar samarbetet


F

ör en gångs skull håller jag med Maria Wetterstrand: Stefan Löfven försvårar för ett eventuellt rödgrönt samarbete. Palatsrevolutionen i sossarna, kuppen mot Juholt, tillsättandet av Löfven och de snabba politiska kursändringarna därefter har gjort det svårt - för att inte säga omöjligt - att tänka sig ett organiserat rödgrönt samarbete inför valet 2014. Kanske den "nya" socialdemokratin ska söka samarbete med de "nya" moderaterna istället? Politiskt börjar det ju bli svårt att se var den ena slutar och den andra börjar.


Ur en ren demokratisk synvinkel kan man fråga sig om det är lyckat att samarbeta med ett parti som byter fot i så tunga frågor som europakten, vinster i välfärden och kärnkraften över en natt, utan att tillfråga medlemmarna. Toppstyre är bara förnamnet.


Ur en politisk-taktisk synvinkel
vore det självmord att ge sig i lag med Löfvens högersossar. De får stå där själva med skammen när nästa Caremaskandal briserar, när euron havererar, och när nästa allvarliga incident inträffar i något av våra svenska "toppmoderna" kärnkraftverk.


Valet 2014 bör stå mellan en trött regeringsallians
och dess stödhjul SD mot och tre fristående oppositionspartier. Så får väljarna själva vikta vilken blandning av rött och grönt de vill ha i det rödgröna blocket. Och därefter, om en rödgrön majoritet vinnes, så kan förhandlingar inledas. Till skillnad från när Gudrun Schyman sjabblade bort den storartade valframgången för (v) 1998 bör den här gången de blanka vapnen tas med till förhandlingsbordet. Ska vänstern medverka i en politisk majoritet framöver så vill det fan till att det också ska bedrivas vänsterpolitik. Inte samma trötta harvande i mitten som de senaste 20 åren.


Apropå ingenting: Såhär låter det när ett oppositionsparti använder skallen och sätter en egen dagordning, istället för att bara anpassa sig efter andras: Ulla Andersson i Ekot om att använda AP-fonderna för att skapa jobb och miljöinvesteringar.


Bloggat: Jinge,


DN 1, 2, SvD 1, 2, AB 1, 2, SVT 1, 2, Ekot 1,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar