Miljöpartiets accelererande urkukning
E
n gång i tiden gillade jag miljöpartiet. Så mycket att jag ett val lekte med tanken att rösta på dem. Men trots att (mp) ibland verkat vara ett radikalt parti, som fört in nya dimensioner i politiken och vågat prova fräscha grepp som delat ledarskap och begränsade mandatperioder för förtroendevalda, så har det också alltid funnits en grundläggande osäkerhet om var de står. Hur ser de på klassamhället? Är det ett problem att den ekonomiska makten ligger i ett fåtal kapitalisters och bankirers händer? Att de rika blir rikare och de fattiga fattigare? Ett parti utan tydlig plats på höger-vänsterskalan riskerar att bli en vindflöjel som följsamt vänder sig åt det håll som vinden blåser för tillfället.Under 2000-talet har snålblåsten från höger varit styv. Och den gröna maskrosen har blivit alltmer frostnupen. Glöm "melonerna" - gröna utanpå och röda inuti - som de kallades av borgarna på 90-talet. "Vindruvorna" kanske passar bättre idag? Ibland gröna men oftast blå-lila.
Av den en gång tydliga EU-kritiken verkar det inte återstå ens en tummetott. Idag meddelar språkröret Fridolin tillsammans med några andra övermogna vindruvor att miljöpartiet kan överväga att rösta för ett svenskt deltagande i den antidemokratiska europakten. Vad innebär denna pakt i korthet? Till att börja med så ska bankernas skinn räddas. De som försatt EU och eurozonen i den kris man befinner sig i ska hållas skadeslösa. Åtminstone om Merkozy får styra. Istället ska medlemsländernas ekonomier underställas eurokraternas och Europeiska Centralbankens förmyndarskap. Alltså: de eurokrater och den centralbank som totalt misslyckats med att vända den sjunkande EU-skutan på rätt köl ska få en chans att tränga sina destruktiva tentakler ännu djupare in i medlemsländernas ekonomier. Redan har folkvalda regeringar i Italien och Grekland avsatts och ersatts av EU-godkända byråkrater. Demokrati står lågt i kurs i Europa just nu. Finanstidningen Forbes funderade nyligen på om inte en militärkupp vore det bästa för Grekland.
Europakten är ytterligare ett steg på den väg där åtstramingspolitik och svältkurer - alltså den politik som skapat permanent ekonomisk kris i såväl Grekland som på Irland, som i baltstaterna - blir grundlagsfäst. I praktiken kommer det inte att spela någon roll vilken regering som medborgarna väljer, de tvingas bedriva samma politik oavsett ideologi. Som LO-ekonomen Monica Andersson skriver:
"Spelar det med andra ord ingen roll vilka politiker som sitter vid makten? Ska regleringar se till att ”rätt” politik förs, oavsett vilka politiker som har makten för tillfället? José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, säger sig inte vilja ge sig in i ”filosofiska debatter” av detta slag. Men demokrati är inte en filosofisk fråga. Det måste få finnas skillnader mellan medlemsländerna beroende på vilka politiska partier medborgarna röstar fram som sina representanter."
Man undrar hur Fridolin och gänget tänkte finansiera den "gröna New Deal" som de skriver om i debattartikeln, underställda ett EU-regelverk som inte tillåter en expansiv ekonomisk politik med investeringar för framtiden? Roosevelts New Deal, som man sneglat på, var ju ett gigantiskt investeringsprogram som den amerikanska staten genomförde för att lyfta USA ur 30-talets stora depression, som liknande den EU och USA befinner sig i nu. Programmet skapade en mängd nya offentliga jobb, byggde vägar, hus, parker och en massa andra nyttigheter och fick - till stor del med lånade pengar - snurr på de ekonomiska hjulen igen. Bättre att bygga i en depression då kostnaderna är låga och folk skriker efter arbete, var tanken. Men med EUs nya budgetregler - som (mp) vill ansluta oss till - hade Roosevelt, allmänt ansedd som en av USAs mest framgånsrika presidenter, varit rökt.
Mer blågrönt knas leverar Per Gahrton, miljöpartiets chefsideolog och bas på den gröna tankesmedjan Cogito. Vänsterpartiets kongress tog det kontroversiella beslutet att ingen av våra förtroendevalda heltidspolitiker ska tjäna mer än 27500 kronor i månaden efter skatt. Helt logiskt, då partiet länge har protesterat mot de höga politikerlönerna och menat att folkvalda inte ska leva på en ekonomisk nivå som skiljer sig alltför mycket från sina väljares. Det beslutet har gett Gahrton sura uppstötningar:
"Löftet om ett tak för politikerlönerna i Vänsterpartiet är ett utslag av klassromantik och ett politiskt självmål".
Vidare:
"Lösningen på den radikala politikens dilemma är inte att de som väljs av folket tvingas jobba på halvfart genom lägre lön än alla de starka krafter de har emot sig."
Den folkvalde som anser att 27500 kronor (efter skatt) är en så låg lön att den kan tillåta sig att "jobba på halvfart" är väl direkt olämplig för sin post, åtminstone i ett parti som säger sig vilja företräda arbetarklassen och de lågavlönade? Jag hade väntat mig att borgare och sossar skulle spy galla över detta beslut, de som glatt dunkar varandra i ryggen och höjer sina löner utan samvetskval. Men Per Gahrton? Av den gröna radikalismen från 80-talet finns inte mycket kvar.
Och ingen har väl missat att miljöpartisterna är minst lika privatiseringstokiga som Allianzpartierna? Isåfall rekommenderar jag det här blogginlägget skrivet mitt under svallande Caremakissblöjeskandal:
"Miljöpartister är blinda för att kapitalismens grundläggande funktion är att vinstmaximera, till varje pris. När man släpper in kapitalister i välfärdssektorn blir det till slut som vi kunnat läsa om i tidningarna de senaste dagarna. Är de gröna också blinda för vad vinstmaximeringsprincipen haft för effekt på vår miljö och vårt klimat?"
Bloggat: Birger Schlaug,
SvD 1, 2, 3, SVT 1, 2, Ekot 1, 2, och Joe Stieglitz, Nobelpristagare i ekonomi, om "Självmordspakten"