En otäck opinionsmätning!


N

ej, jag tänker inte skriva att dagens opinionsmätning är "glädjande" eller "peppande". Den är deprimerande. Trots att de rödgröna går om både borgerligheten och SD och skulle få en egen majoritet om det var val idag. Varför då? Jo, för att det är uppenbart att den här svängningen i opinionen - liksom Allianzregeringens tidigare övertag - inte beror på att väljarna egentligen bytt åsikt i viktiga politiska frågor och anpassat sitt partival efter nya värderingar. Opinionskasten speglar inte höger- eller vänstervindar i någon större mån.


De beror inte heller på att partierna anpassat sig efter väljarna och lagt om kursen i några för dem  viktiga frågor. De politiska partiernas ställningstaganden i sakfrågor verkar spela en minimal roll för opinionsläget.
Bevis: Under den tid som socialdemokraterna återhämtat sig till ungefär de nivåer de låg på för ett år sedan har samtidigt den politiska debatten präglats av vanvårdsskandalerna i den privatiserade välfärden, eurokrisen och Sveriges anslutning till europakten, som Håkan Juholt beskrev som "en smyganslutning till euron". Varken vänsterväljare eller vänster-mittenväljare är särskilt tända på vare sig fortsatt vinstutdelning av skattepengar till Carema eller en svensk närmare anknytning till eurosamarbetet. Åndå belönar de det parti (s) och den partiledare (Löfvén) som vill just detta. Därför att sakfrågorna spelar mindre roll för opinionsläget än massmedias allmänna inramning av läget av typen "det går bra nu" eller "det är kris i partiet".


Just nu
"går det bra" för sossarna och det börjar luta åt "det är kris" i moderaterna. Även om ingen riktigt kan förklara vad som rent konkret politiskt ändrat sig sedan förra månaden, då förhållandena var de omvända.  Massmedias vägar äro outgrundliga, liksom Gud faders.


Kanske dags att skriva om den svenska grundlagen:
"All offentlig makt i Sverige utgår från folket nyhetsredaktionerna i Stockholm?"


Många hånade Allianzen och moderaterna
för deras totalt innehållslösa valaffischer med feelgoodbudskap inför valet 2010. Men kanske var de genidrag från sluge propagandaminster Schlingmann? Prata inte politik och vad ni vill göra, prata om hur bra ni är och hur kul ni har det?Bloggat:
Jonas Wikström, Krassman, Nemokrati,


DN 1, SvD 1, 2, AB 1, SVT 1, Ekot 1,
Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar