Rajraj igår, Rajraj idag...


R

einfeldt i måndags: "Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet."


Reinfeldt i tisdags: "Mina politiska motståndare väljer att lösa samhällsproblem genom att hävda  att de inte existerar!"Jag är så otroligt, otroligt, otroligt trött på Fredrik Reinfeldts förslumning av den politiska diskussionen. Denna billiga buskretorik som kan vända på en femöring från en dag till en annan. Målgruppstestad, schlingmannskt PR-slickad våldtäkt av mottagarens öron. "Svenskarna är mentalt handikappade", skrev Reinfeldt i sin bok "Det sovande folket". Hans skamlösa retoriska sol-och-vårande - som uppenbarligen fungerar på rätt många - kan tyckas bevisa att han hade rätt.


Den Store Ledaren har i några års tid avfärdat de som uppmärksammat och velat göra något åt massarbetslösheten i vårt land med att "ni vill ha det som i Grekland!". En argumentation så billig att finansminister Anders Borgs egen f.d. finanspolitiska rådgivare kände sig tvungen att ta regeringen i örat.


När statsministern nu till slut själv tvingas ta i frågan så gör han det med ett goddag yxskaft. Regeringen Reinfeldt i ett nötskal:


"Vi har ingen massarbetslöshet i Sverige om man räknar bort invandrare, människor med handikapp och sjukdomar och de med lägst utbildning" (dvs de grupper som alltid har osäkrast ställning på arbetsmarknaden i alla konjunkturlägen).


Men fast vi inte har något arbetslöshetsproblem alls om man bara räknar på rätt sätt, så är det ändå viktigt att så fort en får chansen påpeka att de som vill göra något åt arbetslösheten "vill ha det som i grekland"."Vi lever i den bästa av världar där alla viktiga personer har jobb och bostad och mår prima och passar det inte så kan ni alla åka till Grekland! Klart slut!


***


För övrigt är arbetslösheten bland inrikes födda idag högre än när Reinfeldts ekonomiska politik började gälla (Kvartal 1 2007: 5,8%, Kvartal 1 2012: 6,4%). Och hur man än räknar har Sverige minst lika hög arbetslöshet som det Anders Borg och Moderaterna (inte sossarna) kallade ”massarbetslöshet” 2006. (Lånat av Ali Esbati).


Invandrare, sjuka, lågutbildade, dessa grupper fyller funktionen som stötdämpare på arbetsmarknaden. De åker ut först när arbetslösheten stiger. Men om arbetslösheten stiger och hur hög den blir beror på helt andra saker: vilken ekonomisk politik och penningpolitik som bedrivs av regering och riksbank. Saker som Rajraj definitivt inte har någon lust att diskutera. Han pratar hellre "etniska svenskar" och "utrikes födda".


2014!


DN 1, 2, 3, SvD 1, 2, AB 1, 2,Kommentarer

 • Florre säger:

  Det är helt OK att bestämma sig för att ta ett brejk från politiken. Men nu får det vara nog med ledigheten. Saknar ditt bloggande, det gav mig hopp om vårat kära V.

  Svar: Okay Florre, jag känner nånstans att du har en poäng. På sistone har det börjat klia lite i fingrarna. Nu har jag äntligen lite semester också, ska ta nya tag!
  Homo Politicus

  2012-07-27 | 00:41:18
  Bloggadress: http://florre.blogspot.com
 • Anonym säger:

  Bra inlägg. Dessvärre ser vi inte ut att ha något politiskt val:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15457996.ab

  Svar: Jodå. Men räkna bort sossarna med Löfvén som partiledare, det har jag sagt sedan han tillsattes. Nu är det vänsterpartiet som är det enda oppositionspartiet.
  Homo Politicus

  2012-09-20 | 00:39:25
 • kalebass säger:

  Tyvärr har han ju rätt. Svenskarna är ett sovande folk. Auktoritetsbundna, pekar någon med hela handen så... Följa strömmen, inte sticka ut. Bocka o niga... Vi får nog dras med Fredrik en period till, sossarna har, som sagt inget alternativ.

  2012-09-24 | 20:43:35
  Bloggadress: http://www.kalebass.blogg.se

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar