Fimbulvintern, klimatförändringar och Stefan Löfvén

D

et börjar räcka med vinter nu tycker jag. Dags för Kung Bore att slå till reträtt. Snart är vi inne i maj och utanför fönstret ligger snödrivorna fortfarande grådaskiga och halvsmälta. Så här långa vintrar brukar vi väl inte ha i Stockholm? Tydligen kan de globala klimatförändringarna bidra till att ge oss mer extrema vintrar åt båda hållen, varma och blöta såväl som kalla och snöiga som årets fimbulvinter:
 
 
    "Amerikanska forskare väntar sig en vinter fylld av extremväder - som antingen kan betyda att vi får en extremt varm vinter, eller att vi får längre perioder med ymnigt snöande. Orsaken är den rekordstora issmältningen i Arktis under året, som innebär att mer varmt vatten exponeras och avdunstar till atmosfären. Värmeenergin från avdunstningen anses påverka de så kallade jetströmmarna i stratosfären som styr lågtryck och högtryck. Det varma vattnet kan därmed påverka temperaturer och stormformationer."
 
 
    Nu kan man behöva en liten påminnelse om att det faktiskt finns en årstid som heter sommar också:
 
 
Medelhavet - el mar mediterraneo
 
 
Bergsknallen i Vinterviken
 
 
 
    En annan som kan behöva en påminnelse är Stefan Löfvén, som har lite svårt att skilja på det där med höger och vänster. (Ur Agendaintervjun efter partikongressen).
 
 
 
SvD 1,
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar