Miljöpartiet tappar trovärdigheten

J

ag var ganska hård mot miljöpartiet under REVA-debatten. Därför hade det ju varit kul att vara snäll som omväxling nu när de omförhandlat villkoren för sin flyktingpolitiska överenskommelse med regeringen. Om fler flyktingbarn kan få stanna så är det bra och viktigt, det var min första tanke. Även om 91-åriga Ganna och tusentals andra flyktingar i vuxen ålder fortfarande kommer att avvisas fast de borde få stanna.
 
 
    Om förhandlingarna berört REVA och polisens hetsjakt på flyktingar i t-banan, runt vårdcentraler och liknande vet vi inte än men det lär väl visa sig snart. När miljöpartiet mitt under den hetaste REVA-debatten meddelade att de ville omförhandla den migrationspolitiska överenskommelsen med regeringen så antog jag att förhandlingarna skulle beröra REVA också, även om mp inte ville medge det av prestigeskäl, eftersom man byggt hela sitt försvar runt det fåniga argumentet att "vi har ingen överenskommelse med regeringen om REVA och inget inflytande i den frågan". Men om det inte blev så, om något generösare regler för vissa flyktingbarn var den enda seger miljöpartiet vann som tack för sitt fortsatta stöd till regeringens impopulära migrationspolitik - inklusive delen om att "Arbetet med att öka effektiviteten i såväl det självmanda som det tvångsvisa återvändandet ska fortsätta" - så kanske det inte var miljöpartiet som segrade i förhandlingarna. Det lär väl visa sig vem som lurade vem, tänkte jag.
 
 
    Dagen efter såg jag det här:
 
 
 
    Seriöst? Har miljöpartiet sålt ut sitt tidigare motstånd mot sänkningen av arbetsgivareavgiften för unga, som till och med regeringens egna ekonomiska experter medger inte skapar några nya jobb, för att kunna presentera någon slags resultat i förhandlingarna om migrationspolitiken? Blev den migrationspolitiska överenskommelsen med regeringen så prestigeladdad för miljöpartiet att man går med på att miljöbovar som McDonalds - som ändå anställer ungdomar - ska få en omotiverad skatterabatt på hundratals miljoner kronor, hellre än att stranda förhandlingarna? Kostnaden för denna verkningslösa alliansreform är idag 16 miljarder kronor. Det är pengar som istället skulle kunna skapa många jobb, välbehövliga sådana i sjukvården och äldreomsorgen. Det vet miljöpartiet. De argumenterade själva precis som jag, innan de kovände. Som Per "platt skatt",  Bolund, ekonomisk-politisk talesperson:


 
 
    En av de mer deprimerande delarna av partipolitiken är att se hur människor som egentligen borde veta bättre avsäger sig sitt kritiska tänkande och sina egna politiska principer för att istället marschera i takt till partiets propagandatrummor. Det gjorde miljöpartisterna i REVA-debatten  och när deras parti nu svänger om ungdomsarbetsgivaravgifterna så är det nog bara en tidsfråga innan vi ser vi rättning i leden bland mp-botsen på twitter och facebook. Snart kommer det att låta som om sänkta ungdomsarbetsgivaravgifter varit mp-politik hela tiden. Den förra ekonomiska talespersonen, Mikaela Waltersson, applåderar redan "realismen":
 
 
 
    Miljöpartiet förhandlade med regeringen med oerhört starka trumf på hand: REVA-debatten och Billströms stollerier om "blonda och blåögda", plus det faktum att regeringen under inga omständigheter kommer att vända sig till SD för samarbete i denna fråga. Det borde inte behöva kosta 16 miljarder att ge en liten skara flyktingbarn bättre chanser att få stanna.
 
 
SvD 1, 2,
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar