Thatcher och Vatikanen - Pinochets mäktiga vänner

W

IKILEAKS har släppt nya dokument om amerikansk utrikespolitik som sträcker sig tillbaks till 70-talet och Kissingereran. Fler mörka hemligheter som världens rika, mäktiga och skenheliga för allt i världen inte vill ska bli kända. Bland annat gäller det Vatikanens och den dåvarande påven Paulus VIs roll i statskuppen i Chile där den demokratiskt valde Salvador Allende 1973 störtades och ersattes av fascistdiktatorn Pinochet.
 
    1969 landade Richard Nixon, USAs dåvarande president, med helikopter i Vatikanen för att träffa
Påven. Där skulle de båda ingå en "antikommunistisk allians" som föregick 70-talets USA-stödda fascistiska militärkupper mot demokratiska och progressiva regeringar i Latinamerika. Bara den chilenska militärdiktaturen beräknas ha mördat minst 3200 demokratikämpar och torterat tiotusentals. Den gruvliga tortyr som folksångaren Victor Jara utsattes för är väldokumenterad, hans fingrar klipptes av och hans tunga skars ut, så att han inte skulle kunna sjunga eller spela sina motståndssånger mer. Men Vatikanen protesterade när rapporterna om den chilenska juntans grymhet började höras. Inte mot tortyren utan mot att den blev känd.
 
 
    I en diplomatisk depesch från Vatikanens utrikesminister, Giovanni Benicelli, skriven fem veckor efter statskuppen, beklagar han "vänsterns framgångsrika kampanj för att förvränga sakförhållandena i Chile". Kardinal Benicelli uttryckte sin bestörtning över att till och med "moderata element" verkade benägna att tro på denna "kommunistiska ryktesspridning" om den chilenska juntans excesser och oroade sig över vad dessa rykten skulle lämna för avtryck i historieskrivningen. Visserligen - medgav Benicelli - var det bara naturligt att vänta sig att den sortens "städoperationer" som Augusto Pinochets junta ägnade sig åt skulle medföra viss blodspillan. Men Kardinalen berättade att den katolska kyrkans representanter i Chile försäkrade att Pinochet gjorde allt han  kunde för att situationen snabbt skulle återvända till det normala och att berättelserna om brutalt våld, mord och tortyr, som började cirkulera i världens massmedia inte hade något fog.
 
 
    Slutligen påpekar Benicelli - belåtet? - att Isabel Allende, Salvador Allendes dotter släkting, ansökt om audiens hos Påven, men förvägrats detta.
 
 
    För några veckor skrev jag om den katolska kyrkans smutsiga affärer med den argentinska fascistjuntan på 70-talet, där spåren leder rakt till den nyvalde påven Fransciskus. Nu får vi ett nytt exempel på hur denna urgamla och mäktiga institution varit en pådrivande spelare i ett av 1900-talets mest tragiska politiska skeenden, statskuppen mot det demokratiska Chile. Vilka smutsiga hemligheter som döljer sig i Vatikanens egna hemliga arkiv och biblibotek kommer vi aldrig aldrig att få veta, det skulle betyda slutet för kyrkan.
 
 
    Igår gick också en väldigt bra och avslöjande dokumentär "Den största synden" om de katolska pedofilprästerna som skyddats och försvarats av kyrkans högsta ledning - upp till själva Påve Johannes Paulus. Se den och fundera på det absolut sinnesjuka i att det är denna organisation som en stor del av världens troende befolkning vänder sig till för själavård och moralisk botgörning.
 
 
    Apropå Pinochet så hade han en annan högt uppsatt allierad: Margaret Thatcher, som kolade i förrgår. Denna tant fann det lämpligt att bjuda in Chiles högste torterare och demokratiutrotare till "a nice cup of tea". 1999 hyllade hon mannen som krossade den chilenska demokratin och gjorde sig själv till landets diktator i 17 år - tills han slutligen tvingades avgå efter massiva folkliga protester - med orden:
 
 
"I'm also very much aware that it is you who brought democracy to Chile, you set up a constitution suitable for democracy, you put it into effect, elections were held, and then, in accordance with the result, you stepped down."
 
 
    Möjligen hade demensen börjat sätta in. Hon var inte klar i skallen de sista åren. Det där med att sova fyra timmar per natt kanske inte var så lyckat ändå? 
 
 
 Maggan och Chiles diktator Pinochet
 
 
    Thatcher polade även med Indonesiens diktator Suharto som mördat en miljon indonesier. Förvisso med all hjälp av USA och Storbritannien han kunde önska. Thatcher kallade den slaktaren "One of our very best and most valuable friends". Kan vara värt att hålla i minnet när nyliberalerna går i spinn över hennes påstådda frihetspatos. Frihet för vem?
 
 
Johan Ehrenberg om Thatcher: "Vår vilja att se gott hos människor, vår vilja att tro på goda avsikter, är något som hedrar oss, men när det handlar om makt är det inte individer vi ska förstå, det är deras roll som del i en maktapparat vi måste våga hata". Läs hela!
 
Här kan man läsa en mer komplett genomgång av vilka massmördare, psykopater och diktatorer som Maggan gärna umgicks med och räknade som Englands bästa vänner. Sug på den Johan Norberg!
 
 
DN 1, 2, SvD 1, 2, 3, AB 1, 2,
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar