Tio skäl till att Obama förtjänar ruttna tomater snarare än en utrullad röd matta!

N

u är de igång och gläfser som lyckliga hundvalpar, Obamas knähundar. Medium size dog Carl Bildt håller i taktpinnen och sätter tonen för de andra. Och de är så lyckliga över att maktens vita, väl inövade charmörleende snart kommer att blända just dem, just vårt lilla obetydliga land. Hade Obama istället för en röd matta velat kliva fram över böjda ryggar under sitt Stockholmsbesök hade det nog inte fattats frivilliga som lagt sig platta. Här är tio skäl till varför Obama snarare förtjänar att välkomnas av ruttna tomater än en röd matta:
 
 
 
 
1. NSA! NSA! NSA!
 
    Den apparat för spioneri och övervakning av de egna medborgarna och oss övriga på den här planeten som byggts upp under Obamas president period saknar helt motstycke. Wolfgang Schmidt, f.d. chef för DDRs mäktiga och fruktade säkerhetstjänst STASI kommenterade: "För oss skulle det här ha varit en dröm som gått i uppfyllelse. Det är höjden av naivitet att tro att den här informationen inte används när den väl samlats in. Sån är hemliga regeringsorgans natur. Det enda sätt att skydda folkets privatliv är att inte låta regeringarna samla in den här sortens information till att börja med". Den brittiske före detta spionchefen Stella Rimington varnar nu för att våra regeringar använder hotet om terrorism för att skapa polisstater och angripa våra medborgerliga friheter, vilket spelar terroristerna rakt i händerna.
 
 
    Det senaste exemplet på Obamas maktbegär: eposttjänsten Lavabit, som sägs vara den som Ed Snowden använder för att kommunicera, stängde i förrgår ner sin verksamhet. Ställd inför den amerikanska regeringens krav på att spionera på sina användare för Obamas räkning valde man istället att dra ur kontakten. Lavabits ägare kommenterade: "I would _strongly_ recommend against anyone trusting their private data to a company with physical ties to the United States."
 
 
    Det är en Orwellsk mardröm direkt hämtad ur 1984 som konstruerats av de amerikanska underrättelsetjänsterna och de privata företag de samarbetar med. Deras mål är "total information awareness", att veta allt om alla. Det är en perfekt arkitektur för en diktatur som Obama och våra egna regeringar i EU skapat. En diktatur som inte går att störta eftersom den vet allt om alla. Med tanke på extremhögerns framgångar på många håll i Europa och de allt mer auktoritära vindarna som blåser i länder som Ungern är det inte en vild farhåga.
 
 
    Ed Snowdons modiga visselblåsning har gjort oss medvetna om omfattningen av Storebrorssamhället. Och avslöjandena fortsätter komma: de senaste släppen från Glenn Greenwald och The Guardian handlar om XKeyScore och hur NSA - som påstår sig syssla bara med hot mot nationell säkerhet - läckt information också om mindre allvarliga brott till det amerikanska polisväsendet. Läs vad jag skrivit tidigare om NSA och Obamas Storebrorssamhälle: 1, 2, 3, 4.
 
 
2. Lögnerna om NSA
 
    Obamas svar på övervakningsskandalen har varit lögner lögner och mer lögner. Obamas spionchefer har ljugit när de kallats till förhör i kongressen. Obama ljuger när han säger "we do not spy on americans". Det gör han. Och än värre, han spionerar på resten av oss också. Inte på våra regeringar, inte den vanliga underrättelseverksamheten, utan på vad du och jag skriver, säger och tycker. När Ed Snowden landat på Moskvas flygterminal sade Obama: "jag kommer inte att skicka jetplan efter Snowden eller ägna mig åt diplomatiskt köpslående eller utöva påtryckningar på hög nivå för att få honom överlämnad". Sedan drog USAs president in Snowdens pass och gjorde honom statslös och fick sina allierade i EU att tvinga ner det bolivianska regeringsplanet på marken utifrån en vag misstanke om att Snowden var ombord, vilket fick flera länder i latinamerika att omedelbart erbjuda Snowden politisk asyl. Det senaste exemplet på "påtryckningar på hög nivå" är det inställda mötet med Rysslands president Putin till förmån för medium size dog Bildt. Obama har också sagt sig "välkomna en debatt" om det amerikanska Storebrorssamhället han byggt upp. Samtidigt som han jagar mannen som startade debatten till världens ände. Obama ljuger väldigt bra. Det gör honom nyttig för de amerikanska eliter som är hans verkliga maktbas. Han är som Saruman i Tolkiens Sagan om de två två tornen: "en gammal lögnare med honung på sin kluvna tunga" och han har maktens vinnarleende. Det lurar många.
 
 
 
3. Kostnaden
 
    Enligt SvD kostade Obamas statsbesök i Norge 163 miljoner kronor. Det svenska lär hamna ungefär där också. Det är pengar som vi kan använda till bättre saker än att ge vår regering och Obama chansen att dunka varandra i ryggen.
 
 
4. Guantanamo - tvångsmatning
 
    Obama lovade att stänga fånglägret Guantanamo det första han gjorde som nyvald president. Det är fortfarande öppet. Där sitter 166 fångar, vara de allra flesta aldrig åtalats för något brott. 86 av de fängslade har clearats för att frisläppas och är alltså bortom alla misstankar civila som aldrig deltagit i någon terror eller några krigshandlingar. De har hamnat där av misstag men har ändå blivit kvar. Varför de inte släppts är oklart, kanske USA är rädda för att de ska hämnas för alla de år de suttit oskyldigt fängslade. Runt 100 av de internerade hungerstrejkar för närvarande och tvångsmatas under tortyrliknande brutala former, där blodiga slemmiga slangar som redan används på andra fångar tvingas ner i deras näsa och hals med våld. Rapartisten Mos Def provade på att bli tvångsmatad Guantanamo style och bröt ihop, se videon här! Tortyren av fångarna på Guantanamo skulle kunna upphöra med ett telefonsamtal från Obama.
 
 
 
 
5. Drönarbombingarna
 
    Under Obamas presidentskap har USA inriktat sig på en ny form av krigföring: förarlösa fjärrstyrda drönarplan som  bombar misstänkta motståndsmän och "terrorister" i länder som Pakistan och Yemen till atomer. Problemet är bara att fjärrstyrda bombplan inte är särskilt precisa: nyligen läcktes en hemlig rapport från Pakistans regering som visade att under perioden 2006-2009 hade 147 civila, varav 94 barn, dödats av USAs drönarplan i Pakistan. Och detta var innan Obamaadminstrationen skruvade upp volymen på drönarbombningarna rejält, längre in i hans presidentperiod. Siffran idag är garanterat mycket högre. Jag har all respekt för Malala Yousafzai, den pakistanska flicka som sköts av en taliban för att hon ville gå i skolan. Det var utmärkt att världens media lyfte upp hennes fall och visade upp henne som den hjälte hon är. Men de barn som dödas av Obama i Pakistan, vem berättar deras historia? Vem i väst kan nämna ett enda av deras namn?
 
 
6. Förföljelsen av journalister
 
    Under Obamas presidentskap har USAs regering intagit en aggressiv och oförsonlig attityd till journalister och media, vilket nog få hade väntat sig. I maj kom det ut att Obamas federala polis hade lagt vantarna på två månaders telefonidata från nyhetsbyrån Associated Press inklusive journalisters och anställdas hemtelefoni och mobiltelefonidata. Övervaknings av journalisters telefoner är såklart förödande för pressens möjlighet att göra sitt arbete, speciellt i kontaker med hemliga källor. Man har likaså övervakat Jay Rosen, en journalist på Fox News. Förföljelsen av Julian Assange och Wikileaks - som gör ett betydligt mer relevant journalistiskt arbete än något mediahus inuti USA - har varit grotesk. Mest skrämmande är försöken att stämpla individer som läcker för USAs regering  pinsam information som spioner och förrädare som "hjälper fienden", en åtalspunkt som kan ge döddstraff. Se t.ex. rättegången mot Bradley Manning. Läs gärna den hårresande historien om den yemenitiske journalisten Abdulelah Haider Shaye som fängslades efter att ha avslöjat att en bombattack som den yemenitiska regimen påstod att den utfört mot al-quaeda i själva verket begåtts av USA och att offren var civila. Efter en tid i fängelse var Shaye på väg att benådas av Yemens president efter påtryckningar, då greppade Barack Obama sin telefon och ringde personligen upp president Ali Abdullah Saleh och krävde att denne journalist skulle förbli fängslad för brottet att ha generat USA.
 
 
    Lika bisarrt är fallet Barett Brown, en journalist med inriktning på informationsteknik, som bland annat varit behjälplig de grupper av unga som gjorde uppror i arabvärlden 2011 och startade "den arabiska våren". Han har också skrivit om så kallad "persona management" - hur regeringar och företag kan skapa mängder av falska onlineanvändare för att sprida propaganda och manipulera internet. Brown sitter nu åtalad för att ha haft kontakt med hackergruppen Anonymous och - håll i er - ha kopierat en länk från ett chattrum till ett annat! Han riskerar 105 år i fängelse.
 
 
Barett Brown
 
 
7. Förföljelsen av visselblåsare
 
    Under sin presidentvalskampanj lovade Barack Obama att stifta nya lagar till skydd för visselblåsare som Ed Snowden - personer som slår larm om missförhållanden i privata företag eller inom staten. Det löftet ströks i all tyshet från hans websida i efterhand. Under Obamas tid som president har 8 personer - fler  än under alla andra adminstrationer sammanlagt - åtalats för spioneri på grund av att de slagit larm om missförhållanden. Här är hela listan! Mig veterligen har däremot inga av de ansvariga för de missförhållanden som avslöjats åtalats.
 
 
8. Wall Street-presidenten
 
    Obama kom till makten 2008 tack vare en liberal mitten-vänsterretorik där han varnade för finansindustrin på Wall Street och de allra rikastes girighet, men har i själva verket varit de rikas kandidat hela tiden. 57 procent av alla Wall Street-donatorer föredrog Obama 2008. Och de fick vad de betalade för. Som ni som såg dokumentären Inside Job som gick på SVT i veckan vet så fyllde Obama sitt ekonomiska team med insiders från firmor som Goldman Sachs. De som orsakat den finansiella härdsmältan 2008 som nästan fick hela världsekonomin att rämna och som ledde in länder som Grekland och Spanien i långvariga ekonomiska kriser valdes till toppositioner. Föga förvånande gjorde de lite eller ingenting för att komma tillrätta med de systemfel som orsakade finanskraschen. Det är bara en tidfråga innan det smäller igen. Men på Wall Street flödar återigen champagne och kaviar och bonusarna är fetare än någonsin. Det är bara Main Street, de vanliga människorna, som fått dra åt svångremmen under president Obama.
 
 
9. Dödar utan rättegång
 
    Obama har tagit sig en ny och skrämmande presidentiell befogenhet som ingen amerikansk president haft tidigare: möjligheten att utan rättegång eller någon formell juridisk prövning sätta individer - också amerikanska medborgare - på dödslistor. Den yemenitiske islamisten Anwar Al-Awlaki dödades efter en sådan direkt order från Obama. Mer chockerande var ändå mordet på hans 16-årige son Abdulrahman som sattes på dödslistan av Obama och dödades i en separat attack av en drönarbombare två veckor efter sin far. Det enda skälet till hans avrättning förefaller vara att han valt fel förälder. Vita Husets presstalesman Robert Gibbs kommenterade:
 
 
    SIERRA ADAMSON: "That’s an American citizen that’s being targeted without due process of law, without trial."
 
    SIERRA ADAMSON "And he’s underage. He’s a minor."
 
    ROBERT GIBBS: "I would suggest that you should have a far more responsible father. If they’re truly concerned about the well-being of their children, I don’t think becoming an al-Qaeda jihadist terrorist is the best way to go about doing your business."
 
 
Abdulrahman, 16 år och mördad
på Obamas direkta order
 
    I princip innebär detta att Obama, om han blev tillräckligt sur på någon, exempelvis mig för detta blogginlägg, skulle kunna skicka ett drönarplan och spränga mig i bitar. Om det inte händer så är det inte på grund av några juridiska tyglar som håller tillbaks utan för att det vore dålig PR. Att spränga araber eller asiater -.oskyldiga eller inte - i luften har emellertid aldrig varit dålig PR i USA eller Europa heller för den delen.
 
 
10. Saboterade klimatförhandlingar
 
    Sist men viktigast: USA är världens största miljöbov och ansvarigt för den största delen av de utsläpp av koldioxid som driver på den globala uppvärmningen. Det gör Obama personligen ansvarig för den kommande klimatkatastrofen som kommer att innebära massutrotning av arter och biotoper, mänsklig svält och massflykt från de torrare och hetare regionerna, fler naturkatastrofer och inte minst fler krig om de kvarvarande odlingsbara områdena. I sin presidentvalskampanj lovade Obama att ta krafttag mot den globala uppvärmingen. Men som president har hans största insats hittills varit saboterandet av klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Läckta meddelanden från amerikanska ambassader visar hur tajt USA och Obama samarbetade med den andra stora miljöboven - Kina - för att sabotera varje försök från Europas sida att få till ett bindande avtal för utsläppsbegränsningar:
 
 
    "Confidential US diplomatic cables published by WikiLeaks now show just how closely the world's biggest polluters -- the United States and China -- colluded in the months leading up to the conference. And they give weight to those who have long suspected that the two countries secretly formed an alliance."
 
 
 ***
 
 
    Personligen är jag ändå tacksam mot Barack Obama på en punkt: hans presidentperiod har visat världen vad liberalismen, denna fantastiskt överskattade politiska ideologi i slutändan kokar ner till. I valet mellan de vackra liberala principerna och lojaliteten till storföretagen och makten så väljer liberalen alltid det senare. Kom ihåg att Obama sågs som det liberalare valet när det stod mellan honom och Hillary Clinton. Liberalen Obama har byggt en övervakningsapparat som Stasi bara kunde drömma om och trampar gång på gång alla högtravande  frihetligt liberala principer i smutsen. Liberalismen är död.
 
 
AB 1, 2, 3, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, DN 1, 2,
 
Bloggat: Birger Schlaug: "När acceptansen av allt från drönarattacker till övervakning av andra länders medborgare ökar därför att det kommer från en president man bestämt sig för att gilla, då sitter man på ett sluttande plan som bara kan sluta i rent hyckleri.", Free and thinking, Annarkia, Anna Troberg,
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar