BÖR BORGERLIGA POLITIKER SKÖTA FÖRETAG?

N

u verkar hela regeringen - inte bara Jan Björklund - ångestsvettas i Nuon-affärens svallvågor. Det bör de. 97 miljarder statliga pengar som plöjts ner i övervärderad skitig energi - en usel affär på alla vis.
 
 
    Lite kul att högerdebattörerna passar på att hacka de med. Janerik Larsson, tidigare vice vd för Svenskt Näringsliv twittrar: ”Politiker ska inte äga företag.”
 
 
    Inte förvånande från det hållet. Men ganska korkat. Statliga bolag kan vara välskötta eller i dåligt skick, precis som privata. Förra året drog de statligt ägda företagen in 28 miljarder till statskassan genom utdelningar. Vin och sprit, med vinstmaskinen Absolut Vodka, tjänade till exempel in 2,3 miljarder till staten 2007, innan det såldes av allianzen. Men Janerik Larsson kanske hellre vill betala högre skatt?
 
 
    Kanske en bättre formulering vore: "Borgerliga politiker ska inte äga företag"? Vattenfall kukade ur
under Fredrik Reinfeldts och Maud Olofssons regim. Att de båda dessutom fått skarpa varningar från sina tjänstemän om Nuonaffären men ändå valt att låta styrelsen gå vidare är generande. Högerpartier verkar vara sällsynt slarviga med skattemedel och offentlig egendom. Jag säger bara Serafen, vårdcentralen som Filippa Reinfeldt sålde till moderaternas kompisar för 700 000 kr och som fyra år senare såldes vidare för 20 miljoner. Eller de kommunala förskolorna och hemtjänsten som Stockholmsmoderaterna sålde för 3,4 miljoner, när det verkliga priset beräknades till 81,7 miljoner. Allmännyttans lägenheter i Stockholm säljs till hyresgästerna med kraftiga rabatter - där har många miljarder av gemensamt uppbyggt kapital förskingrats på kort tid, och det enda bestående resultatet är en mer segregerad och dysfunktionell bostadsmarknad. Och det kan ju vara värt att minnas en annan borgerlig regerings stöd till den döende varvsindustrin, en konstgjord andning som kostade svenska skattebetalare 34 miljarder kronor. 
 
 
    Varför är borgerliga politiker så dåliga på att hantera skattepengar och offentlig verksamhet? Kan det ha något att göra med en negativ grundinställning till allt offentligt och statligt? Man rycker på axlarna och överlåter skötseln åt de direktörer man tillsatt - eller skyndar sig att sälja ut till vrakpris - när det i själva verket skulle behövas tydliga politiska visioner. Ofta finns det ju en god anledning till att statliga företag inte är privata.
 
 
    Vattenfall är strategiskt viktig som energiproducent, speciellt i dessa tider då alla pratar om klimatomställning men lite görs. Där har allianzen, och dess "gröna röst" centerpartiet, missat mot öppet mål. Istället för investeringar i grön energi, som växer starkt, har svenska statliga pengar pumpats in i kolkraftverk och annan skitig fossilenergi som gör planeten brunare. Nu tvingas istället Vattenfall meddela att 2000 jobb försvinner på grund av konkurrensen från förnyelsebart.
 
 
    På sex timmar bombarderas jordens öknar av lika mycket energi som mänskligheten gör av med på ett år. Tänk om Vattenfall istället hade investerat pengar i solkraftsbyggena i Saharaöken, som beräknas kunna försörja EU med 15 procent av sitt energibehov 2050. Tänk om vi istället för oengagerade borgerliga politruker haft en statlig ägare som faktiskt ville göra något av sin ägarmakt. Som hade en större vision för Vattenfall än att försöka tjäna en snabb hacka på att bli den största miljöboven runt Östersjön. Tänk om Nuon-haveriet blir startskottet för en diskussion om varför vi inte använder de statliga företagen till något vettigt, istället för bara ytterligare en chans att hånflina åt allianzens haverier!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Lasse Strömberg säger:

  Hur många Toblerone kan man köpa för 97 miljarder?

  2013-02-16 | 21:36:06
  Bloggadress: http://fotolasse.se
 • Homo Politicus säger:

  Men det är ju helt skilda saker Lasse. Du förstår, tobleroneaffären handlade om Mona Sahlin, socialdemokrat. Nuonaffären handlar om en borgerlig regering. Vi kan ju inte mäta höger och vänster med samma måttstockar, hur skulle det se ut?

  2013-02-17 | 11:00:20
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar