DNs brandkårsutryckning för att rädda Reinfeldts ansikte

N

ppdatering om NUON-affären: Peter Wolodarski tycker inte heller att staten ska äga företag. Oväntat? DNs hantering av Nuonaffären: säger inte ett knyst på två veckor. Jag har kollat deras hemsida varje dag för att se om de skriver något om den sämsta ekonomiska affär en regering gjort i Sveriges historia. Nada!
 
 
    Sedan, när tystnaden blir alltför öronbedövande skrivs det två ledare som flyttar fokuset från regeringen Reinfeldt genom att påstå att problemet var ägarformen: "staten ska inte äga företag" och tona ner de förluster som affären kommer att innebära: "riktigt hur dålig affären skulle framstå fyra år senare kunde naturligtvis inte förutses". Men Vattenfall har varit statligt sedan 1909 och har försett Sverige med billig och hyfsat grön el under hela den tiden. Trots en hög elskatt har svenskarna Europas billigaste el. OCH företaget har varit en vinstmaskin.
 
 
    Haveriet handlar inte om ägarformen, utan om borgerlighetens sorgliga brist på visioner. Och nivån på förlusterna var inte omöjliga att förutse: den internationella mäklarfirma som anlitades värderade Nuon till 50 miljarder. Regeringen gick med på att betala 97 miljarder. Trots att alla varningslampor blinkade. Om Peter Wolodarski får råda så ska de slippa ifrån ansvaret för det. Frågan är: hur bra blir det när liberaler - den ekonomiska och politiska maktens knähundar - driver tidningar?
 
 
Läs: Bör borgerliga politiker sköta företag? Om högerns vanskötsel av offentlig verksamhet och försklingring av skattemedel.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar