LARS ADAKTUSSON KOMMER UT UR GARDEROBEN

L

ars Adaktusson går med i kristdemokraterna och vill kandidera till Europaparlamentet. Det kom väl inte direkt som en överraskning. Den mannen har inte mycket kvar av journalistisk opartiskhet att gömma sig bakom. Men att byta från journalistik till politik när den kristdemokratiska skutan guppat under fyraprocentspärren under lång tid och verkar vara på väg att lida totalt skeppsbrott är väl lite taskig tajming?
 
 
    Framförallt har Adaktusson gjort sig känd som en rabiat försvarare av allt Israel tar sig för. Den här krönikan i Metro där han rasar över Jonas Sjöstedts stöd till Ship to Gazas hjälpflotta är underhållande, som propagandakonstverk betraktat. Adaktusson försöker lägga skulden för massakern på Mavi Marmara, där israelisk militär dödade nio hjälparbetare som försökte göra motstånd när de bordade skeppet på internationellt vatten, på offren. En rapport från UNHCR visade att sex av de dödade var offer för rena avrättningar - bland annat skott i huvudet från mycket nära håll - och kritiserade Israel för "wilful killing; torture or inhuman treatment; wilfully causing great suffering or serious injury to body or health". Om detta kan man inte läsa i Adaktussons krönika. Nio personer "miste livet". Råkade dom ramla i trappan?
 
 
 
    Efter Israels angrepp på hjälpflottan inleddes ett propagandakrig för att motivera dödandet. I det kriget producerades ett antal olika rapporter, som drog helt olika slutsatser. För att bevisa att Israel hade rätt att använda hela sin arsenal av militära vapen mot hjälparbetare på internationellt vatten lutar sig Adaktusson mot Palmer-rapporten, som beställdes av Ban Ki Moon och bestod av trogna Israel-vapendragare som Alvaro Uribe, colombiansk ex-president med bland annat samarbete med paramilitära mördare och illegal avlyssning av politiska motståndare på sitt mycket rymliga samvete. Att den rapporten enligt sina riktlinjer uttryckligen inte hade befogenhet att uttala sig i legala frågor: "The Panel is not a court. It was not asked to make determinations of the legal issues or to adjudicate on liability", hindrar inte Adaktusson från att använda den till att påstå att Israels anfall på flottan och blockad av Gaza genomförts med "stöd av folkrätten". Vilket såklart är trams. Här är en genomgång av de rent legala argumenten. Det moraliskt förkastliga i att en av världens starkaste militärmakter anfaller en hjälpflotta med humanitära förnödenheter till ett svältande folk är odiskutabelt. Dock inte för propagandisten Adaktusson.
 
 
    Israel har hamnat lite i mediaskugga under den arabiska våren. Något som landets högerextrema regim säkert är tacksam för. Men då och då sipprar nyheter ut och de är inte goda. Nyligen framkom att den israeliska regimen steriliserar etiopiska kvinnor - ofta mot deras uttalade vilja. Dags för Lars Adaktusson att skriva en till krönika? What would Jesus do, Lars? Skulle han åkt med hjälpkonvojen eller attackhelikoptrarna?
 
 
 Bloggat: Lasse,
 
 DN 1, SvD 1, 2, 3, AB 1, 2,
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Petra säger:

    Det sänder ju en dålig signal till de som arbetar i partiet att en kändis kommer in på hög nivå utan att ha gjort nåt grundarbete i en lokal förening.

    2013-02-20 | 15:21:31

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar