Lite som SD - fast tvärtom!

H

ittade en ny stjärna på twitter: unge centerpartisten Algot Thorin, vice ordförande i CUF. Enligt beskrivning på sin blogg säger han sig vilja "bekämpa dumhet - alltså socialism och konservatism". När Algot bekämpar dumhet ser det ut såhär:
 
 
 
 
    Jag föredrar nog en annan Thorin, han Ekensköld som slåss mot orcher i Hobbit-filmen. När Algot Thorin ska bekämpa orcher så hugger han sig bara i foten. Är svenska socialbidrag viktigare än syriska människor? Stureplanscentern har otur när den tänker.
 
 
    Vi har hört det förut, fast tvärtom: är syriska människor viktigare än svenska socialbidrag? Vi vet att sverigedemokrater gärna ställer olika välfärdssystem mot invandring. Sjukvård, pensioner, ni fattar galoppen. Men när bestämde sig centerpartiet för att det var ett smart drag att göra som SD - fast tvärtom?
 
 
    På ett sätt är det såklart logiskt. Både SD och centern står långt till höger. Högerpartier vill sänka skatterna, aldrig höja dem. Här på diagrammet från SCB kan vi se att skatterna sänkts under en lång rad år:
 
 
    Men skatterna överför pengar från rika till fattiga. Från välbärgade män i medelåldern till mindre välbärgade kvinnor och barn. Skatter finaniserar välfärdsystem som sjukvård, pensioner och såklart även socialbidrag. Med högerpartier vid makten, oavsett om de heter centern eller SD, så kommer välfärdens andel av kakan att fortsätta krympa. Svångremmen kommer att fortsätta dras åt, som den dragits åt de senaste 25 åren. Den offentliga sektorn och socialförsäkringarna kommer att svältas ut, pensionerna kommer att urholkas. En liten grupp rika i välmående villaghetton som Lidingö och Danderyd i Stockholm - moderaternas kärnväljare - kommer att dra vinstlotten, de redan fattiga kommer att bli ännu fattigare. För 2013 anser sig regeringen och SD ha råd att sänka bolagsskatter för redan rika storföretag med 16 miljarder kronor:
 
 
 
    Det kallas omvänd Robin Hood-politik: ta från de fattiga, ge till de rika. Och det retar såklart upp många. Men vill man slippa den diskussionen så kan man försöka spela ut olika utsatta grupper som behöver stöd från samhället mot varandra eller mot de mer lyckligt lottade. Pensionärer mot unga. Sjuka mot friska. Invandrare mot pensionärer. Arbetslösa mot arbetande. Söndra och härska!
 
 
    När krubban är tom bits hästarna. Och varken SD eller centerpartiet vill fylla på med nytt hö i krubban. Däremot piskar de gärna hästarna från var sitt håll, hetsar dem mot varandra. Om Algot Thorins linje får råda inom centerpartiet, att fri invandring ska användas som hävstång för att bryta sönder det som återstår av den svenska välfärdsmodellen efter sex års högerregim, ja då kan nog alla vi som inte förstår varför centerpartiet överhuvudtaget finns till se fram emot valdagen 2014.
 
 
    Och Algot Thorin kan ju läsa "Bilbo, en hobbits äventyr" och ta sig en funderare över hur det går för den andre Thorin när han bara sitter och ruvar på sin drakskatt och vägrar dela med sig av den, fast nöden hos grannarna är stor.
 
 
 
 
DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2, AB 1, 2,
 
 
 
 

Kommentarer

 • Johan L säger:

  Vi lever i "de enkla förklaringarnas tid", där vi röstar med plånboken.
  Utan att riktigt förstå vad konsekvenserna blir.
  Bra skrivet.
  Och, för mig, ytterligare en bra blogg att följa.
  Ha en bra dag.
  /Johan

  2013-02-11 | 10:25:22
  Bloggadress: http://www.hornstull.nu
 • Homo Politicus säger:

  Tack Johan, det värmer i vinterkylan :)

  2013-02-11 | 10:35:38
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Putte Torild säger:

  Mycket bra skrivet! Det man kan undra är om denne unge Centerpartist är dum i huvudet eller gör han sig till och i så fall varför?

  2013-02-12 | 12:33:41
  Bloggadress: http://tankesmedjandetsovandefolket.blogspot.se/
 • Anonym säger:

  Han kanske twittrar snabbare än han tänker? Men jag gillar ju när politiska motståndare talar ur hjärtat, mer sånt!

  2013-02-12 | 13:28:55

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar