Mer om arbetskraftsinvandring och vinster

I fredags skrev jag om kritiken mot regeringens och miljöpartiets arbetskraftsinvandringspolitik, som skapat slavarbeten och en grå slaskarbetsmarknad med mycket sämre villkor. Enligt allianzen och miljöpartiet skulle arbetskraftsinvandringsreformen göra det möjligt för experter med specialistkompetens som svenska företag behöver att komma hit. I verkligheten blev det inte så, utan istället inriktas arbetskraftsinvandringen på sektorer som bygg, städ och restaurang. Hela 65 procent av arbetskraftsinvandringen har gällt LO-jobb där arbetslösheten redan är stor. OECD kallar den svenska arbetskraftinsinvandringspolitiken för västvärldens mest liberala.

 
 
    Resultatet av den debatten blev magert: i riksdagen meddelade minister Tobias Billström att han ville "skärpa reglerna". Med det menade han att det ska bli lättare att återkalla arbetstillstånd och skicka ut arbetaren ur landet. Däremot inte att straffa oseriösa arbetsgivare på något sätt, bara deras utsugna arbetare. Så skapar man ytterligare ett skäl för dessa arbetare att bara hålla käften och slava vidare, för om deras chefs mygel blir upptäckt så är det de som åker ur landet med huvudet före. Hur länge kan miljöpartiet medverka till denna politik?
 
 
    Sen dess har debatten om polisens REVA-kontroller i tunnelbanan bara exploderat. Sånt har farbror blå resurser till. Men försök få dem att lösa brott som drabbar vanliga människor...
 
 
    I måndags skrev jag om Daniel Suhonen och Dany Kessels debattartikel om vinster i välfärden och undrade hur de kommit fram till att LOs förslag till vinstbegränsning, som låter kommunerna göra som de vill, var det bästa. Jag fick svar på Facebook senare:
 
 
 
 
    Enligt Suhonens logik är alltså LOs förslag bäst - om man inte låtsas om att det ger kommunerna rätt att göra hur de vill med de privata vinsterna. Vilket kommer att innebära att bland annat Stockholm, moderaternas största privatiseringslekstuga, kommer att fortsätta vara det, och många andra kommuner likaså. Problemet är bara att LOs kompromiss om vinsterna, med undantaget för kommunerna, inte är förhandlingsbar, det skulle leda till inbördeskrig mellan förbunden och med socialdemokraterna. Vänsterpartiets förslag däremot kan snickras på om det skulle behövas, utan att det riskerar att leda till politiskt inbördeskrig.
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar