Suhonen och Kessel slirar

D

aniel Suhonen brukar vara bra, därför kastade jag mig med intresse över hans och Dany Kessels debattartikel om vinster i välfärden, och blev besviken. Det börjar lovande:
 
 •   - Det var de stora riskkapitalägda koncernerna som blev vinnare på privatiseringarna, inte de små lokala entusiasterna. Check.
  •      - Sverige är idag ett nyliberalt Klondyke dit utländska riskkapitalbolag guldrushar för att göra vinst på våra skattepengar. Inget annat land är så avreglerat. Check.
  •      - Det finns en stor folklig majoritet mot vinster i välfärden, sex procentenheter av borgerlighetens väljare kan tänka sig att byta block på frågan, endast åtta procent av väljarna tycker att det ska vara fritt vinstuttag, alltså dagens modell. Check.
 
 
Sen börjar Suhonen och Kessel slira:
 
"Sedan tidigare har en rad seriösa förslag tagits fram från LO, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. När vi utvärderat dessa förslag för att hantera vinstintresset i välfärden har vi dock funnit att de – trots goda intentioner – inte kommer att vara tillräckliga.
 
Det förslag som hittills kommit närmast en effektiv begränsning av skatteläckagen är LO:s förslag"
 
 
    LOs förslag presenterades nyligen, och var en tam kompromiss mellan det vinststopp som LO-kongressen beslutat om och Stefan Löfvéns motstånd mot att reglera vinsterna i välfärden.  Konkret betyder det att LO föreslår en särskild bolagsform - "samhällsbolag" - där de tillåtna vinsterna kraftigt begränsas till att motsvara statslåneräntan plus en procent. Detta motsvaras av det förslag som vänsterpartiet lade i somras, med skillnaden att vänstern bara vill låta samhällsbolagen göra en vinst motsvarande banklåneräntan.
 
 
    Båda varianterna skulle rensa ut guldgrävarna ur välfärden. De som driver vård för att tjäna pengar på det skulle inte ha något att hämta. MEN, det finns en viktig skillnad mellan vänsterpartiet och LO: I LOs förslag lämnas frågan över till kommunerna. Det kryphålet  innebär att de flesta blå kommunerna kommer att låta Carema, Attendo och Capio sänka sina tentakler djupare i vår välfärdssektor. Tyvärr kan man misstänka att det också blir fallet i en del socialdemokratiska kommuner. Så med LOs förslag riskerar det folkliga motståndet mot vinster i välfärden att dribblas bort i kommunalpolitikens korrdorer. Vänsterpartiets förslag har inget sånt kryphål.
 
 
    Hur Suhonen och Kessel får ihop det  när de skriver att LOs förslag är det hittills bästa är alltså svårt att begripa. Är det taktik? Snålhet med beröm till en politisk konkurrent? Och vad menar Suhonen och Kessel är seriöst i miljöpartiets och sossarnas förslag, som bara handlat om hur frågan bäst kan fintas bort från dagordningen - utan att några verkliga förändringar genomförts? Oavsett vad som motiverar Suhonen och Kessel att skriva som de gör - och jag förutsätter att det inte är okunskap - så sänker det deras trovärdighet.
 
 
    Efter denna felaktiga recension avfärdar Suhonen och Kessel alla förslag som otillräckliga:
 
    "Men LO:s och de rödgröna förslagen förutsätter en komplicerad kontrollapparat som blir stor och kostsam. De ger fortsatt potentiella kryphål som inte garanterat stoppar värde­överföringen till de aktörer som alltid kommer försöka sko sig på välfärdens bekostnad."
 
 
    Återigen, detta är en bra beskrivning av sossarnas och miljöpartiets förslag, och av de konsekvenser som LOs kompromiss kommer att få i praktiken. Vänsterpartiets förslag däremot eliminerar vinstintresset ur välfärden och därmed också behovet av den kontrollapparat som s och mp tvingas bygga upp för att försöka hålla riskkapitalisterna i koppel.
 
 
    I praktiken blir samhällsbolag eller svb-bolag detsamma som dagens ideellt drivna sjukhus och vårdhem, som till skillnad från Carema och Attendo inte brukar drabbas av vanvårdsskandaler motiverade av girighet. De håller en hög kvalitet. Det är smått absurt att de båda debattörerna buntar ihop förslag som förbjuder vinstuttag med förslag som inte vill reglera - och påstår sig kunna dra samma slutsatser om bägge varianterna.
 
 
    Efter att ha avfärdat alla hittillsvarande förslag med bred pensel så kommer Suhonen och Kessel med ett eget, och det är då saker blir riktigt konstiga:
 
     - Stopplag mot vinst i välfärden. Check.
     - Huvuddelen av välfärden ska bedrivas offentligt, men inslag av alternativa pedagogiker i nonprofitbolag är OK. Check.
     - En ny bolagsform, svb-bolag, kan behöva skapas. Check.
     - LOV måste bort. Check.
 
    Så efter att ha skåpat ut alla tidigare förslag uppfinner Suhonen och Kessel hjulet på nytt, genom att lägga ett förslag som såvitt jag kan se bara skiljer sig från vänsterns på yttersta marginalen, om det skiljer sig alls. Oavsett om det är taktikspel eller slarv så missar Suhonen och Kessel en chans att sticka hål på de verkligt tomma ballongerna i vinstfrågan: s och mps partiledningar. Men det kanske hade blivit pinsamt? Istället förvirrar de nog en och annan väljare. Ingen bra start för en ny tankesmedja!
 
 
 
 
 
 
SvD 1, 2,  AB 1, 2,
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Bengt Silfverstrand säger:

  Det gör dom inte alls. Se: http://www.s-info.se/silfverstrand

  2013-02-18 | 13:58:27
  Bloggadress: http://www.s-info.se/silfverstrand
 • Homo Politicus säger:

  Bengt: Jag läste men hittade inget som bemöter det jag skriver i inlägget. Läste du det?

  2013-02-18 | 14:05:31
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Putte Torild säger:

  Det är nog även för mig att inse att S på allvar svek folket redan för 25 år sedan och sedan dess haft ett klar och tydlig kurs åt höger. Eftersom V sitter fast med "Stalins märke" målat i pannan av högern och oligo-media så kanske det måste bildas ett nytt parti till vänster. Som det ser ut nu har vi inte längre i praktiken en demokrati. Det ser till och med värre ut än i staterna! Bra skrivet förresten. Det borde ju vara fullständigt självklart att det vi tillsammans bidrar med till välfärden ska gå till välfärden och inget annat. Är det inte ofattbart att detta överhuvudtaget ska debatteras?

  2013-02-18 | 18:57:53
  Bloggadress: http://tankesmedjandetsovandefolket.blogspot.se/
 • Homo Politicus säger:

  Tack för kommentaren Putte. Nya partier bildas det ständigt, de brukar får det ännu svårare att höras och synas än de partier som redan finns. Jag tror inte att Stalinstämplar är vänsterpartiets problem, snarare att folk inte riktigt vet vad partiet står och skillnaderna mellan de olika politiska partierna i allmänhet. Vänsterpartiets politik har stöd av väldigt många fler än de som redan röstar på partiet, inte bara i vinstfrågan. Jag drar mitt strå till stacken här på bloggen och sprider lite information :)

  2013-02-18 | 21:32:08
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Putte Torild säger:

  Jag har blir lite tveksam när V antar det nyliberala utgiftstaket!

  2013-02-19 | 14:22:49
  Bloggadress: http://tankesmedjandetsovandefolket.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar