"Jag har aldrig kallat mig nyliberal"

N

är centerpartiet valde Annie Lööf, med Margaret Thatcher som politisk förebild och med Ayn Rand och Robert Nozick som lektyr på nattduksbordet, skrev jag:
 
 
   "Frågan är hur mycket av den rent ekonomiska nyliberalismen som Annie Lööf vill skriva in i partiprogrammen? Plattskatt, alltså att skatterna ska sänkas radikalt för de rikaste, har hon ju tidigare tyckt verkat väldigt bra.
 
   Kan man tänka sig något annat parti än centern med så lite fingertoppskänsla att de bordar nyliberalismens Titanic i den stund som till och med råttorna övergett skutan?"
 
 
   Och hon verkar fast besluten att fullborda den förvandling av det gamla centerpartiet som hennes företrädare Bäver-Maud inledde. Snart dags att byta namn? "Högerpartiet" är ju ledigt sedan sjuttiotalet.
 
 
   Idag meddelar Annie iallafall att hon aldrig kallat sig "nyliberal". Och det kanske hon inte gjort, vad vet jag. Men hon har då aldrig missat ett tillfälle att uttrycka sin vördnad för nyliberalismens galjonsfigurer och prästerskap. Som när hon i lyriska ordalag hyllade den nyliberala sektledaren Ayn Rands pekoral till bok Atlas Shrugged:
 
 
   "Jag har precis läst färdigt tegelstenen Atlas Shrugged, skriven av Ayn Rand och jag är oerhört imponerad, både av gestalterna i boken men också filosofen Rand som på ett fantastiskt sätt beskrivit sin övertygelse i skönlitterär form.
 
   Atlas Shrugged slår alla mina tidigare böcker med hästlängder. Aldrig tidigare har en bok gjort mig förbannad, galen, hoppfull och tårögd på samma gång.
 
   Boken är maktkampen mellan kapitalism contra socialism, frihet contra tvång, vilja contra likgiltighet, människa contra staten.

   Dagny Taggart har blivit min hjälte."
 
***
 
   Hursomhelst är det bra att nyliberalism blivit ett skällsord i svensk politik, som till och med nyliberalerna själva skyggar undan. Synd bara att Annie Lööf, vad än hon kallar sig, fortsätter lägga nyliberala förslag. Som att sänka lönerna med 20-25 procent för unga.
   Som Ann-Charlotte Ahlstadt skriver, ett riktigt svinigt förslag, från en minister som själv tjänar 150000 i månaden men knappast är beredd att sänka sin lön trots att hon aldrig arbetat som minister förut och saknar all erfarenhet av jobbet.
   Att hon också saknar kompetens för det börjar bli uppenbart.
 
 
   Uppdatering 1: Den som inte vet vem Ayn Rand är kan ta sig en titt på den hör youtubevideon, där tanten bland annat förklarar varför hon är emot att samhället ska hjälpa handikappade barn, "det är att sänka sig till de efterblivnas nivå".
 
 
 
   Uppdatering 2: En annan som vill ha platt skatt är miljöpartiets ekonomiske talesman Per Bohlund, när han "tillåter sig att höja blicken".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Nicke säger:

  Det 6 ggr så stora partiet moderaterna 30 %, (centern 5 % av rösterna), säger ja eller nej om invandringen, dom har makten i Sverige. Hittills har moderaterna varit duktiga ja-sägare, så ge inte centern skulden för den stora invandringen. De höga skatterna i Sverige bestämmer också givetvis moderaterna över mm mm.

  2013-01-10 | 00:14:30
 • Homo säger:

  Nu vet jag inte om du läst mitt inlägg överhuvudtaget Nicke, eller klistrade du bara in nåt som du skriver i flera kommentarsfält? Jag har inte skrivit ett ord om centern och invandring. Självklart så har regeringen ett kollektivt ansvar för den politik de bedriver, på alla områden. Också invandringspolitiken, som bland innebär att gamla sjuka mormödrar utvisas från Sverige trots att de inte har någon familj kvar i sitt hemland och att vi utvisar politiska flyktingar till Iran som tillämpar tortyr och dödsstraff:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article15943773.ab

  http://debatt.svt.se/2011/09/30/sverige-skickar-politiska-flyktingar-till-doden-i-iran/

  2013-01-10 | 11:06:34
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar